InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Pannenkoeken - Lekkere pannenkoeken met vis of vlees

Pannenkoeken - Lekkere pannenkoeken met vis of vlees

Iedereen kent de pannenkoek wel, veel kinderen zijn er dol op. Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem, ei en melk en een klein beetje zout. Vroeger werd er in plaats van bloem vaak een mengsel gebruikt van half boekweitmeel en half bloem. Vaak wordt een pannenkoek gegeten met poedersuiker, stroop of jam. Maar in de pannenkoekenrestaurants kun je veel meer verschillende varianten vinden... Maar kan een pannenkoek kan ook lekker zijn met vis of vlees?

Pannenkoeken met ham en kruidenboter

Voor 6 à 8 pannenkoeken:

  • 125g tarwemeel
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 2½ dl volle melk
  • 25g gesmolten boter
  • plantaardige olie of boter om te bakken
  • 8 plakken gekookte ham
  • 150g kruidenboter

  1. Zeef het meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in.
  2. Meng alles goed door en voeg er het zout en een vijftal eetlepels melk aan toe.
  3. Meng er met een spatel geleidelijk de resterende melk door en tenslotte de gesmolten boter.
  4. Leg een theedoek over de kom en laat het beslag een halfuur rusten.
  5. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en verdeel een dunne laag beslag over de bodem door de pan in alle richtingen schuin te houden.
  6. Bak de pannenkoeken op een matig vuur. Draai de pannenkoek om zodra de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin.
  7. Leg een plak ham op één helft van een pannenkoek en bestrijk royaal met kruidenboter.
  8. Vouw de pannenkoeken in tweeën en doe hetzelfde met alle andere pannenkoeken.
  9. Leg ze nog 10 minuten in de oven en dien onmiddellijk op.

Pannenkoeken met zeevruchten

Voor 6 à 8 pannenkoeken:

  • 125g tarwemeel
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 2½ dl volle melk
  • 25g gesmolten boter
  • plantaardige olie of boter om te bakken
  • 6 sjalotten
  • 80g boter
  • 400g zeevruchten
  • ½ glas droge witte wijn
  • 50g verse room
  • 1 mespuntje zout
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 1 el gehakte bieslook

  1. Zeef het meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in.
  2. Meng alles goed door en voeg er het zout en een vijftal eetlepels melk aan toe.
  3. Meng er met een spatel geleidelijk de resterende melk door en tenslotte de gesmolten boter.
  4. Leg een theedoek over de kom en laat het beslag een halfuur rusten.
  5. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en verdeel een dunne laag beslag over de bodem door de pan in alle richtingen schuin te houden.
  6. Bak de pannenkoeken op een matig vuur. Draai de pannenkoek om zodra de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin.
  7. Hak de sjalotten, doe ze met de boter in een pannetje en laat ze lichtjes gaar worden.
  8. Voeg er de zeevruchten aan toe en laat enkele minuten stoven.
  9. Overgiet met de witte wijn en laat het geheel wat inkoken.
  10. Meng er de room, het zout en de cayennepeper doorheen.
  11. Haal de pan van het vuur, meng nogmaals goed door en voeg er tenslotte het gehakte bieslook aan toe.
  12. Verdeel het mengsel over de pannenkoeken, vouw ze in tweeën en serveer meteen.

Pannenkoeken met sint-jakobsschelpen

Voor 6 à 8 pannenkoeken:

  • 125g tarwemeel
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • mespuntje cayennepeper
  • 2½ dl volle melk
  • 25g gesmolten boter
  • plantaardige olie of boter om te bakken
  • 25g boter
  • 2 el bloem
  • mespuntje zout
  • ½ glas witte wijn
  • 1 eigeel
  • 1 el room
  • 300g gekookte sint-jacobsvruchten

  1. Zeef het meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in.
  2. Meng alles goed door en voeg er het zout en een vijftal eetlepels melk aan toe.
  3. Meng er met een spatel geleidelijk de resterende melk door en tenslotte de gesmolten boter.
  4. Leg een theedoek over de kom en laat het beslag een halfuur rusten.
  5. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en verdeel een dunne laag beslag over de bodem door de pan in alle richtingen schuin te houden.
  6. Bak de pannenkoeken op een matig vuur. Draai de pannenkoek om zodra de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin.
  7. Snelt de boter voor de vulling en meng met de bloem, het zout en de witte wijn.
  8. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat vervolgens 5 minuten sudderen.
  9. Haal de pan van het vuur en meng er het eigeel en de room door.
  10. Voeg er de sint-jacobsvruchten aan toe en verwarm ze gedurende 10 minuten zonder dat de saus aan het koken wordt gebracht.
  11. Vouw de pannenkoeken in een puntzakvorm, vul ze met de sint-jacobsvruchten en serveer meteen.

Pannenkoeken met parmaham en spinazie

Voor 6 à 8 pannenkoeken:

  • 125g tarwemeel
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • mespuntje cayennepeper
  • 2½ dl volle melk
  • 25g gesmolten boter
  • plantaardige olie of boter om te bakken
  • 250g gehakte spinazie
  • snufje zout
  • 1 el room
  • 1 tl boter
  • 8 plakken parmaham

  1. Zeef het meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in.
  2. Meng alles goed door en voeg er het zout en een vijftal eetlepels melk aan toe.
  3. Meng er met een spatel geleidelijk de resterende melk door en tenslotte de gesmolten boter.
  4. Leg een theedoek over de kom en laat het beslag een halfuur rusten.
  5. Verhit wat olie of boter in de koekenpan en verdeel een dunne laag beslag over de bodem door de pan in alle richtingen schuin te houden.
  6. Bak de pannenkoeken op een matig vuur. Draai de pannenkoek om zodra de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin.
  7. Hak de spinazie en kook ze met het zout.
  8. Laat de groente uitlekken en meg er de room en de boter door.
  9. Leg 1 plak parmaham op elke pannenkoek, bedek deze met de spinazie en vouw in tweeën.
  10. Schik de pannenkoeken op een beboterde, vuurvaste schotel en zet nog 10 minuten in de oven.
  11. Dien hierna onmiddellijk op

Lees verder

© 2008 - 2019 Wvandemosselaar, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmixPannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmixHeb je spontaan zin om pannenkoeken te bakken, maar heb je geen pak pannenkoekmix meer in de kast staan? Ook zonder zon…
Lekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkLekkere pannenkoeken bakken zonder ei en koemelkVoor veel mensen is een pannenkoek een echte traktatie, lekker met zoetigheid of juist hartig. Het is ook leuk om zelf p…
Pannenkoeken - Limburgse en Bretonse pannenkoekenIedereen kent de pannenkoek wel, veel kinderen zijn er dol op. Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem…
De zak van Sinterklaas; lekkernijHet is al weer bijna zover, pakjesavond. Vanaf het moment dat de goede Sint zijn intrede doet in ons land, verkeren de k…
Waar koop je meel (voor brood, taart en koek)?Waar koop je meel (voor brood, taart en koek)?Voor het maken van een heerlijke appeltaart of het zelf bakken van brood is er natuurlijk meel nodig. Nu kan je dat veel…

Reageer op het artikel "Pannenkoeken - Lekkere pannenkoeken met vis of vlees"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wvandemosselaar
Gepubliceerd: 01-01-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Pannenkoeken
Schrijf mee!