InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Drie zeer verschillende toetjes met mascarpone

Drie zeer verschillende toetjes met mascarpone

Mascarpone, van oorsprong afkomstig uit het Italiaanse Lombardije, is waarschijnlijk vooral bekend als ingrediënt in de tiramisu, maar wordt daarnaast in vele andere samenstellingen gebruikt. Deze twee toetjes, beiden met mascarpone, tonen dat deze kaas / roomsoort met vele smaken te combineren valt. Probeer de recepten uit en geniet van het resultaat. Alleen of in gezelschap. Eet smakelijk!

Bramen met chocoladecrème

Dit recept gaat uit van 4 personen, de bereidingstijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

Ingrediënten

  • 300 gram mascarpone
  • 300 gram bramen
  • 70 gram suiker
  • 2 (gepasteuriseerde) eierdooiers
  • 2 (gepasteuriseerde) eiwitten
  • 5 eetlepels cacao
  • 1 onbespoten citroen

Voorbereiding

Rasp de schil van de citroen en pers de vrucht. Scheid, wanneer u verse eieren gebruikt, de dooiers van het eiwit.

Bereiding

  • Mix de eierdooiers samen met het suiker in een schaal totdat er een luchtig geheel is ontstaan.
  • Voeg het sap en de geraspte citroen aan het mengsel toe.
  • Giet de mascarpone en de cacao over het geheel en roer tot er een homogene massa is ontstaan.
  • Klop het eiwit luchtig en roer dit voorzichtig door het mengsel.
  • Voeg tot slot de verse bramen toe en roer ze voorzichtig door de crème.

Serveer het toetje in kleine schaaltjes. Gebruik eventueel overgebleven bramen om het toetje te versieren.

Tip: om een mildere smaak te verkrijgen, kan dit toetje ook zonder cacao bereid worden.

Perzikmousse met vanillecrème

Dit recept gaat uit van vier tot zes personen, de bereidingstijd bedraagt ongeveer 15 minuten.

Ingrediënten

  • 4 perzikken
  • 250 gram mascarpone
  • het sap van één (bloed-) sinaasappel
  • een halve liter yoghurt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram geraspte pure chocolade

Voorbereiding

Snij de perziken in kleine stukjes en pers de sinaasappel. Rasp de chocolade.

Bereiding

  • Vermeng de stukjes perzik in de blender met de sinaasappelsap tot mousse.
  • Roer de yoghurt, mascarpone en vanillesuiker tot een homogene massa.
  • Verdeel de perzikmousse over de serveerschaaltjes. Voeg per schaaltje een eetlepel yoghurt-mascarponecrème toe.

Strooi voor het serveren de chocolade over de toetjes. De chocolade kan eventueel vervangen worden door kaneel.

Mascarpone-Appelcrème

Dit recept gaat uit van 4 tot 6 personen, de bereidingstijd bedraagt ongeveer 20 minuten, maar houd er rekening mee dat het dessert een uur in de koelkast moet staan.

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram magere kwark
  • 550 gram appelmoes
  • een halve theelepel kaneel
  • 30 gram poedersuiker
  • drie eetlepels citroensap
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 appels
  • 50 gram lange vingers

Voorbereiding

Ontdoe de appels van de klokhuizen en snij de appels in kleine stukjes. Breek de lange vingers in kleine stukjes.

Bereiding

  • Doe de mascarpone, de kwark, 250 gram appelmoes, kaneel, poedersuiker, twee eetlepels citroensap en de vanillesuiker in een kom en roer het geheel door elkaar.
  • Vermeng de resterende 300 gram appelmoes met de stukjes appel, één eetlepel citroensap de lange vingers.
  • Doe afwisselend de appelmoesmix en de mascarponemix in glazen, zodat er laagjes ontstaan. Zorg voor vier laagjes in totaal. Zet de glazen met inhoud vervolgens een uur in de koelkast.

Serveer de toetjes gegarneerd met schijfjes appel.

Lees verder

© 2013 - 2019 Lourmarin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Twee snelle toetjes met vers fruit en mascarponeTwee snelle toetjes met vers fruit en mascarponeIJs doet het altijd goed als nagerecht, maar af en toe wil je ook wel eens wat anders serveren. Probeer dan eens één van…
Tiramisu: Italiaans dessertTiramisu: Italiaans dessertVan oorsprong is tiramisu een Italiaans dessert. Het dessert bestaat uit biscuits gedoopt in koffie met sterke drank, ee…
Koffiedesserts met xylitolKoffiedesserts met xylitolEr zijn maar weinig mensen die geen zwak hebben voor een heerlijk koffiedessert. Het goede nieuws is dat ze gemakkelijk…
Mascarpone, een heerlijke basis voor dessertsMascarpone, een heerlijke basis voor dessertsWie houdt er nou niet van, heerlijke desserts? Een heerlijke basis ingrediënt, voor vooral Italiaanse desserts in Mascar…
Witte chocolademousse en citroensouffléTwee verukkelijke, feestelijke nagerechten die niet moeilijk te maken zijn. Laat iedereen versteld staan van uw kookkuns…
Bronnen en referenties
  • Deze recepten zijn gebaseerd op recepten uit:
  • Di Marcantonio, A. e.a. Moderne Mama i en fart, Lætalis Danmark, 2012
  • www.essen-trinken.de

Reageer op het artikel "Drie zeer verschillende toetjes met mascarpone"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lourmarin
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!