InfoNu.nl > Eten en Drinken > Dranken overig > Alcoholische dranken: informatie over gebruik in keukens

Alcoholische dranken: informatie over gebruik in keukens

Alcoholische dranken: informatie over gebruik in keukens Sterke dranken zijn er in vele soorten en smaken. Veel van deze dranken is een ideale basis voor een gerecht in de keuken. Alcohol versterkt de smaak en kan een gerecht een mooi eigen karakter geven. Wat zijn zoal de meestgebruikte dranken en welke eigenschappen en toepassingen hebben ze?

Advokaat

  • Eigenschap: Een drank die wordt gemaakt van eidooiers en suikers.
  • Toepassing: Voornamelijk gebruikt bij desserts of als pure drank.

Amaretto

  • Eigenschap: Is een Italiaanse likeur met de smaak van amandelen.
  • Toepassing: Wordt gebruikt voor kapsel om te tremperen of als aperitief.

Angostrura

  • Eigenschap: Een kruidenbitter op basis van rum, rood sandelhout, massooibast en andere kruiden.
  • Toepassing: Veel gebruik in cocktails.

Anisette

  • Eigenschap: Heeft de smaak van anijszaadjes.
  • Toepassing: Werd vroeger voornamelijk gebruikt voor een genezende werking.

Apricote brandy

  • Eigenschap: Likeur op basis van abrikozen.
  • Toepassing: Gebruik in en bij desserts en als aperitief.

Armagnac

  • Eigenschap: Frans wijn distillaat, vergelijkbaar met cognac.
  • Toepassing: Kan op veel manieren worden gebruikt bij desserts en voor bij de koffie.

Benedictine

  • Eigenschap: Gemaakt van eau de vie met toevoeging van 20 tot 30 verschillende kruiden.
  • Toepassing: Bij zoete nagerechten.

Bier

  • Eigenschap: Varieert in smaak alcoholgehalte en zoetheid.
  • Toepassing: Kan gebruikt worden als een dorstlesser, maar ook voor beslagjes en stoofschotels in keukens.

Brandewijn

  • Eigenschap: Vroeger een eau de vie. Tegenwoordig een technische bereiding, een enkelvoudige alcoholische drank.
  • Toepassing: Wordt gebruikt als basis voor andere dranken.

Calvados

  • Eigenschap: Een eau die vie uit Normandië uit het departement calvados op basis van appel.
  • Toepassing: Wordt gebruikt in de keuken bij de bereiding van desserts, wordt ook puur gedronken.

Chartreuse

  • Eigenschap: Een likeur met onder andere melisse, hyssop, blad van engelwortel, kaneel, foelie en saffraan.
  • Toepassing: Wordt gebruikt bij warme zoete desserts zoals crêpes.

Cherry brandy

  • Eigenschap: Likeur op bais van kersensap en fijngemalen kersen pitten.
  • Toepassing: Zoet, bij een nagerecht of als pure drank. Tegenwoordig ook veel gebruikt in cocktails.

Cherry heering

  • Eigenschap: Tijdens de distillatie zijn de kersenpitten aanwezig.
  • Toepassing: Zoet, bij een nagerecht.

Cognac

  • Eigenschap: Witte wijn distelaat, gelagerd op eikenhoutenvaten, de optimalen leeftijd licht op 40 jaar.
  • Toepassing: Wordt gebruikt in de keuken voor het flamberen, marineren en in sauzen. Natuurlijk ook puur als digestief of aperitief.

Cointreau

  • Eigenschap: Een likeur van het type triple sec, gemaakt van sinaassappelschillen.
  • Toepassing: Wordt gebruikt voor desserts, bonbons en pure drank.

Crème de cassis

  • Eigenschap: Is gemaakt van zwarte bessen.
  • Toepassing: Wordt gebruikt bij desserts, alcohol varieert.

Drambuie

  • Eigenschap: Schotse likeur op basis van whisky, heide honing en kruiden uit de schotse hooglanden.
  • Toepassing: Wordt in zoete desserts gebruikt of bij de koffie.

Ea de vie

  • Eigenschap: Oorspronkelijke eau de vie de vin of wijn distillaat.
  • Toepassing: Is niet zoet en kan dus op vele manieren worden gebruikt in de keuken. Vaak ook als basis voor andere dranken.

Grand marnier

  • Eigenschap: Een likeur vervaardigd van sinaasappelschillen.
  • Toepassing: Wordt gebruikt voor desserts en de patisserie en als aperitief.

Grappa

  • Eigenschap: Italiaanse drank.
  • Toepassing: Wordt gebruikt in de keuken, een goeie combinatie is met jeneverbessen en tijm. Puur na het eten vaak geserveerd inclusief koffieboon.

