Feta-recepten: met groenten, vis of vlees

Feta-recepten: met groenten, vis of vlees Feta is een traditionele Griekse kaas en is verkrijgbaar in veel supermarkten. De Griekse kaas is bereid met schapenmelk of een mix van geiten- en schapenmelk. Feta wordt in meestal in blokjes verkocht en heeft een korrelige structuur. Daarnaast bevat feta minder vet dan andere kazen, dus feta kun je goed als ingrediënt gebruiken in gezonde gerechten. Zo wordt feta vaak gegeten door een salade, maar je kunt feta op allerlei andere manieren eten. Deze Griekse kaas is ook heerlijk door warme gerechten met groenten, vis of vlees.

Inhoudsopgave


Gegrilde asperges met feta

Feta kun je goed combineren met asperges, spinazie of tomaten. Wanneer je feta in je gerechten gebruikt, moet je oppassen met zout, omdat feta zelf zout smaakt.

Ingrediënten
Asperges / Bron: 306193, PixabayAsperges / Bron: 306193, Pixabay
  • 1 pakje groene asperges
  • Feta
  • Zout
  • Peper
  • Verse dille
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Het is heerlijk om asperges te grillen, maar ze zijn nog lekkerder met stukjes feta. Verwarm de oven op 200 graden. Leg de asperges op een bakplaat bekleed met folie. Verkruimel wat feta over de asperges. Het geheel breng je op smaak door wat zout en zwarte peper toe te voegen. Sprenkel er wat olijfolie overheen en bak de asperges ongeveer 10 minuten. De laatste twee minuten kun je de oven op grillstand zetten. Haal de asperges uit de oven en maak het gerecht af door er verse dille overheen te strooien. Serveer de asperges met een gebakken of zacht gekookt eitje.

Spinazie en eieren met feta

Ingrediënten

  • Een handjevol spinazie
  • Feta
  • 2 eieren
  • Uien
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bereiding

Fruit de uien met wat olijfolie in een pan. Voeg daarna de spinazie en een klein beetje zout toe. Roerbak de spinazie kort, ongeveer 2 tot 3 minuten is voldoende. Doe de spinazie dan in een ovenschaal en breek twee eieren boven de spinazie. Breng op smaak met zwarte peper en een klein beetje zout. Verkruimel ook de feta eroverheen. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven bij 200 graden. Bak de eieren 15-20 minuten totdat het eiwit gestold is. Je kunt ervoor kiezen om het eigeel zacht te laten of te laten stollen. Dat is afhankelijk van jouw voorkeur. Serveer met bruin brood of granencrackers. Heerlijk als ontbijt voor het gezin.

Gevulde tomaat met feta

Ingrediënten

  • 4 medium of grote rijpe tomaten
  • Feta
  • Verse platte peterselie
  • 1 stengel bosui
  • Broodkruimels
  • Zout
  • Peper
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Meestal worden tomaten of paprika's gevuld met gehakt, maar dit recept is geschikt voor de vegetariërs. Ook vleeseters zullen dit recept erg lekker vinden. Begin met het afsnijden van het kapje van de tomaat en haal vervolgens het vruchtvlees eruit. Je kunt de tomaten het beste uithollen met het topje van het mes. Bewaar de pulp in een aparte kom, maar gooi de zaadjes wel weg. In dezelfde kom mix je de overige ingrediënten: feta, broodkruimels, fijngesneden peterselie, bosui, zout, peper en olijfolie. Vul de tomaten met dit mengsel. Bak de gevulde tomaten 15-20 minuten bij 200 graden. Bij 20 minuten bakken zijn de tomaten wat zachter.

Tip: je kunt ook paprika's gebruiken om dit gerecht te maken. Het is heerlijk om een zoete rode puntpaprika te vullen met feta.

Gevulde kip met spinazie en feta

Je kunt kip of varkensvlees vullen met feta. Vaak wordt er naast feta ook spinazie als vulling gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor een andere groentesoort zoals tomaten, uien of fijngesneden wortels.

