InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Nasi recept, Indiase curry recept: snel te bereiden, tips!

Nasi recept, Indiase curry recept: snel te bereiden, tips!

Nasi recept, Indiase curry recept: snel te bereiden, tips! Het is altijd fijn als je in relatief korte tijd en op vrij eenvoudige wijze een heerlijk gerecht op tafel kan zetten. Deze recepten zijn enerzijds bereid met een kant en klare kruidenpastamix en anderzijds met eigen toevoegingen waarmee je kan variëren, afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeur. Bovendien volstaat een kant en klare kruidenmix naar mijn mening nooit. Het toevoegen van kruiden blijft altijd gewenst, al is het maar om het gerecht een persoonlijke touch te geven. Twee eenvoudige doch smakelijke gerechten passeren de revue: nasi en Indiase curry.

Nasi recept, Indiase curry recept


Zilvervliesrijst / Bron: DONOT6_STUDIO/ShutterstockZilvervliesrijst / Bron: DONOT6_STUDIO/Shutterstock

Nasi voor 4 personen

Hoe kun je eenvoudig nasi maken voor vier personen?

Benodigdheden

  • Rijst (droogkokende witte rijst of zilvervliesrijst)
  • zonnebloemolie
  • verse boemboe voor nasi goreng van Go Tan (zie afbeelding), beide zakjes
  • 2 steranijs
  • 1/2 theelepel kardemom (zonder zaaddoos)
  • 1 flinke theelepel hele kruidnagels
  • 2 uien
  • 8 knoflooktenen
  • 8 plakjes gemberwortel
  • 2 rode pepers
  • 1/2 kilo kipfilet
  • 1/2 spitskool
    Verse gember / Bron: Istock.com/msk.ninaVerse gember / Bron: Istock.com/msk.nina
  • 400 gram taugé
  • 1 prei
  • 5 bosuitjes
  • 2 wortels
  • 1 paprika
  • seroendeng (een strooisel van geroosterde kokos, pinda's en specerijen, zoetig van smaak)
  • gebakken uitjes

Bereiding

De olie in een pan verhitten en de gesnipperde uien, fijngestampte knoflook, plakjes gember, steranijs, kardemom (de zwarte zaadjes die in de zaaddoos zitten) en de fijngesneden peper in de hete olie fruiten. Het pittigste deel van de rode peper zijn de zaadlijsten die u - al naar gelang uw smaak en voorkeur - voor een deel of geheel kunt verwijderen. Daarna de in fijne reepjes of blokjes gesneden kipfilet erbij doen. Ongeveer 5 minuten de kip bakken en daarna de beide zakjes van de kruidenmix toevoegen. Beetje water erbij schenken en laten koken.

Daarna de gesneden prei, spitskool, bosuitjes en wortels toevoegen. Als deze groenten eetbaar, maar nog wel knapperig zijn, op hoog vuur de rijst toevoegen en flink omscheppen gedurende een minuut. Daarna de paprika en de taugé toevoegen en deze vermengen met de rest. Na een minuut (laag vuur), het gerecht van het gasfornuis halen en het gerecht opdienen en over het gerecht wat seroendeng strooien en eventueel wat gebakken uitjes. Pas op het laatste moment de uitjes over het eten strooien, zodat ze lekker knapperig blijven.
N.B.: Vergeet de steranijs niet uit het gerecht te halen.

Curry voor 4 personen

Hoe kun je curry maken voor vier personen?

Benodigdheden

  • Basmati rijst (is een aromatische, droogkokende langkorrel rijst vol van smaak)
  • 2 steranijs
  • 1/2 theelepel kardemom (zonder zaaddoos)
  • 2 uien
  • 8 knoflooktenen
  • 8 plakjes gemberwortel
  • 2 rode pepers
  • 1/2 kilo kipfilet
  • 2 flinke eetlepelscheppen milde of hete currypasta van Patak's (zie afbeelding)
  • 5 bosuitjes
  • verse koriander
  • 2 blikjes tomaten puree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Indiaas naan brood (zie afbeelding) en/of wraps
  • eventueel volle Yoghurt

Bron: Cegoh / PixabayBron: Cegoh / Pixabay
Bereiding
De olie in een pan verhitten en de gesnipperde uien, fijngestampte knoflook, plakjes gember, steranijs, kardemom (de zwarte zaadjes die in de zaaddoos zitten) en de fijngesneden peper in de hete olie fruiten. Het pittigste deel van de rode peper zijn de zaadlijsten die u - al naar gelang uw smaak en voorkeur - voor een deel of geheel kunt verwijderen. Daarna de in fijne reepjes of blokjes gesneden kipfilet erbij doen. Gedurende 5 minuten de kip bruin bakken en daarna de kerriepasta erdoor roeren en bak alles gedurende 1 minuut. U kunt zelf ook de currypasta maken.

Vervolgens de tomatenpuree en de gepelde tomaten erdoor doen. Het gerecht vijf minuten laten sudderen. Daarna opdienen met rijst en naan en/of wraps. Strooi over het gerecht fijngesneden koriander en smullen maar! Eventueel kunt u wat Yoghurt op kamertemperatuur over het gerecht schenken. Dit kan ook al in de pan, zodat de yoghurt op temperatuur wordt gebracht. Soms is het daarom verstandiger om er voor te waken dat de curry te dun wordt door de gepelde tomaten. Gebruik in dat geval wat meer puree en/of pasta.

N.B.: Vergeet ook bij dit gerecht de steranijs niet uit het gerecht te halen.

Lees verder

© 2009 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
Zelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausZelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausIn de supermarkt kun je heel veel pakjes en zakjes kopen om nasi te maken. Helaas zitten hier ook vaak toevoegingen in d…
Eenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEen echte Indiase curry is helemaal niet moeilijk om te maken en ook het brood is simpel zelf te maken. De smaak van een…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relishThaise viskoekjes of Tod man pla is een favoriet gerecht in Thailand, maar het staat bijna nergens op het menu in Nederl…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Nasi recept, Indiase curry recept: snel te bereiden, tips!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 18-08-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indiase recepten
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!