Fruit: Zacht fruit
Zacht fruit is zoals de naam al zegt zacht en kwetsbaar. Het wordt rijp of bijna rijp geplukt. Na het plukken wordt het snel gekoeld en getransporteerd bij een temperatuur van 1 a 2 graden. Zacht fruit wordt veelal vervoerd en aangeboden in kleine kartonnen doosjes met een inhoud van maximaal 500 gram.
De beperkte inhoud zorgt dat de kwaliteit van het onderste fruit gelijk blijft als deze van het bovenste. Ook zorgt het karton voor opname van het vocht wat schimmelvorming op de vruchten voorkomt.
Zacht fruit
Van de volgende zacht fruitsoorten benoemen wij de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaar eigenschappen en de toepassing: aardbei, bosaardbei, braam, druif, framboos, oranje ananas en rozenbottel.
Aardbei
- Kenmerk: Aardbeien zijn kegelvormig tot rond.
- Schil: Glanzend, kleine pitjes met kroon.
- Vruchtvlees: Rozerood en zacht.
- Smaak: Zoet aromatisch.
- Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
- Productieland: Nederland, Frankrijk, Italië, Israël, Spanje, Mexico en Nieuw zeeland.
- Bewaren: 2 tot 4 dagen.
- Toepassing aardbei: Dessert, Jam garnering, saus en siroop.
Bosaardbei
- Kenmerk: De bosaardbei is rond, kegelvormig en klein.
- Schil: Glanzend, kleine pitjes en met kroon.
- Vruchtvlees: Rozerood en zacht.
- Smaak: Zoet aromatisch.
- Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
- Productieland: Nederland, Frankrijk, Spanje en Chili.
- Bewaren: 2 tot 4 dagen.
- Toepassing bosaardbei: Dessert, jamgarnering, saus en siroop.
Braam
- Kenmerk: De braam is een ronde en kegelvormige vrucht.
- Schil: Glanzend met kleine pitjes.
- Vruchtvlees: Paarszwart.
- Smaak: Zoet aromatisch.
- Verkrijgbaarheid: Juli tot november.
- Productieland: Nederland, Duitsland en Frankrijk.
- Bewaren: 2 tot 4 dagen.
- Toepassing braam: Garni, salade, dessert en saus.
Druif
- Kenmerk: De druif is rond tot ovaal en groeien in trossen.
- Schil: Knappend en glanzend.
- Vruchtvlees: Sappig, stevig wit of blauw.
- Smaak: Fris zoetzuur tot zoet.
- Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
- Productieland: Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Israël, geheel Amerika.
- Bewaren: Onrijp tot 1 a 2 maanden gekoeld.
- Toepassing druif: Garnituur, dessert, olie, wijn en sap.
Framboos
- Kenmerk: De framboos is rond tot kegelvormig.
- Schil: Zacht en lichtharig.
- Vruchtvlees: Rozerood of geel.
- Smaak: Sappig en zuur tot zoet.
- Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
- Productieland: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Chili, Griekenland en de Verenigde Staten.
- Bewaren: 2 tot 3 dagen.
- Toepassing framboos: Garnituur, dessert, salade en jam.
Oranje ananas
- Kenmerk: De oranje ananas is hoogrond met diverse parten.
- Schil: Crème en halfhard.
- Vruchtvlees: Stevig oranje van kleur.
- Smaak: Lichtzoet.
- Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
- Productieland: Nederland, Brazilië, Israël en Zuid Europa.
- Bewaren: 1 tot 2 weken.
- Toepassing oranje ananas: Dessert, salade en garnituur.
Rozenbottel
- Kenmerk: De rozenbottel is een uitgegroeide bloembodem.
- Schil: Glad, rood met kroon.
- Vruchtvlees: Oranje tot dieprood.
- Smaak: Melig zoetzuur, niet rauw.
- Verkrijgbaarheid: Augustus tot en met november.
- Productieland: Nederland, Duitsland, Roemenië en Bulgarije.
- Bewaren: Twee tot drie maanden.
- Toepassing rozenbottel: Siroop, jam of wildsaus.