InfoNu.nl > Eten en Drinken > Horeca > Satebar in Rotterdam: De lekkerste saté van de stad?
recensie

Satebar in Rotterdam: De lekkerste saté van de stad?

Satebar in Rotterdam: De lekkerste saté van de stad? Na een zoektocht van een jaar naar goed eten uit de Aziatische keuken en fusion-gerechten bekroop ons een onbedwingbare behoefte aan echt Indonesisch eten. Ouderwets genieten van saté, sayur lodeh en sambal goreng telor. Op naar de Satebar in Rotterdam, waar je volgens een lokale krant de beste saté van de stad eet. Dat schept verwachtingen.

Het decor

Satebar is een keten met drie vestigingen in Rotterdam. Mogelijk breidt het bedrijf zich verder uit naar andere grote steden. Het restaurant is nu al herkenbaar als 'keten', met in elke vestiging een vergelijkbaar interieur: licht en clean. In zwart, wit, grijs en diverse tinten bruin en beige. De tafels en stoelen zijn van licht hout en langs een van de wanden staat een bank. Dat is altijd een goede oplossing voor een lang en smal interieur. De enige wat kleuriger frivoliteit is een beschilderde wand met teksten en tekeningetjes over de Indonesische keuken. Dat is ook meteen de opvallendste verwijzing naar het land van herkomst van de menukaart. Vermeldenswaard is nog dat op je op de toiletten je handen na het wassen droogt in een air blade. Je steekt je handen in een smalle ruimte tussen twee 'luchtbladen', het begint direct te stormen en binnen vijf seconden zijn je handen kurkdroog. Wat een verademing na al die blaasapparaten waar je je handen tevergeefs onderlangs wappert, om ze daarna alsnog met wc-papier te moeten afdrogen. Al regelmatig te beleven in het buitenland. Hopelijk wordt de air blade ook snel populair in Nederland.

Het aanbod

Satebar afficheert zichzelf als een plek waar je kunt genieten van een snelle en smakelijke Indonesische maaltijd. Het lezen van de kaart zal geen klant veel tijd kosten. Niet dat het aanbod beperkt is, maar aan de omschrijving van de gerechten worden weinig woorden vuil gemaakt. Er zijn voorgerechten, gerechten onderverdeeld in saté, groenten, vlees en kip, hoofdgerechten (als nasi rames) en bijgerechten. De meeste namen krijgen een korte omschrijving mee, maar aan het voorafje loempia wordt geen enkele toelichting gevoegd. De onderverdeling van de gerechten is wat onduidelijk. De groente-, vlees- en kipgerechten worden geserveerd met witte rijst of lontong en zijn eigenlijk ook complete hoofdgerechten. De prijzen zijn opvallend redelijk. En voor wie hier gaat eten met kinderen die 'niks' lusten: je kunt ook patat met mayonaise bestellen.

Het geserveerde

Wij bestellen een sate ayam kacang (kipsaté met pindasaus), ketoprak (groenteschotel in ketjapsaus), lotek (kousenband, taugé en aardappel in pindasaus), ikan bumbu Bali (makreel in scherpe Balinese saus), sayur lodeh (bouillon met groenten en kokossaus) en sambal goreng telor (gekookte eieren in een pittige saus).

De reactie

De saté is lekker, maar voldoet niet aan de hooggespannen verwachtingen. Daarvoor zijn de stukjes vlees te groot en is de pindasaus iets te 'Hollands', dat wil zeggen niet pittig en wat 'glad'. Gek genoeg treffen we over de ketoprak wel een pittige pindasaus met herkenbare stukjes noot. En dat terwijl dit gerecht met ketjapsaus zou worden geserveerd. De ketoprak en lotek vallen beide een beetje tegen. Ze lijken erg op elkaar, er zit in de lotek geen herkenbare kousenband. Wel bevatten de schotels zoveel (onvoldoende uitgelekte) taugé dat onderop het bord al snel een plasje kookvocht ligt. De serveerster bood ons een extra bord aan. We sloegen het af, maar daar hebben we nu spijt van. De ikan bumbu Bali smaakt goed, al is de vis net te nat om er de graten makkelijk uit te kunnen verwijderen. De verrassing van de maaltijd zijn de sayur lodeh en de SG telor. Hoewel beide gerechten sauzen hebben die aan de dunne kant zijn, smaken ze uitstekend en 'echt Indonesisch'. Naar deze smaaksensatie waren we op zoek.

De bediening

Twee in het zwart geklede Aziatische jonge vrouwen houden de boel goed in de gaten, zijn alert en correct, maar erg ingetogen.

De prijs

De rekening bedraagt € 43,25. Dat is inclusief twee glazen uitstekende wijn. Een koopje. Zeker als je bedenkt dat we, om goed te kunnen proeven, meer gerechten bestelden dan we op konden eten. De Satebar is een goed adres voor een snelle en schappelijk geprijsde maaltijd.

Het cijfer

We geven Satebar een 7+. De kipsaté is beneden de verwachting die de keten zelf wekte en de nauwelijks van elkaar te onderscheiden ketoprak en lotek zijn ook een minpuntje. De sayur lodeh en SG telor maken veel goed, net als de lekkere wijn, de prijs en het frisse interieur.

Praktisch

  • Witte de Withstraat 51 A
  • 3012 BM Rotterdam
  • 010 – 433 22 41
  • Satebar
  • dinsdag t/m zondag vanaf 12.00 uur
© 2012 - 2019 Tinekez, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Beren Eetcafe'sDe Beren Eetcafe'sGezellig, lekker en betaalbaar uit eten? Dat kan in een van de vele Beren-eetcafé's. Deze sfeervolle restaurants zijn ge…
Goedkoop vliegen vanaf Rotterdam AirportGoedkoop vliegen vanaf Rotterdam AirportEr zijn diverse redenen om voor je vakantie een ander vertrekpunt te kiezen dan luchthaven Schiphol. Het is vaak goedkop…
Parkeren bij Rotterdam The Hague AirportParkeren bij Rotterdam The Hague AirportGa je op vakantie en vlieg je vanaf Rotterdam The Hague Airport? Dan heb je er alles aan gedaan om goedkoop te kunnen vl…

Reageer op het artikel "Satebar in Rotterdam: De lekkerste saté van de stad?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tinekez
Laatste update: 14-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!