InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Bretagne: desserts

Bretagne: desserts

Bretagne: desserts Wie Bretagne zegt, denkt onmiddellijk aan een sobere tafel met lekkere pannenkoeken en een glaasje cider. Of aan een overvolle tafel met een lekkere schaal fruits de mer (zeevruchten). In dit artikel vindt u recepten van een paar lekkere desserts: de crêpes en de galettes natuurlijk, maar ook de far breton, de kouign amannn, appelen met chouchen en craquelins. Om duimen en vingers af te likken! Bretagne. Het woord alleen al doet aan mysterie en legendes denken. Maar ook aan lekkere pannenkoeken en cider. Maar er is nog veel meer!

Alle hieronder beschreven bereidingen zijn voor zes personen, tenzij anders vermeld.

Crêpes bretonnes

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 8 eieren
  • 100 gr suiker
  • 1 liter melk
  • 3 gr zout

Bereiding

Doe de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Doe hierin de eieren, de suiker, de melk en het zout. Meng tot u een homogeen mengsel krijgt. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rusten, voeg nog een beetje melk bij indien het deeg te dik is. Doe boter in de pan en giet een lepel van het mengsel in de pan. Even laten opdrogen, omdraaien en op een bord leggen. Heerlijk met boter, met suiker, met confituur, met suiker en citroen, met suiker en boter of met chocoladepasta. En daarbij dan een glaasje cider!

Boekweitpannenkoeken

Er wordt wel eens gezegd dat dat het onderscheid is tussen een crêpe en een galette. De crêpe wordt gemaakt met gewone bloem, de galette met boekweit. Crêpes worden meestal met zoet beleg gegeten, galettes met zout beleg. Maar in werkelijkheid worden de twee soorten bloem gemengd, zoals ook in dit recept. Zo is de pannenkoek niet te droog.

Ingrediënten

  • 500 gr boekweitbloem
  • 50 gr tarwebloem
  • 4 eieren
  • 1 snuifje zout

Bereiding

Meng de twee soorten bloem. Voeg eieren en zout toe. Meng het deeg en voeg een beetje water toe totdat u een homogeen mengsel bekomt. Smeer een dun laagje deeg op de billig (de traditionele Bretoense bakplaat) of in een pan, waarin een klontje boter is gedaan en die reeds goed warm is. Bak de ene kant en draai dan om om de andere kant te bakken. Deze pannenkoeken kunnen heel goed met zoute ingrediënten worden gegeten: hesp, eieren, kaas, paddenstoelen, spinazie, etc. Een volwaardige maaltijd met een glaasje cider er bij.

Far breton

Een Bretoense traditional, deze flanachtige taart met gedroogde pruimen in.

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 1 liter melk
  • 4 eieren
  • 250 gr suiker
  • 1 koffielepel olie
  • 1 snuifje zout
  • gedroogde pruimen of rozijnen

Bereiding

Bloem en suiker in een kom gieten. De eieren loskloppen. Een kuiltje maken waarin u het eiermengsel giet, de olie en het zout. Voeg daarna geleidelijk de melk toe. Roer voortdurend en voeg melk toe tot u een homogeen mengsel bekomt. Rol het fruit in wat bloem, zodanig dat het niet naar de bodem zakt. Voeg bij het mengsel. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het mengsel in een platte taartvorm. Bak gedurende 1 uur ongeveer in de oven. De bovenkant moet goudbruin zijn.

Kouign amann

Amann betekent in het Bretoens "boter" en dat zal je geweten hebben wanneer je je tanden zet in deze lekkernij!

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 430 gr boter
  • 350 gr poedersuiker
  • 1 snuifje zout
  • 15 gr bakkersgist
  • 20 cl water

Bereiding

Meng de bloem met het zout en de bakkersgist die u heeft opgelost in lauw water. Kneed het mengsel gedurende enkele minuten, daarna 30 minuten laten rusten. Strooi bloem op uw werkblad en rol het bolletje deeg uit. Leg hierop de malse boter en daarbovenop de suiker. Plooi dicht en laat 15 minuten rusten. Nogmaals platrollen en dichtvouwen. 15 minuten wachten. Terug platrollen en nogmaals plooien. Beboter rijkelijk een taartvorm en strooi er wat bloem in. Leg het deeg er in, zonder er aan te trekken. Bestrooi met suiker en bak op 210°C gedurende 30 minuten. Heerlijk wanneer de taart nog lauw is!

Appeltjes in de oven met chouchen

Chouchen is een lekker drankje met honing. Lekker zoet dus en goed te gebruiken in desserts.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 8 zure appels (Jona gold bijvoorbeeld)
  • 1 citroen
  • 125 gr gezouten boter
  • 100 gr poedersuiker
  • chouchen

Bereiding

Schil de appels, haal het klokhuis er uit en doe er het sap van de citroen over. Laat 80 gr boter smelten in een pan. Doe er de appels in en bak ze goudbruin gedurende ongeveer 15 minuten. Draai ze geregeld om. Doe de appels daarna in een ovenschotel. Doe de rest van de boter in de pan en voeg de chouchen toe. Giet daarna dit mengsel over de appels, voeg een glas water toe en strooi er suiker over. Bak gedurende 15 minuten op 190°C. Overgiet geregeld met de saus. Warm opdienen, eventueel met een bolletje ijs en een glaasje chouchen.

Craquelins

Deze koekjes kunnen zowel met zoet als zout beleg worden gegeten.

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 170 gr boter
  • 30 gr poedersuiker
  • 3 eigelen
  • kaneel in poedervorm
  • room

Bereiding

Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Voeg de boter toe, nadat u die in blokjes heeft gesneden. Daarna de suiker en een koffielepel kaneel toevoegen. Vervolgens twee eigelen en een beetje room om het deeg te binden. Kneed het deeg met de hand, rol het uit en kneed het nog tweemaal opnieuw. Laat 30 minuten rusten. Rol het deeg uit met een dikte van ongeveer 3 mm. Vorm vierkantjes van 6 cm op 6 cm. Prik er met een vork in en smeer er eigeel op. Leg de vierkantjes op de ovenplaat en laat 8 tot 10 minuten bakken op 230°C. De bovenkant moet goudbruin zijn. Lekker met confituur of chocoladepasta als zoetigheid. Of met een omelet van ei en spek of ei en paddenstoelen als zout hapje.

Smakelijk!

Lees verder

© 2010 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bretagne: zoute en zoete specialiteitenBretagne: zoute en zoete specialiteitenWie Bretagne zegt, denkt onmiddellijk aan pannenkoeken en cider. Toch is er heel wat meer te krijgen. Denk maar aan een…
Bretagne: symbolen, sagen, legenden en een vleugje mysterieBretagne: symbolen, sagen, legenden en een vleugje mysterieZwart-witte strepen en een aantal hermelijntjes, de typische vlag voor het Franse Bretagne. Breizh in het Bretoens. Een…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…
Bretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonBretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonEen klein dorpje in het midden van Bretagne. En toch is het gekend in de hele wereld! We spreken over Callac, de bakerma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nemo, Pixabay
  • Les bonnes recettes de Bretagne
  • Postkaarten met recepten uit Bretagne

Reageer op het artikel "Bretagne: desserts"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Streekgerechten Frankrijk
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!