Irish mist

  • Eigenschap: Een whiskylikeur.
  • Toepassing: Zoet bij een nagerecht.

Kibowi

  • Eigenschap: Een moderne likeur gemaakt van fruit.
  • Toepassing: Zoet bij een dessert.

Kirsch

  • Eigenschap: Een kersenbrandenwijn. Verzamelnaam voor droge kleurloze distillaten.
  • Toepassing: Wordt gebruikt in de bakkerij en de patisserie. Ook gebruikt in kaasfondue.

Kummel

  • Eigenschap: Een zoet kleurloos graandistillaat waaraan karwijzaadjes en venkel zijn toegevoegd.
  • Toepassing: Wordt gebruikt voor het ijs van smaak te voorzien en gekoelde vruchten.

Madeira

  • Eigenschap: Droog en zoet.
  • Toepassing: Wordt toegevoed aan soepen sausen, ook puur gedronken.

Mandarine napoleon

  • Eigenschap: In België gemaakte likeur van sap en schillen van mandarijnen.
  • Toepassing: Zoet bij een nagerecht of bij de koffie.

Maraschino

  • Eigenschap: Likeur van de marasca, een zure kers die alleen in Dalmatie voorkomt.
  • Toepassing: Zoet bij een nagerecht, als aperitief.

Marc de Bourgogne

  • Eigenschap: Een eau die vie gemaakt van de pulp van druiven in de streek van de bourgogne.
  • Toepassing: Niet zoet en heeft een zeer brede toepassingsmogelijkheid zoals het marineren en flamberen.

Peach tree

  • Eigenschap: Een zoete perziklikeur.
  • Toepassing: Wordt gebruikt in fruitsalades en om te tremperen. Goedkope soort.

Persicot

  • Eigenschap: Likeur gemaakt van gekneusde perzikpitten en smaakstoffen.
  • Toepassing: Vindt een goeie toepassing in de banketbakkerij.

Pisang ambon

  • Eigenschap: Groene likeur gemaakt van bananen.
  • Toepassing: Bij desserts en bij gebruik van jus d'orange. Favoriet drankje in mixdrankjes voor jongeren.

Porto rouge

  • Eigenschap: Port wordt onder andere toegepast bij eend, haas, champignon, appelmoes en vruchten.
  • Toepassing: Geeft een zoete toevoeging.

Porto blanc

  • Eigenschap: Smaakt als rode port, maar men geeft soms de voorkeur aan de witte vanwege z'n kleur.
  • Toepassing: Zie rode port.

Pruneau

  • Eigenschap: Likeur gemaakt van pruimen.
  • Toepassing: Zoet, goed toepas baar bij desserts.

Sherry

  • Eigenschap: Scherry droog en zoet.
  • Toepassing: Wordt gebruikt als toevoeging voor soepen, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, wild, vlees, en sausen.

Whisky

  • Eigenschap: Een droge graan distilaat, gerijpt op eiken vaten.
  • Toepassing: De aparte smaak wordt verkregen door door de gerstmout die boven een mengsel van turf en zaagsel wordt gerookt.

Wodka

  • Eigenschap: Zuiver, droog distillaat bekend uit de Oost-Europese laden, waarvoor aardappelen als een grondstof voor de drank dienen.
  • Toepassing: Basis voor soepen en sauzen, pure drank en voor mixdrankjes.
© 2006 - 2019 Webchef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Amaretto de likeurAmaretto is een zoete, Italiaanse likeur met amandel smaak. Het is gemaakt van een basis van abrikozenpitten of amandele…
5 heerlijke cocktails met Amaretto5 heerlijke cocktails met AmarettoZin in een lekkere cocktail? Deze cocktails zijn divers en zeer lekker met als hoofd smaakmakend ingrediënt Amaretto. De…
5 heerlijke cocktails met wodka5 heerlijke cocktails met wodkaIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met wodka. De recepten zijn allemaal erg verschillend en de…
Zelf likeur makenZelf likeur makenEen lekker maar over het algemeen prijzig drankje: likeur. Relatief voordelig is het zelf te "maken". De eerste aanschaf…
Alles over sterke dranken en likeurenAlles over sterke dranken en likeurenIn Nederland hebben we inmiddels een heel arsenaal aan sterke dranken en likeuren. Wie een willekeurige slijterij binnen…

Reageer op het artikel "Alcoholische dranken: informatie over gebruik in keukens"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Nel V. Krieken, 15-08-2009 13:01 #1
Bomberdino een italiaanse warme drankje met advokaat er in

Infoteur: Webchef
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Reacties: 1
Schrijf mee!