InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Smaakvolle recepten met tofu als vleesvervanger

Smaakvolle recepten met tofu als vleesvervanger

Smaakvolle recepten met tofu als vleesvervanger Van niet vegetariërs, maar vaak ook van mensen die wel vegetarisch eten krijg ik vaak te horen dat ze tofu niet lekker of saai vinden. Het klopt dat tofu smaken wat moeilijker opneemt dan bijvoorbeeld kip, maar ook gerechten met tofu kunnen heerlijk en vol van smaak zijn. Er zijn enkele recepten die ik al jaren maak voor mijn niet vegetarische familie, en ik heb nog nooit gehoord dat het eten saai of smakeloos was. Dus, met dit artikel hoop ik andere mensen ook te kunnen laten zien hoe veelzijdig tofu is!

Tofu in 'satésaus' met ananas

Ingrediënten

  • Een blok tofu (200 gram)
  • 4 eetlepels sojasaus
  • Knoflook, fijngehakt, naar smaak
  • Gember, geraspt, naar smaak
  • 1 theelepeltje sambal, of meer naar smaak
  • Klein blikje ananasstukjes op sap
  • 3 eetlepels pindakaas (met of zonder stukjes noot)
  • 1 ui
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Snij de tofu in reepjes en dep de tofu droog. Hoe droger de tofu, hoe makkelijker het straks de marinade op kan nemen.
  2. Meng de sojasaus, knoflook, gember, sambal en het ananassap (van het blikje ananasstukjes) in een bakje of kom.
  3. Als de marinade gemengd is, leg er dan de tofu blokjes in en schep een paar keer om zodat alle tofu stukjes gemarineerd zijn.
  4. Dek de kom af en zet hem voor minimaal een uur weg in de koelkast.
  5. Doe olijfolie in een pan en bak de gesnipperde ui hierin.
  6. Giet intussen de overgebleven marinade in een ander kommetje.
  7. Schep vervolgens de tofu in de pan met de ui. Bak totdat de tofu gekleurd is.
  8. Schep intussen de pindakaas bij de overgebleven marinade en zet het eventjes in de magnetron, tot de pindakaas zacht is geworden en er een egale saus gemaakt kan worden.
  9. Roer de pindasaus door de tofu. Voeg de stukjes ananas toe en serveer.

Je kunt de tofu eten met rijst of bijvoorbeeld mihoen. Verder kun je roerbakgroenten toevoegen of sperziebonen of broccoli, maar andere groenten zijn natuurlijk ook een optie.
Eet smakelijk!

Romige tofu prei ovenschotel

Ingrediënten

Voor de puree:
  • 6 tot 8 kruimige aardappels
  • 30 gram boter
  • 80 tot 120 ml melk (afhankelijk van hoe romig of droog de puree is)
  • Zout en peper naar smaak
  • een eetlepel mosterd

Voor de vulling:
  • Een blok tofu (200 gram)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote prei
  • 100 gram sperziebonen
  • 50 gram boter
  • 2 grote eetlepels bloem
  • 550ml groentebouillon
  • 40 gram augurken, fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
  • 1 grote theelepel mosterd

Bereidingswijze

  1. Laat de tofu uitlekken en snijd in blokjes.
  2. Bak de blokjes kort op hoog vuur om ze nog wat droger te krijgen.
  3. Meng intussen de sojasaus, het water en de olijfolie in een kom.
  4. Schep de tofu blokjes door de marinade. Laat ten minste 15 minuten afgedekt staan.
  5. Kook intussen de aardappels en snij de prei in reepjes en de boontjes in stukjes.
  6. Kook de boontjes ook vijf minuten.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  8. Bak de tofu in een pan samen met de prei.
  9. Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af en meng ze met de boter, melk, peper, zout en mosterd.
  10. Stamp de aardappels tot een puree.
  11. Smelt de 50 gram boter in een sauspan. Voeg de bloem toe en roer tot een gladde mix.
  12. Voeg vervolgens de bouillon toe en roer weer tot een gladde saus. Laat even doorkoken.
  13. Schep dan de augurken, kappertjes en mosterd erdoor.
  14. Giet de saus over de tofu.
  15. Meng ook de boontjes door de tofu saus.
  16. Vet een ovenschaal in en schep de tofu saus in de schaal.
  17. Verdeel de puree over de saus.
  18. Zet de ovenschaal voor 40 tot 45 minuten in de oven tot de puree goudbruin is.

Eet smakelijk!
© 2014 - 2018 M_ichje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijk te bereiden ovenschotelsVerschillende schotels uit de oven die gemakkelijk te bereiden zijn. Zoals zuurkoolschotel met vruchten, vlaamse aardapp…
Sudderlapjes met gesmoorde prei en aardappelpureeDe winter vraagt om stevige hollandse gerechten. Maak eens zelf sudderlapjes, dit recept kan iedereen maken. Eet eens pr…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Feestelijke puree van knolselderij, pompoen of groene koolVerrassende purees van knolselderij, pompoen-aardappel of groene kool, die als bijgerecht niet mogen missen, bij een fee…
Aardappelen, vijf basisgerechtenAardappelen, vijf basisgerechtenAardappelen zijn voor ons basisvoedsel net als brood, rijst en pasta. De aardappel komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amer…
Bronnen en referenties
  • Recepten oorspronkelijk gebaseerd op:
  • Vegweb.com
  • The gourmet vegan

Reageer op het artikel "Smaakvolle recepten met tofu als vleesvervanger"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: M_ichje
Gepubliceerd: 01-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!