InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Libanon; recepten met vis

Libanon; recepten met vis

Libanon heeft de beste keuken van het Midden Oosten, welke voornamelijk bekend staat om het gebruik van verse producten. Ook vis staat regelmatig op het programma, en hoe kan het ook anders met de havenstad Beiroet waar dit hoofdbestanddeel vers wordt aangevoerd. Hier een drietal recepten waarin vis centraal staat.

Algemeen

In het Midden Oosten wordt de keuken van Libanon gezien als de beste. De keuken staat bekend om het gebruik van verse ingrediënten. Hieronder vallen natuurlijk ook de visgerechten. Hier vindt u een aantal recepten met dit heerlijk hoofdbestanddeel.

Vis met tomaten-tahinsaus

Benodigdheden, 4 persoons

  • 400 gram kabeljauwfilet (in mootjes)
  • 3 gepelde tomaten uit blik
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 eetlepel (afgestreken) gemalen koriander
  • 1 eetlepel (volle) tahin (sesampasta)
  • 1 mestpuntje cayennepeper
  • 1 handje pijnboompitten
  • Sap van ½ citroen
  • Olijfolie
  • Zout

  • Pan met deksel
  • 2 stuks koekenpannen
  • Keukenmachine of (staaf)mixer

Bereiding

  • Verwarm een scheutje olie en bak hierin de ui glazig op niet te hoog vuur
  • De tomaten pureren
  • Voeg de knoflook toe aan de ui
  • Voeg na ongeveer een halve minuut de tomaat, citroensap, koriander en cayenne naar smaak toe
  • Laat dit geheel ongeveer 10 minuten afgedekt smoren
  • Tahin toevoegen en water tot een redelijk dikke saus
  • Zout naar smaak toevoegen
  • Het is niet erg als de saus afkoelt en weer wordt opgewarmd, dus kan ook al van tevoren worden klaargemaakt
  • Verhit in de koekenpan wat olie
  • De vis bestrooien met zout
  • Bak de vis in de heet geworden olie gaar
  • Terwijl de vis bakt, de pijnboompitjes in een koekenpan roosteren. Let op dit heeft maar heel weinig tijd nodig, dus erbij blijven
  • Verdeel de vis over 4 voorverwarmde borden en schenk er saus overheen
  • Garneren met de geroosterde pijnboompitten

Eet smakelijk

Samak Makli

Vis met kruiden

Benodigdheden

  • 750 gram stevige witte wis
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
  • 6 eetlepels zout
  • 3 eetlepels peterselie (gehakt)
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 kopje visbouillon
  • 1 kopje water
  • ½ kopje olie
  • Cayennepeper naar smaak

  • Koekenpan
  • Casserolle
  • Schijfjes citroen

Bereiding

  • Was de vis en droog deze
  • Bestrooi ze met de 6 eetlepels zout en laat dit een half uur intrekken
  • Verwijder het overschot aan zout
  • In een koekenpan de olie verhitten
  • Bak hierin de vis in ongeveer 7 minuten bruin en gaar
  • Verwijder de vis uit de pan
  • Verwarm de oven voor op 175 graden C
  • Voeg de uien, knoflook en peterselie aan het bakvet van de vis toe en fruit het geheel ongeveer 5 minuten op een middelmatig vuur
  • Laat dit uienmengsel uitlekken
  • Doe het geheel over in de casserolle
  • Leg hier de vis op
  • Voeg de bouillon, water en komijn toe
  • Doe de schaal gedurende 15 minuten in de oven en laat het gerecht stoven
  • Voeg hierna het citroensap toe
  • Strooi vervolgens de cayennepeper hierover
  • Garneer met schijfjes citroen en peterselie
  • Laten afkoelen voordat het gerecht wordt opgediend

Eet smakelijk

Sayyadieh

Gestoofde vis met rijst en pindanoten, voorgerecht 4 persoons

Benodigdheden

  • 800 gram schelvis
  • 400 gram lange korrel rijst
  • 50 gram pindanoten
  • 1 liter water
  • 3 uien (fijngehakt)
  • 3 tomaten (gepeld en gehakt)
  • Sap van 1 citroen
  • Komijnpoeder
  • Zout

  • Pan
  • Kom
  • Koekenpan

Bereiding

  • Olijfolie verhitten in een pan
  • Bak hierin de ui
  • Voeg het water, zout en komijn toe en laat enkele minuten sudderen
  • Doe de vis erbij en laat 10 minuten stoven
  • Vis uit de pan halen, maar warm houden
  • Gebruik ¾ van het kookvocht om hier de rijst in t koken
  • Doe de rijs over in een kom
  • Leg op de rijst de vis
  • Bak de pindanoten in de olijfolie
  • Als de pindanoten bijna klaar zijn, voeg dan de tomaten toe
  • Verdeel dit mengsel over de vis
  • Laat de overige ¼ deel van het kookvocht inkoken
  • Voeg de citroensap toe en kruid naar smaak
  • Giet als laatste dit mengsel over de vis, noten en rijst

Eet smakelijk

Lees verder

© 2008 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Warme voorgerechten uit Syrië en LibanonVoorgerechten of 'mezzeh' vormen een belangrijk onderdeel van de maaltijd in Syrië en Libanon, koude voorgerechten maar…
Thaise hoofdgerechten: gebakken noodles en kip met gemberThais eten is meer dan alleen rijst met curry. Ook gebakken Thaise noodles en samengestelde gerechten met veel kruiden e…
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
Recepten: lekkere Caribische gerechtenRecepten: lekkere Caribische gerechtenAls de zon niet naar ons toekomt, kunnen we het altijd nog bedenken met lekker eten. Een salade, een soepje of een bordj…
Recept Ikan TeriTeri zijn kleine zoute visjes, die vaak worden gebruikt als bijgerecht in de Indonesische keuken. Als je liefhebber bent…

Reageer op het artikel "Libanon; recepten met vis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!