Franse sperziebonenschotel en een Provencaalse eierschotel

Franse sperziebonenschotel en een Provencaalse eierschotel De Franse sperziebonenschotel is een leuke variatie op twee oer Hollandse zaken de sperzieboon en de gehaktbal, de Provencaalse eierschotel is een eenvoudig te maken gerecht met lekker veel groenten.

De Franse speciebonenschotel

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • beetje olie
  • 150 gram champignons in plakjes
  • zout en peper
  • 2 sneetjes witbrood zonder korstjes
  • beetje melk
  • 350 gram gehakt
  • geraspte kaas
  • 1 ei
  • 600 gram sperziebonen
  • boter of margarine
  • 1 dikke plak ham in reepjes gesneden
  • beetje paneermeel
  • 1 zakje kaassaus
  • flinke lepel mosterd

De bereiding:

Olie verhitten en champignons op hoog vuur even bakken en met zout en peper bestrooien. Brood in een beetje melk weken, uitknijpen en mengen met gehakt, kaas, ei, zout en peper. Van dit mengsel kleine gehaktballetjes draaien. De balletjes in wat olie in een paar minuutjes bruin bakken. Ondertussen de sperziebonen in water met zout koken, afgieten en er een beetje boter door roeren, De oven voorverwarmen op 200 graden. De sperciebonen, gehaktballetjes en de ham mengen en in een ovenschaal scheppen. De kaassaus volgens de bereidingswijze op het zakje maken en er extra een flinke lepel mosterd door roeren. Nu de saus over de sperziebonen en gehaktballetjes gieten. Paneermeel over de ovenschotel strooien en wat kleine blokjes boter erover verdelen. Gerecht in het midden van de oven gratineren en serveren met stokbrood of een lekker grof boerenbrood.

De Provencaalse eierschotel

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • beetje olie
  • 1 gesnipperde ui
  • kleine courgette in blokjes gesneden
  • 200 gram champignons in plakjes
  • 4 ontvelde en in blokjes gesneden tomaten
  • knoflook, basilicum
  • 4 eieren
  • zout, peper en een beetje thijm

De bereiding:

Olie in de koekepan verwarmen en de gesnipperde ui 5 minuutjes zachtjes bakken dan de overige ingrediënten, met uitzondering van de basilicum, toevoegen en ongeveer 20 minuten zachtjes laten smoren. Probeer zoveel mogelijk vocht te laten verdampen. Dan het mengsel over doen in een ovenschaal. Maak er 4 kuiltjes in en breek in ieder kuiltje een ei. Laat de eieren in de voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 8 minuutjes stollen. Bestrooien met fijngesneden basilicum en serveren met stokbrood.
© 2008 - 2024 Elisabeth2, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere combinaties voor in de macaroniLekkere combinaties voor in de macaroniMacaroni is een gerecht wat makkelijk te bereiden is en waarin heel veel restjes en overschotjes uit je koelkast en voor…
Pikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensausPikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensausTwee maal gehaktballetjes voor aan de borreltafel, lekkere hapjes, of tapas zoals de Spanjaarden het noemen, heerlijk om…
Alles over sperziebonenSperziebonen zijn in de maanden juli tot en met september in Nederland van eigen bodem te krijgen. Maar ook in de rest v…
Je eigen moestuin: SperzieboonJe eigen moestuin: SperzieboonDe sperzieboon is een leuke groente om gemakkelijk te zaaien in je eigen moestuin. Het is een groente die je snel ziet g…

Twee gerechten met varkenshaasmedaillonsTwee gerechten met varkenshaasmedaillonsEen pasta gerecht met varkenshaas waarmee je iedereen verrast met je kookkunsten en een gegratineerde schotel met o.a. b…
Koken op de camping: gierst met vis of ijsbergsla met pureeKoken op de camping: gierst met vis of ijsbergsla met pureeKoken op de camping hoeft geen probleem te zijn als je koelkastje en een redelijk aantal gaspitten tot je beschikking he…
Elisabeth2 (43 artikelen)
Laatste update: 12-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.