InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Doro Wat, kipgerecht uit Ethiopië

Doro Wat, kipgerecht uit Ethiopië

In Ethiopië heerst, ondanks de armoede, een rijke culinaire traditie. Heel erg bekend is de Doro Wat, een Ethiopisch kipgerecht. Dit gerecht wordt in het vaderland veelal gegeten in combinatie met Injera, een oprolbaar plat brood. Het is de bedoeling dat de kip in het brood wordt gerold en dan pas wordt gegeten

Algemeen

Doro Wat is een kipgerecht uit Ethopië. Ondanks de armoede die in Ethiopië heerst, heeft het land en rijke culinaire traditie. Hiertoe behoort onder andere de Wat, welke door zijn bijzondere combinatie van smaken behoort tot de hoeksteen van de Ethiopische keuken.

Dit gerecht wordt vaak gegeten in combinatie met Injera. Dit is een licht gefermenteerd plat brood, eigenlijk een soort pannenkoek. De kip hoort in de Injera gewikkeld te worden, alvorens te worden gegeten.

Doro Wat

In Ethiopië wordt in dit gerecht gebruik gemaakt van Berbere, Ethiopische rode pepers. In plaats van berbere kan ook Cayennepeper en paprikapoeder gebruikt worden, maar cayennepeper zuinig. Berbere is wel te koop in Nederland.

Ingrediënten:

  • 1 tot 1,5 kg kip in stukken
  • 1,5 kg uien, fijngesnipperd
  • 250 gram tomatenpuree
  • 250 gram boter
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels berbere, (opgehoopte lepels)
  • 10 hardgekookte eieren, pellen en lichtjes met een vork inprikken
  • 2 tenen knoflook, fijngesnipperd

  • Stoofpan

Bereiding:

  • Kip ontdoen van het vel en ieder stuk lichtjes inprikken met een vork
  • Boter smelten in stoofpan
  • Bak hierin heel lichtjes de uien en knoflook gedurende 5 minuten
  • Voeg vervolgens de berbere en tomatenpuree toe
  • Het geheel onder af en toe doorroeren een kwartier laten sudderen
  • De kip hierna toevoegen en ze bedekken door de saus
  • Water toevoegen tot een “dikke soep” is ontstaan
  • Na 20 minuten de eieren toevoegen
  • Deksel op de pan leggen en wachten tot het vet boven komt drijven
  • Peper toevoegen en doorroeren
  • Het geheel laten afkoelen
  • Serveren met de Injera
  • De kip in de Injera rollen en vervolgens opeten

Voor het maken van de Injera, zie: Injera, brood uit Ethiopië

Eet smakelijk
© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Injera, brood uit EthiopiëEthiopië heeft het een goede keuken. Een traditioneel recept is de Injera. Het lijkt een pannenkoek, maar het is brood.…
Tsebhi Dorho, kip in rode pepersaus uit EthiopiëEen traditioneel gerecht dat geleerd werd aan ieder jonge vrouw die het ouderlijk huis ging verlaten. Het was gewoon een…
Tapas steeds populairderTapas worden steeds populairder en naast de restaurants zijn er in de winkels ook kant-en-klare Tapas pakketten te koop.…
Meer soepreceptenMeer soepreceptenSoep kan altijd, de koude soep of lichte bouillon in de zomer of de heerlijke maaltijdsoep in de winter. Voor ieder wat…
Stoofgerechten met tomaten in de hoofdrolStoofgerechten met tomaten in de hoofdrolEen stoofschotel is gemakkelijk te maken en de smaak komt vooral tot z'n recht doordat het gerecht langere tijd op een l…

Reageer op het artikel "Doro Wat, kipgerecht uit Ethiopië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 29-10-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!