Het zuivere water van...Spa of Chaudfontaine?

Het zuivere water van...Spa of Chaudfontaine? Water, het is er al zo lang en tegenwoordig wordt het meer gedronken dan ooit te voren, althans uit verpakkingen in winkels en horeca. Praktisch iedereen in de horeca zal een "Spa-tje" bestellen als hij een glas mineraalwater wenst. En als er een ander merk zoals Chaudfontaine wordt gepresenteerd, kraait er geen haan naar. Immers: water is water. Maar is dat wel zo? Is er geen verschil? Zie hier het resultaat.

Kwaliteit mineraalwater

Het drinken van mineraalwater wordt steeds populairder. Aan dit water mag weinig tot niets worden toegevoegd of weggenomen. De enige behandeling die is toegestaan, is de verwijdering van ijzer en sulfides (zwavelverbindingen) en het (opnieuw) toevoegen van koolzuurgas. Voor natuurlijk mineraalwater gelden afwijkende kwaliteitseisen, mede omdat dit water niet of nauwelijks gezuiverd mag worden. Bronwater moet daarentegen net als de overige soorten verpakt water minimaal voldoen aan de in de Waterleidingwet voor drinkwater gestelde eisen.

Water voor de baby

Dat mineraalwater niet altijd aan de drinkwaternormen voldoet, blijkt uit een onderzoek naar 291 soorten mineraalwater uit 41 landen. Veertien tot twintig procent van de onderzochte producten overschrijdt de Nederlandse drinkwaternormen voor de stoffen natrium, kalium, sulfaat en fluoride. De nitraatnorm (50 mg/l) wordt nergens overschreden. Drie soorten mineraalwater hebben hogere waarden dan de streefwaarde die de Consumentenbond aanbeveelt voor babys: 25 mg nitraat per liter.

Merken mineraalwater in horeca en supermarkten

Er zijn vele merken mineraalwater in de supermarkten te vinden, zoals Bar-Le-Duc, Sourcy, Spa, Chaudfontaine en nog een hele rits aan huismerken en/of private labels. In de horeca is het aanbod op horecafles (20cl of 25cl) wat kleiner. Hier zijn Spa, Sourcy en Chaudfontaine de bekendste merken. Maar wat krijgt u nu als u om een "Spa-tje" vraagt en u krijgt een Chaud-Fontaine, en andersom? Spa claimt het zuivere water te hebben. En Chaudfontaine zal hier niet voor onderdoen. Of toch wel? Wij hebben wat ingrediënten voor u op een rijtje gezet, en hebben ook het in Nederland verkrijgbare Evian meegenomen.

Stof in mg/lSpa BlauwChaudfontaineEvian
Calcium4,56578
Magnesium1,31824
Sodium3445
Kalium0,52,51
Chloriden5354,5
Sulfaten44010
Bicarbonaten15305357
Nitraten1,9<0,13,8
Silicium717,613,5
DROOGREST33385309

Claims op water

Opvallend is dat zowel Spa als Chaudfontaine claimen dat hun water het beste is. Het is alleen maar relevant als je weet waarom je het drinkt. Drink je water voor de dorst, dus puur om je vochtgehalte aan te vullen, dan kun je het beste het zuiverste water drinken, en dat is Spa Reine (of ook wel: blauw). Je krijgt dan niet teveel zouten en andere stoffen binnen. Chaudfontaine claimt op hun site dat bepaalde waarden die wat hoger zijn, juist goed zijn voor je. Alleen kun je je dan afvragen of je die stoffen via water binnen moet krijgen.

Calcium in mineraalwater

De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig. Dan moet je namelijk aardig wat liters water (met voldoende calcium) drinken. Enfin, het is duidelijk waar dit naartoe gaat. U kunt al het water gerust drinken, maar als het op ingrediënten aankomt, kijk dan eens naar het droogrest / sec residu. Dit geeft voor een groot deel de zuiverheid van het water aan, al zitten er een paar haakjes en ogen aan een dergelijke conclusie. Punt blijft: bestel je Spa, verwacht dan een Spa. Bestel je Chaudfontaine, verwacht dan een Chaudfontaine.
© 2011 - 2024 Leukezeur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is horeca precies?Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het…
De helende kracht van waterIn Nederland komt drinkwater gewoon uit de kraan. Toch drinken veel Nederlanders liever water uit een fles. Mineraal- en…
Vakantiewerk in de horecaVakantiewerk in de horecaZoek jij vakantiewerk in de horeca? Er zijn heel veel baantjes die je kunt doen in de zomermaanden en waar jij wat extra…
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…

Een introductie in werken achter de barAls je graag als barman of barvrouw wilt werken, is het handig om eerst wat informatie te bekijken over wat het werk eig…
Restaurants in Antwerpen: ItaliaansRestaurants in Antwerpen: ItaliaansIedereen die graag Italiaans eet is op zoek naar een goede pizzeria of een gezellige Trattoria. In Antwerpen kan je kiez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ronymichaud, Pixabay
  • Etiket Spa
  • Etiket Chaudfontaine
  • Etiket Evian
Leukezeur (3 artikelen)
Laatste update: 28-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.