InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Koffie, om warm te drinken

Koffie, om warm te drinken

Koffie is zo ongeveer 400 jaar een internationale drank. Er groeien wereldwijd ongeveer 9.000.000 koffieplanten. Het is bekend dat iedere struik genoeg bessen per jaar produceert voor ongeveer 330 kopjes van dit heerlijke zwarte goedje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de loop van de tijd geëxperimenteerd is met koffie en dat er diverse lekkere koppen koffie op de menukaarten verschenen zijn. Onderstaande variatie´s zijn warm te drinken.

Warme koffiegerechten


Goden koffie

  • Kopje espressokoffie
  • Theeglas
  • Borrelglaasje advocaat
  • Slagroom
  • Cacao

Bereiding

  • Schenk de hete espressokoffie in het theeglas
  • Voeg al roerend de advocaat toe
  • Vul aan met slagroom en toefje cacao

Edinburgh coffee

  • 1 kop sterke koffie of espresso
  • 20 ml Drambui
  • 120 ml opgeklopte melk
  • cacao poeder

Bereiding

  • Doe de Drambrui in een glas
  • Voeg er de sterke koffie of espresso aan toe
  • Schenk vervolgens de opgeklopte melk met schuim erop
  • Strooi de cacao poeder erover
  • Kijk uit met het toevoegen van suiker, Drambui is zoet van zichzelf

Kloosterkoffie

  • glas of beker
  • 2 borrelglaasjes DOM Bénédictine
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • sterke hete espresso
  • slagroom
  • cacaopoeder

Bereiding

  • Verwarm het glas of de beker voor door het om te spoelen met heet water
  • Doe de DOM Bénédicine samen met de suiker in het glas
  • Voeg de hete espresso toe
  • Blijf roeren totdat de suiker is opgelost
  • Versieren met een toef slagroom en beetje cacaopoeder

Café Borgia

  • 100 gram pure chocolade
  • suiker of honing
  • 4 eetlepels room
  • 0,5 liter koffie

Bereiding

  • Breek de reep in stukjes en smelt deze in een pannetje of magnetron
  • Roer er de suiker of honing samen met de room doorheen
  • Schenk al roerende scheutje voor scheutje de koffie erbij en klop goed romig
  • Verdeel het over 4 koppen
  • Versieren met opgeklopte slagroom en cacao- of kaneelpoeder

Hollywood koffie

  • 2 soeplepels cacao
  • 2 soeplepels poedersuiker
  • 2 kopjes melk
  • 2 koppen hele sterke koffie
  • 1 klein kopje voor ¾ gevuld met slagroom
  • snufje zout
  • gegrilde amandelen

Bereiding

  • Breng de melk aan de kook
  • Meng in een kommetje cacao en de suiker
  • Giet langzaam en roerend een kopje melk bij dit mengsel, als alles goed is opgelost voeg dan de rest van de melk toe
  • Snufje zout toevoegen en in een pannetje 10 minuten laten doorkoken
  • Klop het mengsel goed tot het dik en schuimig is
  • Giet de koffie langzaam onder kloppen erbij
  • Serveren in grote kommen met stijfgeklopte koffie en gegrilde amandelen

Ierse koffie met witte chocolademousse

  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels Ierse whisky
  • 10 cl koffie
  • 125 gram room
  • 55 gram witte chocolade (gesmolten)
  • 6 gram suiker
  • 60 gram eiwit

Bereiding

  • Neem de bruine suiker, whisky en 10 cl koffie en warm dit op
  • Meng de stijf geslagen room, stijf geslagen eiwit, suiker en gesmolten chocolade in een slagroomspuit
  • Dit mengsel op de hete koffie schenken en meteen serveren

Amaretto

  • koffiekopje
  • 1 eetlepel Amaretto likeur
  • ½ eetlepel cognac
  • espresso
  • melk
  • geroosterde amandelen

Bereiding

  • Kopje voorverwarmen
  • Vullen met Amaretto en cognac
  • Al roerend de espresso toevoegen
  • Daarna laagje schuimige melk toevoegen en versieren met geroosterde amandelen

French coffee

  • hittebestendig glas
  • 2 borrelglaasjes Grand Marnier
  • 1 eetlepel suiker
  • sterke hete espresso
  • geslagen room

Bereiding

  • Hittebestendig glas voorverwarmen met heet water
  • Doe de Grand Marnier in een glas tezamen met de suiker en hete espresso
  • Roer tot de suiker is opgelost
  • Voorzichtig afdekken met licht geslagen room
  • Garneren met toefje zeer fijn gemalen espresso koffie

Napolitaanse koffie

  • borrelglaasje Vieux
  • theeglas
  • espressokoffie
  • dunne room en kaneel

Bereiding

  • Schenk de Vieux in een theeglas
  • Vul dit aan met warme espressokoffie
  • Aanvullen met dunne room
  • Garneren met toefje kaneel

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…
Koffierecepten met chocoladeKoffierecepten met chocoladeNederlanders drinken de gehele dag koffie. We beginnen direct al bij het ontbijt met een sterke kop koffie. Om zo goed w…
Koffie met een beetje extraDegene die vaker uit eten of gasten ontvangen kunnen het bevestigen, natafelen hoort bij een geslaagd dineetje. Sluit de…
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Recepten voor koffie met alcohol en ijsRecepten voor koffie met alcohol en ijsKoffie is een eeuwenoude drank die tevens samen met thee de meest gedronken drank van Nederland is. Gemiddeld drinkt een…

Reageer op het artikel "Koffie, om warm te drinken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!