InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Indiase currypasta en kerrie recept voor Indiase gerechten

Indiase currypasta en kerrie recept voor Indiase gerechten

Indiase currypasta en kerrie recept voor Indiase gerechten Hoe bereid je Indiase currypasta en kerrie voor Indiase gerechten. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat kerriepoeder een kruid is. Niets is minder waar: kerriepoeder bestaat uit verscheidene kruiden, specerijen en aromatische zaadkorrels. Alle Indiase vrouwen maken hun eigen kerriepoeder afgestemd op hoeveel ze die dag nodig hebben en wat ze gaan bereiden. Het aantal ingrediënten varieert van drie tot dertig!

Indiase currypasta en kerrie recept


Currypasta en kerrierecept voor Indiase gerechten

U kunt natuurlijk een kant-en-klare kerriepoeder uit de winkel kopen, maar het zelf bereiden is leuker en lekkerder. Alle mengels uit winkels smaken nu eenmaal hetzelfde en door zelf kerriepoeder samen te stellen kunt u helemaal zelf bepalen hoe uw mengsel smaakt. Ik geef hieronder twee recepten voor kerriepoeders en een recept voor kerriepasta.

Scherpe kerriepoeder

Benodigdheden:

  • 1/2 kopje kurkumapoeder
    Verse gember / Bron: Istock.com/msk.ninaVerse gember / Bron: Istock.com/msk.nina
  • 1/2 kopje korianderkorrels
  • 3 eetlepels komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 eetlepel gemalen gember
  • 2 eetlepels saffraan
  • 2 eetlepels gepelde kardemomkorrels (dus zonder zaaddoosjes)
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 1-2 eetlepels hele kruidnagels
  • 6 eetlepels zwarte peperkorrels

Bereiding:

Maal alle hele specerijen in een molen die u alleen gebruikt ten behoeve van specerijen. Voeg daarna de reeds gemalen specerijen toe. Vermeng alles goed. Bewaar het mengsel in een afgesloten pot.

Aromatische kerriepoeder

Benodigdheden:

  • 3 theelepels bruin mosterdzaad
  • 2 theelepels fenegriekzaad (zie afbeelding)
  • 4 eetlepels korianderzaad
  • 3 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 8 gedroogde chilipepers, in stukjes gesneden en zonder de zaaddozen
  • 5 kruidnagels
  • 2 eetlepels kurkumapoeder
  • 2 eetlepels geroosterde kikkererwten
  • 1 eetlepel gepelde kardemomkorrels (dus zonder zaaddoosjes)
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Bereiding:

Meng de korianderzaad en kardemomkorrels met het mosterd-, fenegriek- en komijnzaad, samen met de peperkorrels, chilipepers en kruidnagels in een anti-aanbak koekenpan - zonder olie, gewoon droog - op laag tot middelhoog vuur. Bak de specerijen in ongeveer 5 minuten - onder voortdurend schudden - droog. Loop niet weg, want het mengsel brand zeer snel aan! Als het mengsel lekker geurt, is het gereed en kunt u het vuur uitzetten. Doe de specerijen in een kommetje en meng daarbij de kikkererwten en de kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd. Nadat het mengsel afgekoeld is, kunt u het malen in een molen of anderszins. Bewaar het mengsel in een afgesloten, luchtdichte pot.

Currypasta

Currypasta kan bewaard worden in de koelkast en is met name een handig mengsel om te gebruiken in een overheerlijk en eenvoudig te bereiden currygerecht, zoals ik in dit artikel heb beschreven. U kunt ook gebruikmaken van een kant-en-klare currypasta van het merk Patak's (zie afbeelding), maar het zelf bereiden van deze pasta is leuker en smaakvoller! Bovendien kunt je variëren van ingrediënt en hoeveelheid. Experimenteren staat vrij!

Benodigdheden:

  • 10 eetlepels koriander
  • 3 eetlepels kurkuma
  • t theelepel fijngemalen kardemom
  • 4 theelepels gemalem gember
  • 1 theelepel fijngemalen kruidnagels
  • 5 eetlepels gemalen komijn
  • een mespuntje cayennepeper (of meer als u pittige pasta wenst)
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 2 eetlepels zwarte peper
  • 3 eetlepels mosterdpoeder
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 kopje olie
  • Lichte azijn naar behoefte

Bereiding:

Meng alle ingrediënten behalve de laatste twee met elkaar. Dan azijn erdoor mengen, zoveel dat er een dikke substantie ontstaat. Verhit vervolgens de olie in een braadpan en kook hierin de pasta gedurende 15-20 minuten, totdat het mengsel dik en bijna droog is (net zoals de Patak's pasta). Laat het afkoelen en bewaar het mengsel in een afgesloten, luchtdichte pot, bij voorkeur in de koelkast.

Tip:

U kunt de kip voor een Indiase currygerecht met dit mengsel marineren en 24 uur afgedekt in de koelkast laten staan alvorens het te bereiden. Dan zijn de kruiden de kip ingetrokken.

Lees verder

© 2009 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEen echte Indiase curry is helemaal niet moeilijk om te maken en ook het brood is simpel zelf te maken. De smaak van een…
Thaise groene curry, vegetarisch of met kipThaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn.…
Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantThais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantDe Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden…
Thaise Penang Curry Pasta en Thaise rundvleescurryDe Thaise keuken kent verschillende pasta’s voor curry. De Penang curry paste wordt gedeeltelijk gemaakt van gedroogde i…
Thais koken: CurryThais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taken / Pixabay
  • Abdulla Syed: De Indiase keuken, Uitgeverij BZZTôH, 's-Gravenhage, 3e druk, juni 1990.
  • Julie Sahni: Aan tafel in india, zd.
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/msk.nina

Reageer op het artikel "Indiase currypasta en kerrie recept voor Indiase gerechten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Johan van der Wal, 28-05-2011 16:02 #1
Ik zoek voor het maken van sanas of sannas zoete (en ik geloof ook alcoholvrije) palmwijn voor het laten rijzen van het deeg/beslag. Kent us een adres waar ik in Nederland die palmwijn kan bemachtigen?
Dank voor uw reactie, Johan. Reactie infoteur, 30-05-2011
Wellicht op dit adres:

De Toko
Laarstraat 50
7201 CE ZUTPHEN
tel: 0575 518 666

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indiase recepten
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!