InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Ui, belangrijkste groente in gerechten

Ui, belangrijkste groente in gerechten

De ui is ongetwijfeld één van de belangrijkste groente in een gerecht. Hij geeft smaak aan al je bereidingen, is goed voor het hart, is zuiverend voor lichaam en geest, uien doen ook de bloedsuikerspiegel dalen... Een uisapkuur in het najaar zorgt ervoor om afvalstoffen kwijt te raken. En wie kent niet de doorgesneden ui op het nachtkastje tijdens een verkoudheid, keelontsteking of bronchitis? Dit is dan ook een ode aan de ui met lekkere recepten uit verschillende landen van Europa.

Crema de Cebollas (Romige Uisoep) uit Spanje

Ingredienten

  • Vier grote uien
  • Een kwart liter room
  • 1 liter water
  • Basilicum
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Bereiden

  1. Pel de uien en snij ze in partjes.
  2. Doe ze in een pan, samen met 1 liter water en kook de uien totdat ze uiteen vallen.
  3. Voeg één tot twee theeleples zout toe en tien tot vijftien basilicum blaadjes. De basilicum zorgt voor een zachtere smaak van de soep en het is één van de kruiden die mag meegekookt worden.
  4. Mix de soep vervolgen heel fijn en zet terug op een laag vuur tot de soep is ingekookt.
  5. Haal voor het opdienen de soep van het vuur en voeg de room erbij.
  6. Kruiden naar smaak en opdienen met stukjes gefruit brood en/of stukjes gebraden spek.

Men kan deze soep ook volledig laten inkoken (zonder de room) totdat je een dikke saus bekomt. Deze Ui saus is heerlijk bij kipgerechten en visgerechten.



Ui, gevult met gehakt uit België

Ingredienten voor de Uien

  • Acht grote uien
  • 250 gram rundsgehakt
  • 1 snede brood
  • 1 ei
  • Boter of olie als vetstof
  • Ongeveer 300 ml tomatensaus
  • Peper, zout en kruidnagel

Ingredienten voor de Tomatensaus

  • 150 ml water of bouillon
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 150 ml melk
  • 1 klein doosje tomatenpuree
  • 1 ui
  • Peper, zout en kruidnagel

Bereiden Uien

  1. Reinig en was de uien.
  2. Kook ze ongeveer vijf tot tien minuten in zout water.
  3. Neem de uien uit het kookwater en snij het bovenste kapje er af.
  4. Haal het binnenste uit de uien en hak dit zeer fijn.
  5. Neem het gehakt en meng dit samen met het verbrokkelde brood, een ei, en de fijngehakte ui.
  6. Vul de uitgeholde uien met het gehakt mengsel en laat dit een half uur verder bakken op een ingevette bakplaat in de oven, ongeveer 190ºC tot 200ºC.

Bereiden Tomatensaus

  1. Fruit de fijngesneden ui in de boter of olie.
  2. Voeg daarna de bloem en de tomaten puree toe.
  3. Vermeng met de vloeistof (water en melk).
  4. Laat de saus goed doorkoken, hierdoor krijgt hij zijn mooie rode kleur. Blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen.

Serveer de uien met deze heerlijke tomatensaus.



Tarte aux oignons doux - Taart met zoete uien - Frankrijk

Ingredienten

  • Een pakje bladerdeeg
  • Drie grote witte uien
  • 70 gram gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • Extra virgen olijfolie
  • Twee eetlepels verse room (indien gewenst)

Bereiden

  1. Leg het bladerdeeg op een bakplaat, niet in een vorm en doorprik het niet.
  2. Reinig en was de uien en snij ze in dunne schijfjes.
  3. Verwarm de oven voor op 190ºC.
  4. Neem een pan en doe daar genoeg olijfolie in om de uien in te fruiten (ongeveer vijftien minuten). Laat ze echter niet carameliseren.
  5. Wanneer de uien gefruit zijn doe je deze in het midden van het bladerdeeg om ze daarna over het deeg te verdelen. Maak wel dat je rondom nog 2 cm deeg overhoudt.
  6. Verdeel nu de verse room erover en bestrooi met versgemalen zwarte peper.
  7. Bedek het geheel nu met de gruyère kaas en bak ongeveer twintig minuten in de oven.

Serveer met een frisse salade en een heerlijke witte wijn.
© 2010 - 2019 Gertrudis, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Portugese recepten: KabeljauwPortugese recepten: KabeljauwDe Portugezen zijn gek op kabeljauw (bacalhau), het kan bijna gezien worden als een obsessie. De Portugezen hebben dan o…
Kip gemarineerd in rode wijn: Coq au VinKip gemarineerd in rode wijn: Coq au VinCoq au vin, een heerlijk gerecht uit de Franse keuken, dat geschikt is voor een doordeweekse maaltijd, maar dat u ook ne…
EenpansgerechtenEenpansgerechtenBij eenpansgerechten denkt men vaak aan de student die maar wat bij elkaar gooit. Niets is minder waar, er is meer dan v…
Recepten met gerookte uienRecepten met gerookte uienRoken geeft aan voedingsmiddelen een heerlijke rooksmaak. Iedereen kent wel gerookte vis- en vleessoorten zoals paling,…
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
Bronnen en referenties
  • Buurvrouw, mijn eigen moeder en Les Cuisine Française.

Reageer op het artikel "Ui, belangrijkste groente in gerechten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gertrudis
Gepubliceerd: 06-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!