Ingrediënten

  • Kippenborst
  • Verse bladspinazie
  • Feta
  • Zout
  • Peper
  • Oregano
  • Olijfolie

Kippenborst met feta  / Bron: JESHOOTS, PixabayKippenborst met feta / Bron: JESHOOTS, Pixabay
Bereiding:
Leg de kippenborst in met olijfolie, oregano peper en zout. Als je de kip een paar uur eerder inlegt, trekken de kruiden meer in. Snijd met een groot mes de kippenborst open. Doe hierbij alsof je een broodje opensnijdt, snijd de kip dus niet helemaal door. Doe de kippenborst 'open' op de gesneden zijde en leg wat spinaziebladeren en feta op de kip. 'Klap' de kippenborst dan dicht, zodat de ingrediënten binnen de kippenborst zitten. Je kunt tandenstokers gebruiken om de kip goed dicht te houden. Besprenkel de kip met wat olijfolie en zet de kippenborsten in een ovenschaal. De oven moet voorverwarmd zijn op 200 graden. Bak de kippenborsten ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip.

Mediterraanse vis met feta

Het is lekker om feta en groenten samen bij vis te eten. Je kunt er aardappels bij bakken of je kunt de vis zonder aardappels eten. Zo heb je een gezonde maaltijd.

Ingrediënten

  • Kabeljauwfilet
  • Feta
  • 2 grof gesneden tomaten
  • Basilicum
  • Witte huiswijn
  • Uien
  • Boter
  • Peper
  • Mediterraanse kruidenmix

Bereiding

Smelt een beetje boter in de pan en voeg de uien toe. Fruit de uien vijf minuten totdat ze zacht zijn. Doe daarna de stukjes tomaat, Mediterraanse kruidenmix, zout en peper in de pan. Roer de ingrediënten goed door en voeg daarna de wijn toe. Laat het geheel vijf minuten sudderen met een deksel op de pan. Doe na de vijf minuten de kabeljauwfilet in de pan. Laat de kabeljauw 15 minuten sudderen met een deksel op de pan, zodat de vis gaar wordt. Voeg daarna de basilicum, zwarte peper en de verkruimelde feta toe. Dek het geheel 1 minuut af, zodat de feta een beetje zacht wordt. Heerlijk om te serveren met stokbrood, omdat je de tomaten en vis zacht zijn.
© 2015 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is Feta?Hoe gezond is Feta?Feta is een Griekse kaas gemaakt van schapen- of geitenmelk en wint sterk aan populariteit. Hoe internationaler we worde…
Griekse gerechtenGriekse gerechtenDe Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair…
Zwanger en fetaZwanger en fetaFeta is een traditionele Griekse, witte, zachte kaas die bij velen geliefd is. Alleen bij zwangere vrouwen bestaat er va…
Drie keer snelle tapas met feta/geitenkaasBezoek, een feestje of gewoon lekkere gezellige trek? Deze tapas met kaas zijn goed voor iedere gelegenheid. Ze zijn mak…

Vegetarische recepten: Mexicaanse quesadillasVegetarische recepten: Mexicaanse quesadillasMexicaanse quesadillas, letterlijk vertaald kaasdingetjes, zijn heerlijk als volwaardige maaltijd of kleine snack. Bijna…
Barbecue-recepten voor een gezonde en lekkere barbecueBarbecue-recepten voor een gezonde en lekkere barbecueZomer en barbecue vormen samen een perfecte combinatie! Een gezellige barbecue betekent lekker genieten van een stukje v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
  • http://snelafvallen101snelafvallen101.org/%EF%BB%BFwat-zijn-de-algehele-gezondheid-toegevoegd-voordelen-van-feta-kaas/
  • http://www.equinox-trades.com/nl/products/greek/feta/
  • http://www.yummly.com/recipe/Roasted-Asparagus-with-Feta-Cheese-1088661?columns=2&position=6%2F75
  • http://www.yummly.com/recipe/external/Baked-Spinach-and-Eggs-1111005
  • http://www.yummly.com/recipe/Feta-Stuffed-Tomatoes-1035417?columns=2&position=60%2F80
  • http://www.myrecipes.com/recipe/baked-cod-feta-tomatoes
  • http://www.yummly.com/recipe/external/Sundried-Tomato_-Spinach_-and-Cheese-Stuffed-Chicken-1113145
  • Afbeelding bron 1: 306193, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: JESHOOTS, Pixabay
Isabella (73 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.