InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Recept glutenvrije pepernoten en glutenvrij speculaas

Recept glutenvrije pepernoten en glutenvrij speculaas

De recepten voor glutenvrije pepernoten en glutenvrij speculaas, erg geschikt voor in de Sinterklaastijd. Mensen met coeliakie zijn vaak beperkt in hun keuze voor voeding in het algemeen. Voor koekjes zijn vaak ze aangewezen op speciale, glutenvrije koekjes. Gelukkig is het ook vrij eenvoudig om zelf koekjes te maken.

Recept glutenvrije pepernoten

Ingrediënten

  • 90 gram zachte margarine
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1gram zout
  • 1 eetlepel glutenvrije speculaaskruiden
  • 150 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld witte bakmix)
  • 1 tl glutenvrije bakpoeder
  • 1 eetlepel melk

Bereidingswijze:

  1. Meng de margarine met het zout, suiker en de kruiden.
  2. Snijd de margarine fijn met twee messen
  3. Meng het meel met 1 eetlepel melk en voeg dit toe aan de margarine
  4. Als het deeg moeilijk te kneden is, voeg dan nog een eetlepel melk toe
  5. Kneed het deeg tot een bal en leg het minstens een uur in de vriezer (anders wordt het deeg kleverig)
  6. Kneed kleine balletjes van het deeg. Dit kun je doen door een bolletje deeg op je handpalm te leggen en met je andere handpalm ronddraaiende bewegingen te maken. De balletjes moeten kleine zijn, want deeg zet uit in de oven.
  7. Laat daarom ook wat afstand tussen de pepernoten, die je op de bakplaat legt.
  8. Verwarm de oven voor op ongeveer 170 graden.
  9. De baktijd is 15 tot 20 minuten.
  10. Laat de pepernoten afkoelen

Recept glutenvrij speculaas

Ingrediënten:

  • 100 gram margarine
  • 200 gram glutenvrije meel
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 gram zout
  • Eventueel gepelde amandelen

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem, de basterdsuiker en de speculaaskruiden in een kom.
  2. Voeg vervolgens de margarine toe en snijd deze met twee messen in stukjes.
  3. Kneed het deeg tot een bal
  4. Zet het in de koelkast en laat het 30 tot 60 minuten rusten
  5. Warm de oven voor op 150 graden en vet de bakplaat in/leg er bakpapier op
  6. Bestrooi glutenvrij bloem op de tafel en gebruik de deegroller om het deeg uit te rollen
  7. Druk het deeg uit met vormpjes/figuurtjes en leg ze op de bakplaat

De baktijd bedraagt 12 tot 15 minuten. Na het bakken kun je de speculaasjes versieren met geschaafde amandel. Ben je allergisch voor noten? Dan kun je ook geraspte kokos gebruiken.

Glutenvrije lekkernijen Sinterklaas

Gelukkig zijn er meer lekkernijen voor mensen die een glutenvrijdieet volgen. Bepaalde soorten schuimpjes en chocoladeletters zijn glutenvrij. Kijk wel goed op de verpakking, want het verschilt per merk.

Lees verder

© 2010 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept glutenvrije oliebollenRecept glutenvrije oliebollenMensen die een glutenvrij dieet volgen, zijn erg beperkt in wat zij mogen eten. Tijdens de feestdagen kan dit ook proble…
Aandoening: CoeliakieAandoening: CoeliakieIemand die Coeliakie heeft, ook wel glutenintolerantie genoemd, kan niet tegen gluten. Gluten zitten in veel soorten pro…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…
Het glutenvrije dieetHet glutenvrije dieetMensen met coeliakie mogen geen gluten eten omdat ze dan last krijgen van hun darmen. Het is in het begin even wennen, e…
Ook met een glutenvrij coeliakie dieet kunt u goed levenOok met een glutenvrij coeliakie dieet kunt u goed levenCoeliakie is een overgevoeligheid voor de gluten in bepaalde graansoorten. Vooral tarwe, haver, rogge en gerst worden da…

Reageer op het artikel "Recept glutenvrije pepernoten en glutenvrij speculaas"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Dominique, 07-11-2012 11:00 #1
Ik vond de pepernoten echt heerlijk. Had ze al vroeg uitgeprobeerd, voor het geval ze de eerste keer zouden mislukken, maar deze angst was niet nodig.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 22-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Glutenvrije recepten
Reacties: 1
Schrijf mee!