InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Fruit: Bessen (zacht fruit)

Fruit: Bessen (zacht fruit)

Een bes is een kleine, ronde, ovale of langwerpige vrucht, die meestal groeit op bomen en struiken en eetbaar, oneetbaar of giftig is. Welke kenmerken hebben de eetbare en gangbare bessensoorten?

Bessen

Van de volgende bessen worden de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaar eigenschappen en de toepassing benoemd: blauw bes, bosbes, cranberry, kruisbes, rode bes, vossebes, witte bes en zwarte bes.

Blauw bes

  • Kenmerk: De blauw bes is een grote bolronde bes.
  • Schil: Dof blauw bedauwd.
  • Vruchtvlees: Geleiachtig donkerpaars.
  • Smaak: Zoet en Licht aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: Juni tot en met oktober.
  • Productieland: Nederland, België, Nieuw Zeeland, Duitsland en Argentinië.
  • Bewaren: 1 tot 2 weken.
  • Toepassing blauw bes: Garnering, gebak, jam, siroop, azijn en fruitsalade.

Bosbes

  • Kenmerk: De bosbes is een kleine en dof ogende bes.
  • Schil: Blauwzwart.
  • Vruchtvlees: Paarsachtig.
  • Smaak: Saprijk, zuur en aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: Augustus tot en met oktober.
  • Productieland: Nederland, Frankrijk, Zuid Afrika en Australië
  • Bewaren bosbes: Twee tot vier dagen.

Cranberry

  • Kenmerk: De cranberry is een vrij grote ronde bes.
  • Schil: Vaalrood tot helrood.
  • Vruchtvlees: Stevig lichtrood.
  • Smaak: Friszuur, rauw er wrang.
  • Verkrijgbaarheid: September tot en met april.
  • Productieland: Nederland, Italië, Verenigde Staten en Zweden.
  • Bewaren: 3 tot 4 weken.
  • Toepassing cranberry: Compote, jam, Conserven, bij wild etc.

Kruisbes

  • Kenmerk: De kruisbes is bolrond tot langwerpig.
  • Schil: Zacht behaard, vele kleuren.
  • Vruchtvlees: Geleiachtig geel met pitjes.
  • Smaak: Friszuur tot zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Juni tot en met augustus.
  • Productieland: Nederland, België, Duitsland en Polen.
  • Bewaren: 2 tot 3 weken.
  • Toepassing kruisbes: Garnering, gebak, jam, siroop, azijn, fruitsalade en compote.

Rode bes

  • Kenmerk: De rode bes is rond, helder en groeit in trosjes.
  • Schil: Helrood zacht vlies met kroon.
  • Vruchtvlees: Lichtrood met enkele pitjes.
  • Smaak: Fris en zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Mei tot en met oktober.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, België, Polen en Hongarije.
  • Bewaren: 2 tot 3 weken.
  • Toepassing rode bes: Garnering, gebak, jam, siroop, azijn, fruitsalade en compote.

Vossebes

  • Kenmerk: De vossebes is een kleine ronde bes.
  • Schil: Hard, rood en kreukilig.
  • Vruchtvlees: Vlezig en lichtrood.
  • Smaak: Droog, wrang tot bitter.
  • Verkrijgbaarheid: Juli tot en met januari.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Hongarije.
  • Bewaren: 2 tot 3 weken.
  • Toepassing vossebes: Garnering, gebak, bij wild jam en siroop.

Witte Bes

  • Kenmerk: De witte bes is rond en groeit in trosjes.
  • Schil: Blank, doorschijnend.
  • Vruchtvlees: Weinig opbrengst, blank met pitjes.
  • Smaak: Fris en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Mei tot en met oktober.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, België, Polen en Hongarije.
  • Bewaren: 2 tot 3 weken.
  • Toepassing witte bes: Garnituur, jam, siroop en azijn.

Zwarte Bes

  • Kenmerk: De zwarte bes is rond en groeiend in een tros.
  • Schil: Stevig dof en zwart.
  • Vruchtvlees: Donker gelei-achtig.
  • Smaak: Sterk geurend en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Juli tot en met september.
  • Productieland: Nederland, België, Duitsland, Polen en Hongarije.
  • Bewaren: 1 tot 2 weken.
  • Toepassing zwarte bes: Frisdrank, jam, alcohol en sap.

Lees verder

© 2006 - 2018 Webchef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Cranberry witte chocolade cupcakesCranberry cupcakes welke voorzien zijn van een witte chocolade topping met gehakte cranberry's. Een heerlijke zoete cupc…
Kruisbessen voor jam of diksapDe kruisbes behoort tot de ribesfamilie. Hij wordt ook wel kroezel, stekelbes, klapbes of knoeper genoemd. De kruisbes k…
Bosbes in soortenBosbessen of Vacciniumsoorten komen in een verbazingwekkend groot verspreidingsgebied over de hele wereld voor. Het gesl…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…

Reageer op het artikel "Fruit: Bessen (zacht fruit)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Webchef
Laatste update: 11-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!