Wat is een Koosjer restaurant? Restaurants in Amsterdam

Wat is een Koosjer restaurant? Restaurants in Amsterdam Koosjere restaurants staan onder rabbinaal toezicht en voldoen aan de eisen die de Tora stelt aan het eten van voedsel door Joden (Kasjroet de Joodse spijswetten). Dit betekent o.a. dat melk en vlees gescheiden moeten zijn. Zo kan een koosjere Joodse eetgelegenheid alleen maar vlees (fleishig) aanbieden of alleen maar melkproducten (milchig). Verder houden de koosjere eetgelegenheden van Joodse eigenaren zich houden aan de Sjabbat en de Joodse feestdagen. Ze zijn dan gesloten. Amsterdam kent 4 koosjere restaurants: Ha-Carmel, Ha-Golan, Meat Me Kosher en Pizza & Co.

Wat is een koosjer restaurant?

Joodse gemeenschappen

Koosjere restaurants vind je uiteraard in Israël. Maar ook buiten Israël waar Joodse gemeenschappen leven kent men koosjere eetgelegenheden, zoals bijvoorbeeld in de VS, Canada, Nederland en België.

Onder rabbinaal toezicht ORT

Koosjere eetgelegenheden staan onder rabbinaal toezicht en moeten zich houden aan de Kasjroet-regels de Joodse spijswetten. Dat houdt in dat bepaalde voedselproducten niet gemengd mogen worden zoals vlees en melk. Sommige voedselproducten mogen zelfs helemaal niet gegeten worden zoals varkensvlees en schelpdieren. Vlees van dieren moet ook ritueel geslacht zijn door een sjochet (ritueel slachter die vaak ook rabbijn is). Op Sjabbat en tijdens Joodse feestdagen zijn de eetgelegenheden dicht. Tijdens het Joodse feest Pesach, dat acht dagen duurt, zijn de restaurants om praktische redenen gedurende de hele periode dicht. Want openblijven zou betekenen dat geen brood of broodproducten gebruikt mogen worden.

Wat is een mashgiach?

Mashgiach, vaak een rabbijn, is Hebreeuws voor een kasjroet toezichthouder, iemand die ervoor zorgt dat een product of restaurant kan worden gecertificeerd als koosjer. "Het is een taak van een mashgiach om alle producten te controleren, alle groenten te controleren ... en alles te controleren wat in en uit de keuken komt," zegt Rabbijn Dov Schreier, directeur van de voedseldienst en rabbijncoördinator bij de Orthodoxe Unie in de VS (de grootste organisatie die hashgacha doet, of supervisie, van koosjere restaurants en voedselproducten). Een mashgiach moet alles uitzoeken wat voedsel niet-koosjer maakt. Als er iets treife (niet-koosjer) wordt gevonden in bijvoorbeeld groente, dan kan dat worden afgewassen. Bij grotere zaken wordt overleg gepleegd met de supervisor om te kijken hoe het voedsel koosjer kan worden gemaakt.

Veel voedselsoorten

Omdat de enige eis is dat de restaurants koosjer moeten zijn, kunnen veel voedselsoorten geserveerd worden. Je hebt dan ook koosjere steakhouses, Chinese, Thaise en Indiase restaurants, McDonalds, pizzeria's, etc. Vaak worden in koosjere restaurants meerdere soorten voedsel aangeboden. Zo kan je in een koosjere pizzeria naast pizza's ook bijvoorbeeld patat bestellen.

Koosjere restaurants in Amsterdam

Amsterdam kent 4 koosjere restaurants.

Ha-Carmel
  • Stijl: Israelisch, vlees, vis, groenten.
  • Adres: Amstelveenseweg 224, 1075 XT Amsterdam
  • Telefoon: +31 20675 76 36
  • Open: zondag - donderdag, 13.00-22.00 uur
  • Openbaar vervoer: tram 2 & bus 288 (halte Amstelveenseweg) bus 15 & 62 (halte Zeilstraat)

Ha-Golan lunch en diner
  • Stijl: Israelisch, vlees
  • Adres: Kastelenstraat 265, 1082 EG Amsterdam
  • Telefoon: +31 20404 42 08
  • Open: zondag - donderdag 12.00-21.00 uur; Vrijdag 11.00-15.00 uur
  • Openbaar vervoer: bus 45, tram 5, tram 6 (halte Van Boshuizenstraat)

