InfoNu.nl > Eten en Drinken > Horeca > Seray in Hillegom: De geheimen van tante Elly's kookschrift
recensie

Seray in Hillegom: De geheimen van tante Elly's kookschrift

Seray in Hillegom: De geheimen van tante Elly's kookschrift Het is lente en dan trekt de smalle kuststrook tussen Noordwijk en Haarlem. Daar rijgen eindeloze rijen bloemen zich aaneen op de bloembollenvelden. Maar er is nog een reden om hier een kijkje te nemen: restaurant Seray BistrOriental in Hillegom. Hier wordt lekker en authentiek Indonesisch gekookt uit de kookschriftjes van Tante Elly.

Waarom

In maart opent de Keukenhof haar poorten en gaat met het bloembollenseizoen de lente echt van start. Voor veel Nederlanders, en nog veel meer buitenlandse toeristen, een mooie gelegenheid om de streek rond Hillegom en Lisse eens te bezoeken. Na een kleurrijke fiets- of autotocht langs de bollenvelden kun je neerstrijken bij oosters restaurant Seray BistrOriental. Een plek waar Indonesisch wordt gekookt, met een voorzichtige knipoog naar enkele andere Aziatische keukens.

Het decor

Het restaurant aan de doorgaande weg door Hillegom is modern ingericht, maar oogt ook knus en intiem. De verlichting langs de bar verschiet traag van kleur en zet het bedienend personeel afwisselend in blauw, rood, geel licht en alle kleuren daartussen. Een leuk effect, dat licht contrasteert met de in bruintinten uitgevoerde dunne geweven doeken aan de wanden. De bruine tafels met ingebouwd rechaud zijn ruim en op de witte leren stoelen zit je comfortabel. In het zomerseizoen is er voor het restaurant een klein terras.

Het aanbod

Onder de moderne naam 'Shared Dining' gaat de ouderwetse rijsttafel schuil, hier de Tafel van Tante Elly genoemd. Toen eigenaar Raymond Sleurink het huis van zijn overleden moeder opruimde, stuitte hij op haar voorraad kookschriften. Die intrigeerden hem want zijn moeder, door iedereen Tante Elly genoemd, werd geroemd om haar kookkunst. Het kostte wat tijd voor de recepten klaar waren voor een restaurantkeuken. “Er stonden instructies in als 'voor 1 cent garnalen' en zij gebruikte bijvoorbeeld de oude Indische gewichtsmaat kati als basis (1 kati = 617 gram – red). We zijn dus eerst een tijdje voor onszelf aan het koken gegaan, net zo lang tot de gerechten smaakten zoals we ze ons van vroeger herinnerden.” Naast de per tafel te bestellen Tafel van Tante Elly, valt er op de kaart te kiezen voor losse hoofdgerechten, zoals Nasi Koening, Pepesan Ikan en een Thais gerecht als Pla Nam (visduo in zacht pittige tomatensaus). Er is een kleine keuze aan voor- en nagerechten, plus diverse soorten saté als supplement. Vermeldenswaard zijn nog de wijnkaart (deels) en het koffieaanbod: duurzaam geproduceerd, met oog voor mens en natuur.

Het geserveerde

Wij gaan voor de Tafel van Tante Elly. Omdat rijsttafels in principe omvangrijk zijn en we al met een schuin oog kijken naar het dessert 'Huis gedraaid spekkoekijs', delen we vooraf de vegetarische loempia's. Tijdens het wachten krijgen we een schaaltje huis gemarineerde pinda's, met onder meer knoflook. Lekker!

De reactie

De loempia's zijn goed: knapperige groente, een mild pittige pindasaus en als blusser een frisse mangochutney. Tante Elly's rijsttafel bevat aangename verrassingen. In de uitstekende Babi Ketjap van buikspek zijn goed de verschillende specerijen te proeven. De Sambal Goreng Telor met petehbonen biedt een heerlijke combinatie van zacht en pittig. De Sateh Kambing van malse geitenhaas komt met een pittige ketjapsaus, maar kan direct worden afgeblust met frisse, zoetzure groente. De oude namen die Tante Elly haar gerechten gaf, komen hier en daar terug. We eten zowel 'witte kip' als 'hete kip'. Grappig is het uiterlijk van de kroepoek: die komt in de gedaante van frietjes op tafel. Op de bijgerechtjes als Sambal Goreng Tempe, Urapan (gemengde groente met kokos) en Seroendeng hebben we niets aan te merken. Alleen de groenten in de Gado Gado zijn iets te gaar gekookt. Dat heeft wellicht te maken met de onverwachte drukte op deze zondagavond. De zaak zit stampvol. Blijkbaar hebben vele gasten vóór ons als dessert huis gedraaid spekkoekijs besteld, want die blijkt op te zijn. Jammer!

De bediening

De drie jonge vrouwen in de bediening zijn hartelijk, attent en informeel. Zoals ze gekleed gaan: in spijkerbroek, maar met een keurig zwart voorschoot.

De prijs

De vegetarische loempia's (2 stuks) kosten € 5,50. De prijs van de Tafel van Tante Elly bedraagt € 24,50 per persoon. Vier glazen wijn (à € 3,25) en twee kopjes koffie ( à € 2,75) brengen het totaal op € 72,75.

Het cijfer

We geven Seray een 8,5. Prima eten in een fraaie en prettige ambiance. Hadden we het spekkoekijs kunnen proeven, dan was het cijfer misschien wel een 9 geworden...

Praktisch

  • Van den Endelaan 36
  • 2181 EK Hillegom
  • 0252 – 86 57 65
  • Seray BistrOriental
  • woensdag t/m zondag vanaf 17.00 uur
  • reserveren aanbevolen
© 2012 - 2020 Tinekez, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Etagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting; bloembollen in potEtagebeplanting is de ideale manier om een pot te vullen met bloembollen. Tuinieren is vooruit denken. Als we in het voo…
Agapanthus; alles over deze liefdesbloem of Afrikaanse lelieAgapanthus; alles over deze liefdesbloem of Afrikaanse lelieDe Agapanthus is een prachtige kuipplant, die de hele zomer uw terras opfleurt met een zee van bloemen. Diepblauw, bleek…
Boekverslag: Marion Bloem; Geen gewoon Indisch meisjeDe hoofdfiguur inditboek, die soms als vertelster in de ik-vorm optreedt, is gesplitst in twee schijnbaar aparte persona…

Reageer op het artikel "Seray in Hillegom: De geheimen van tante Elly's kookschrift"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tinekez
Laatste update: 08-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!