InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Moederdag, bloempotbroodjes

Moederdag, bloempotbroodjes

Het is een altijd weer een spannende tijd om te gaan verzinnen wat mama als ontbijt gegeven wordt. Natuurlijk denken we altijd aan een ontbijtje op bed. Dat is altijd heel leuk, maar wat ook leuk is, om de ontbijttafel eens te versieren met een bloempot met zelfgemaakte bloemen in eetbare aarde. Hoe dit kan leest u hieronder.

Variant 1, met rozijnen

Ingrediënten:

  • 30 gram gesmolten boter of margarine
  • 175 gram rozijnen
  • 300 ml handwarme melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • pak mix voor witbrood (bijv. van Koopmans, is makkelijk verwerkbaar)
  • glazuur (bijv. gebaksglazuur van dr. Oetker)
  • chocoladehagelslag
  • boter om in te vetten
  • gestreken (schone) theedoek
  • bakpapier
  • 6 kleine terracotta bloempotjes (natuurlijk helemaal schoon)
  • gekleurd tekenkarton

Bereiding:

  • De bloempotjes in een koud water leggen (zeker 2 uur)
  • Brooddeeg aanmaken zoals vermeld op de verpakking, vanillesuiker, melk en boter hierbij gebruiken
  • Nog even de rozijnen toevoegen
  • Het deeg 15 minuten laten rijzen
  • Bloempotjes invetten en de bodem bedekken met ingevet bakpapier
  • Het deeg doorkneden en in 6 gelijke porties verdelen
  • In elk potje een bolletje doen
  • Alle potjes op een warme tochtvrije plek zetten
  • Afdekken met een gestreken theedoek
  • Zo nog een uur laten rijzen
  • Ondertussen de oven voorverwarmen op 200 °C
  • De potjes op een bakplaat zetten zonder dat ze elkaar raken
  • In 25 tot 30 minuten onderin de oven bakken
  • De broodpotjes op een rooster laten afkoelen
  • Glazuur bereiden en over de (bovenkant van de) broodjes verdelen
  • Bestrooien met de hagelslag

Versieren:

  • Uit het karton bloemen knippen
  • Uit het karton ook lange stelen knippen (moeten wel stevig zijn)
  • Bloemen op de steel plakken
  • Met een mes een gleuf in de broodjes maken
  • Bloemen in de broodjes steken
  • Ontbijttafel hiermee versieren
  • Eet smakelijk en een fijne moederdag

Variatie 2, met pijnboompitten

Ingrediënten:

  • 25 gram boter
  • 75 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (en een beetje om te garneren)
  • 1 pak broodmix voor bruinbrood ((bijv. van Koopmans, is makkelijk verwerkbaar)
  • 2 uien, in stukjes gesneden
  • 2 bloempotten
  • zout

Bereiding:

  • Maak het deeg volgens de verpakking
  • Laat het rijzen
  • De uien in 1 eetlepel vloeibare boter kort bakken
  • Pijnboompitten toevoegen en nog 1 minuut bakken
  • Het baksel door het deeg mengen, samen met de kruiden
  • De bloempotten aan binnen- en buitenkant met vloeibare boter invetten
  • Deeg in twee gelijke porties verdelen
  • De bloempotten hiermee vullen
  • Bestrooien met een beetje kruiden
  • Het geheel nog 10 minuten laten rijzen
  • Ondertussen de oven voorverwarmen zoals op de verpakking staat. Bij Koopmans op 200° C
  • Het brood in de oven bakken, het is klaar wanneer je er met een lepel op tikt en het een hol geluid produceert
  • Op een rooster laten afkoelen
  • Bloemen maken zoals de versiertip in variatie 1
  • Tafel versieren
  • Eet smakelijk

Variatie 3, met zonnebloempitten

Ingrediënten:

  • 15 gram verse gist
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 300 gram bloem
  • 2 dl lauwe melk
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 terracotta pot van 15 cm doorsnede
  • 1 schone theedoek
  • boter om in te vetten
  • bakpapier

Bereiding:

  • Bloempot in koud water leggen (zeker 2 uur)
  • Zeef de bloem
  • Maak in het midden een kuiltje
  • Brokkel er de gist en de suiker in
  • Los dit op met de helft van de melk
  • Roer de omringende bloem ± 1/3 deel door het gistmengsel tot een dik deeg
  • Kom afgedekt met een schone theedoek een ½ uur op een lauwwarme plaats laten staan
  • Rest van de lauwe melk en zout toevoegen en doorkneden
  • Kneden tot het deeg gemakkelijk loslaat van de handen
  • (Is het deeg te nat, wat extra bloem toevoegen
  • (Is het deeg te droog, een klein beetje lauwwarme melk toevoegen)
  • Afdekken met de theedoek en ½ uur op een lauwwarme plaats laten rijzen
  • De bloempot uit het water halen en invetten met boter
  • In de bloempot de onderkant bedekken met ingevet bakpapier
  • Rol het deeg door de zonnebloempitten
  • In de bloempot overdoen
  • Nu nog een keer een ½ uur afgedekt laten rijzen
  • Ondertussen de oven voorverwarmen op 220° C
  • Bovenkant van het brood kruislings in knippen
  • Het brood in ongeveer 30 minuten bakken in de oven
  • Op een rooster laten afkoelen
  • Versieren zoals beschreven in variatie 1
  • Eet smakelijk
© 2007 - 2017 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Knutselen voor moederdagKnutselen voor moederdagMoederdag komt er weer aan en moeders vinden het natuurlijk het leukst als ze iets krijgen wat het kind zelf gemaakt hee…
Tips voor het perfecte Moederdag ontbijtTips voor het perfecte Moederdag ontbijtHoe kun je, je moeder nou leuker en lekkerder verwennen dan met een Moederdag ontbijtje op bed? Met niets dus. Uit onder…
Potje brood of broodpotjePotje brood of broodpotjeIn een bloempot of in kleine bloempotjes kun je broodjes bakken, zowel in de oven als ook buiten tussen de nog warme koo…
Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van MoederdagMet het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is…
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…

Reageer op het artikel "Moederdag, bloempotbroodjes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 01-05-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!