Wat zegt een etiket over de kwaliteit van de wijn

Wat zegt een etiket over de kwaliteit van de wijn De kwaliteit van wijn in de winkel is voor velen een vraagteken. Enig houvast is vaak het etiket, maar voor de meesten onder ons is ook dat wijnetiket een mysterie. Maar dat hoeft niet. Wijnetiketten kan men leren lezen.

Wat moet een etiket vermelden

De bekendste wijnproducerende landen, met name Frankrijk en Duitsland, bezitten een voortreffelijke en (bijna) waterdichte wijnwetgeving, die ook alles regelt wat op de etiketten vermeld mag en moet worden.

Het Franse etiket

De Frans wijnwetgeving heeft Franse wijn ingedeeld in vier kwaliteitsklassen:

Vin de table of vin ordinaire:

De allereenvoudigste en goedkoopste wijn, waarvoor geen bepaalde voorschriften gelden, alleen een minimumalcoholgehalte.

Vin du pays:

Wat wij vroeger '"landwijn" noemden. Eenvoudige wijnen, afkomstig van door de wet erkende wijnstokken, stammen uit een bepaalde streek en zijn getest. Dat ook deze eenvoudige wijntjes nu onder wettelijke controle staan, is een belangrijk punt ter bescherming van de wijndrinkende gemeente, maar het blijven zeer eenvoudige wijnen, in massa gemaakt. Ze drinken plezierig weg, maar men mag er geen eisen aan stellen.

VDQS-wijnen:

Vins Délimités de Qualité Supérieure, oftewel wijnen uit een bepaald afgebakend gebied van redelijk tot goede kwaliteit. Een interessante groep van meestal zeer schappelijk geprijsde wijnen, waar men wel degelijk iets aardigs van mag verwachten. Ze moeten uit het op het etiket vermelde gebied komen, van bepaalde druiverassen worden bereid en de wijnboer mag niet meer dan een bepaalde hoeveelheid per hectare oogsten. Dit om te voorkomen dat men kwaliteit aan kwantiteit opoffert. Bovendien zijn deze wijnen onderworpen aan een verplichte smaakproef.

AC-wijn en AOC-wijn:

Wijnen met een Appellation d' Origine Contrôlée oftewel: gecontroleerde herkomstbenaming. Hiermee komen we in de regionen van de kwaliteitswijnen, al moet gezegd worden dat er ook heel eenvoudige AC-wijnen zijn. De eisen voor deze wijnen zijn strenger dan die voor VDQS. Ze moeten uit het met name genoemde gebied of de met name genoemde gemeente komen, van bepaalde toegestane druiverassen stammen, voor bepaalde wijnen ook op een bepaalde manier bereid zijn. En de opbrengst per hectare is beperkt. Het zou mooi zijn, als men alle AC-wijnen als echte kwaliteitswijnen zou mogen beschouwen. Maar zo is het niet. Er zijn ook vele eenvoudige AC-wijnen. Het gaat er maar om, welke appellation contrôlée een wijn heeft. Voor de verschillende AC's zijn namelijk ook de eisen verschillend, er zijn eenvoudige en er zijn hoge.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnklassificatie in FrankrijkWijnklassificatie in FrankrijkFrankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Dé…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Een goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goede Franse wijn uitkiezen: het wijnetiket uitgelegdEen goed wijntje uitkiezen is zo eenvoudig nog niet. Niet iedereen is vinoloog of heeft zoveel kennis dat hij weet wat a…

Fruitbier om van te genietenFruitbier om van te genietenAl eeuwenlang drinkt de Europeaan fruitbier. De kelten dronken appelbier en de Belgen kersenbier. In Belgie kent men een…
Bezinksel in wijn, volkomen natuurlijkBezinksel in wijn, volkomen natuurlijkAls bezinksel wordt in wijnterminologie de drab genoemd die bij langdurige opslag in een fles wijn neerslaat. Dit bezink…
Bronnen en referenties
Reactie

Rob Venis, 25-09-2008
Jammer dat hier alleen het Franse etiket wordt behandeld terwijl het etiket uit Duitsland ook goed gelezen kan worden! Reactie infoteur, 25-09-2008
Hoi Rob,

wordt vervolgt! Dank voor je reactie.

Govert

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.