InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Libanon; recepten met groente

Libanon; recepten met groente

Libanon; recepten met groente De keuken van Libanon wordt gezien als de beste van het Midden Oosten. Veel verse producten worden gebruikt bij de bereiding van de diverse gerechten. In dit artikel vindt u een aantal recepten met groente als hoofdbestanddeel. De ingrediënten zijn ook in Nederland over het algemeen vers te verkrijgen.

Algemeen

Libanon wordt gezien als een land met een enorm goede keuken, eigenlijk de beste van het Midden Oosten. Er wordt altijd gebruik gemaakt van veel verse groenten en kruiden. Een maaltijd in Libanon wordt altijd afgesloten met vers fruit. Hiervoor gebruikt de Libanees dan een appel, sinaasappel, meloen of wat druiven.

Mashi Batinjaan Bi Zayt

Gevulde Aubergines in olijfolie, 6 persoons

Benodigdheden

  • 6 kleine aubergines (zonder steeltjes)
  • 2 middelgrote tomaten (zonder schil, zaden en in stukjes)
  • 2 stevige rijpe tomaten (in plakjes)
  • 1 kop gekookte rijst
  • ¼ kop walnoten (gehakt)
  • ½ rode paprika (schoongemaakt en in stukjes)
  • 1½ dl olijfolie
  • 4 eetlepels peterselie (gehakt)
  • 3 eetlepels ui (in kleine stukjes)
  • 1 ½ theelepel zout
  • Vers gemalen zwarte peper

  • Scherp mes
  • Kom
  • Zware braadpan met deksel
  • Water

Bereiding

  • Snijdt de aubergines in de lengte door de midden.
  • Hol de helften met een scherp mes uit.
  • Doe de rijst, walnoten, peterselie, uit, stukjes tomaat, paprika, olijfolie en 1 theelepel zout in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Vul de uitgeholde aubergines met dit groentemengsel.
  • Doe de plakjes tomaat in de braadpan en leg hier de aubergines op.
  • Bestrooi de aubergines met de resterende ½ theelepel zout.
  • Voeg zoveel water toe, tot de aubergines half in het water staan.
  • Doe de deksel op de pan en breng de groente aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat het geheel ongeveer 3 kwartier sudderen.
  • Na 30 minuten de deksel van de pan halen.
  • De groente verder laten sudderen tot het gaar is en de saus is ingedikt.
  • Van het vuur nemen en overdoen in een schaal.
  • Iets laten afkoelen en dan serveren.

Eet smakelijk.

Mashi Malfouf

Gevulde koolrolletjes, 6 persoons

Benodigdheden

  • 300 gram lamsgehakt
  • 150 gram gekookte rijst
  • 8 teentjes knoflook (geperst)
  • 3 tomaten (ontveld, schoongemaakt en in stukjes)
  • 1 middelgrote witte kool
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels gedroogde munt (fijngewreven)
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel citroensap
  • Water
  • Tomatensap
  • Vers gemalen zwarte peper

  • Kom
  • Garen
  • Pan met deksel

Bereiding

  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool, deze heeft u niet nodig.
  • Kook de overgebleven kool gedurende enkele minuten in zout water, hierdoor laten de bladeren makkelijk los
  • Het gehakt samen met de één tomaat, de rijst, 1 ½ theelepel zout, peper en de kaneel in een kom doen en deze ingrediënten goed door elkaar mengen
  • De bladeren van de kool dienen in driehoeken van 12 cm gesneden te worden
  • Op ieder blad 1 eetlepel van het gehaktmengsel leggen en dichtvouwen
  • Met garen dichtbinden
  • In een pan de resterende tomaat samen met 2 teentjes knoflook doen
  • De koolrolletjes erop leggen en met het citroensap en overig zout besprenkelen
  • Tomatensap en water erbij schenken tot de koolrolletjes onder het vocht staan
  • Het geheel aan de kook brengen
  • Daarna de hittebron temperen en 20 minuten laten stoven
  • De 6 teentjes knoflook vermengen met zout en munt
  • Dit over de koolrolletjes verdelen
  • Het geheel nog 15 minuten zonder deksel laten stoven.
  • Het koolgerecht in de pan serveren.

Het gerecht kan gegeten worden met rijst of (Turks) brood, eet smakelijk.

Salata Sjamandar

Bietensalade, 2 persoons

Benodigdheden

  • 400 gram ongekookte bietjes
  • 4 eetlepels limoensap
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
  • 1 bosuitje (in ringetjes gesneden)
  • Zwarte olijven
  • Olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • zout
  • Peterselie (fijngehakt)

  • Pan
  • Aluminiumfolie
  • Bord

Bereiding

  • De bietjes ongeschild in een pan doen en geheel onder water zetten
  • Kook ze gedurende een uur
  • Haal de schil van de bieten (dit lukt het beste als ze nog warm zijn)
  • Snijdt de bietjes in heel dunne plakjes
  • De limoensap samen met de knoflook over de plakjes verdelen
  • Verder laten afkoelen onder folie
  • Doe bosui, ietwat olie, peper, zout en peterselie bij de bietjes en meng dit door elkaar
  • Leg dit mengsel op een bord
  • Schik de zwarte olijven er omheen

Eet smakelijk.

Lees verder

© 2008 - 2018 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajamRecepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajamDe Indische keuken, naar Nederland gebracht door de Indonesische mensen, die eind jaren 40 naar Nederland zijn gekomen,…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…
Griekse gerechtenGriekse gerechtenDe Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair…
Recept bouillabaisse + rouilleBouillabaisse is een traditioneel Frans recept. Het was oorspronkelijk een eenvoudig gerecht wat van visafval werd gemaa…
Kouseband met kerrie en aardappelKouseband is in Suriname een veelgebruikte groente. In stukjes gesneden heeft het veel weg van sperciebonen, alleen is h…

Reageer op het artikel "Libanon; recepten met groente"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!