Meat Me Kosher
  • Stijl: grill
  • Adres: Kastelenstraat 65, 1083 CC Amsterdam
  • Telefoon: +31 20354 17 44
  • Open: 12.00-22.00 uur
  • Openbaar vervoer: bus 62 & 463 (halte Kastelenstraat)

Pizza & Co
  • Stijl: pizza's (16 soorten); Rogalach, Borekasim, frietjes / frietjes, soep
  • Voornamelijk om te bestellen / af te halen, maar ook met zitgelegenheid. Gratis levering bij bestelling van 20 euro of meer in het gebied tussen 16.00-21.30 uur
  • Adres: Kastelenstraat 105a, 1082 EB Amsterdam
  • Telefoon: +31 2020 - 404 44 53
  • Open: zondag - donderdag 9.00-21.30 uur; Vrijdag 9.00-16.00 uur
  • Openbaar vervoer: bus 62 & 463 (halte Kastelenstraat)

Afhaalmaaltijden

De bovenstaande vier restaurants leveren ook afhaalmaaltijden. In verband met de coronacrisis gaat de levering van kosjere afhaalmaaltijden voor de Joodse gemeenschap gewoon door. Vanaf 15 oktober 2020 krijgen klanten tot en met 11 november 2020 tot 20% korting op afhaalmaaltijden. De Joodse Gemeente Amsterdam en B'nai B'rith Loge Hilleel nemen de korting voor hun rekening. Zij vinden het belangrijk dat kosjere voorzieningen in tijden van crises in stand worden gehouden. De kosjere horeca in Amsterdam hoopt overeind te blijven door de kortingsactie.

Lees verder

© 2018 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is koosjer hetzelfde als halalVaak wordt er gedacht dat koosjer en halal voedsel hetzelfde zijn en tegenwoordig hoor je soms zelfs dat mensen de twee…
Koosjer voedsel bereid door kenner van Joodse spijswettenDe Joodse spijswetten zijn zo gecompliceerd dat de voedselproductie niet door leken kan worden bereid. Een aantal basisp…
De populaire frisdrank Coca-Cola is sinds 1935 koosjerDe populaire frisdrank Coca-Cola is sinds 1935 koosjerDe populairste frisdrank ter wereld, Coca-Cola (Coke), is in 1886 op de markt gebracht. Pas in 1935 werd de frisdrank al…
Kosher: eten Joden kosher uit gezondheidsoverwegingen?Kosher: eten Joden kosher uit gezondheidsoverwegingen?Niet-Joden hebben veel problemen om de kosher wetten van de Joden te begrijpen c.q. te verklaren. Of ze wijzen de kasjro…

Hoe voorkom je diefstal in de horeca, door eigen personeelHoe voorkom je diefstal in de horeca, door eigen personeelVeel horecaondernemers hebben ermee te maken, diefstal door eigen personeel. Van het weggeven van drankjes aan bekenden,…
Psychologie van de menukaart: tips voor meer omzetPsychologie van de menukaart: tips voor meer omzetEen ideale menukaart samenstellen is ingewikkelder dan men zou denken. Een spijskaart is meer dan een opsomming van dran…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Takeaway, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_restaurant
  • https://www.myjewishlearning.com/article/ask-the-expert-whos-in-the-kitchen/
  • https://www.tripadvisor.nl/Restaurants-g188590-zfz10768-Amsterdam_North_Holland_Province.html
  • http://sal-meijer.com/
  • https://www.ad.nl/amsterdam/eigenaren-broodjeszaak-sal-meyer-stoppen-ermee~a3aea6b7/
  • https://www.parool.nl/amsterdam/qlatsch-volgt-sal-meyer-op-in-buitenveldert~b4863387/
  • Wandelingen door Joods Amsterdam Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno
  • https://www.joodswelzijn.nl/sites/default/files/pdf/benjamin_pdf/Benjamin_109_versie_internet.pdf
  • http://www.chabadamsterdamcenter.com/templates/articlecco_cdo/aid/1521439/jewish/Restaurants-and-hotels.htm
Jehoeda (1.614 artikelen)
Laatste update: 15-06-2021
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.