Spijsoliën informatie

Spijsoliën informatie Spijsoliën bestaan er in vele soorten en maten. Welke zijn geschikt voor dressings en welke voor frituren? Wat is de toepassing, kleur, smaak en vetzuursamenstelling van de meest gebruikte oliën?

Hazelnotenolie

Hazelnotenolie is net als amandelolie een van de duurdere oliesoorten welke verkrijgbaar zijn.
  • Kleur en smaak: Bleekgeel, krachtige notengeur en de smaak is zeer fijn en delicaat.
  • Gebruik: Goed voor gebruik bij groenten in plaats van boter.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 90; Meervoudig onverzadigde vetten: 20

Amandelolie

Amandelolie is een koudgeperste olie van geroosterde amandelen. Wordt geproduceerd in Frankrijk, noten komen voornamelijk uit Spanje.
  • Kleur en smaak: Bleekgeel, uitgesproken amandel geur en een milde amandelsmaak.
  • Gebruik: Voor dressings, voor het bruneren van geschaafde amandelen.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 68,2; Meervoudig onverzadigde vetten: 22,8

Druivenpitolie

Druivenpitolie is olie gemaakt van druivenpitten.
  • Kleur en smaak: Geel tot groenachtig en neutraal van smaak.
  • Gebruik: Bijzonder geschikt voor frituren en dressings.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 16; Meervoudig onverzadigde vetten: 72

Arachideolie

Arachideolie is een geraffineerde olie gemaakt van pinda's.
  • Kleur en smaak: Lichtgeel en neutraal van smaak.
  • Gebruik: Bijzonder geschikt voor frituren en dressings.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 54; Meervoudig onverzadigde vetten: 31

Maïsolie

Maïsolie is ontstaan als een bij product van een zetmeel fabricage.
  • Kleur en smaak: Goud gele kleur en is neutraal van smaak.
  • Gebruik: Zeer geschikt voor cholesterol lage diëten en deze olie is vrijwel overal bruikbaar in de keuken.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 26; Meervoudig onverzadigde vetten: 60

Walnotenolie

Walnotenolie is gemaakt van niet geraffineerde walnoten, de kwaliteit van de olie is sterk afhankelijk van de noot.
  • Kleur en smaak: Heldergeel tot groenig van kleur en heeft een verfijnde noten smaak.
  • Gebruik: Is goed voor gebruik van dressing's marinades en voor andere doeleinde zoal's het roerbakken van groenten.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 22,2; Meervoudig onverzadigde vetten: 69,8

Sojaolie

Sojaolie wordt gemaakt van soja bonen.
  • Kleur en smaak: Kleurloos tot gelig van kleur met een neutrale smaak.
  • Gebruik: Voor bakken, frituren, roerbakken etc.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 23; Meervoudig onverzadigde vetten: 62

Olijfolie

Olijfolie is er in vele verschillende smaken en soorten en het verkrijgen hiervan gaat net zo ver en gecompliceerd als die van wijnen.
  • Kleur en smaak: Kleur verschilt van soort tot soort net als de smaak.
  • Gebruik: Je kan dit gebruiken voor bijna alle doeleinden in de keuken, alleen de extra kwaliteiten zijn erg duur en daarom beter om voor dressings en soort gelijken te gebruiken.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 77; Meervoudig onverzadigde vetten: 9

Sesamolie

Er zijn 2 soorten sesamolie de ene is gemaakt van geroosterde sesam zaadjes en de ander niet.
  • Kleur en smaak: Licht tot goud geel en de smaak is nootachtig.
  • Gebruik: Voor het bereiden van dressing's voor vervanger van boter voor groenten.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 42; Meervoudig onverzadigde vetten: 44

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een van de meest gebruikte olie's ter wereld.
  • Kleur en smaak: Lichtgeel en neutraal van smaak.
  • Gebruik: Goed bruikbaar in een cholesterol lage dieet en het rookpunt blijft bij de 200C hangen.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 25; Meervoudig onverzadigde vetten: 64

Tarwekiemolie

Tarwekiemolie is olie van koud geperste tarwekiemen.
  • Kleur en smaak: Bruingeel en een licht nootachtige smaak.
  • Gebruik: Wordt bij voorkeur in dressings en koude sausen gebruikt.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 18,2; Meervoudig onverzadigde vetten: 63,6

Saffloerolie

Saffloerolie is gemaakt van de zaden van de saffloerdistel.
  • Kleur en smaak: Geel van kleur en heeft een neutrale smaak.
  • Gebruik: Is uitermate geschikt voor een cholestrolvrij of laag dieet.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 14,3; Meervoudig onverzadigde vetten: 75,1

Raapolie

Raapolie wordt gemaakt uit koolraapzaad en wordt gebruikt voor het maken van slaolie.
  • Kleur en smaak: Geelig van kleur en neutraal van kleur.
  • Gebruik: Bakken en frituren, in dressings en voor salades.
  • Vetzuursamenstelling: Enkelvoudig onverzadigde vetten: 64; Meervoudig onverzadigde vetten: 30,5
© 2006 - 2020 Webchef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Consumptieolie: gebruik, eigenschappen en soortenConsumptieolie: gebruik, eigenschappen en soortenOlie is een vette vloeistof. Er bestaan talrijke soorten olie waarvan een beperkt aantal soorten gebruikt kan worden voo…
Natuurlijk mooi met AmandelolieZoete amandelolie is rijk aan onverzadigde vetzuren, proteïne, carbohydraten, vitamines A en B en de mineralen calcium,…
Alles over olijfolieAlles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Welke olie wordt gebruikt voor zeep?Welke olie wordt gebruikt voor zeep?Zoveel verschillende soorten olie als soorten zeep. Door oliesoorten te mengen veranderen de zeepeigenschappen. Welke so…

Noten (steenvruchten): soorten, verwerking en herkomstNoten (steenvruchten): soorten, verwerking en herkomstWat zijn noten nu eigenlijk? Noten zijn de zaden van steenvruchten. Niet alle pitten (noten) van steenvruchten worden ge…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Spijsoliën informatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Webchef
Laatste update: 01-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!