Jodendom en voeding: vegetarisme vegetarisch eten

Jodendom en voeding: vegetarisme vegetarisch eten Vóór de Zondvloed aten de mensen alleen maar zaaddragende gewassen. En ook in de Messiaanse tijd zal geen vlees meer worden gegeten. Dit betreft de ideale situatie, hoewel de Tora nergens aangeeft dat dit de ideale levenswijze is. Noach kreeg toestemming om vlees te eten omdat de dieren hun leven aan hem hadden te danken. De mens is 'hoger' dan het dier maar het dier mag niet onnodig lijden. Daarom wordt tijdens het ritueel slachten de pijn geminimaliseerd.

Vegetarisme in Jodendom niet verboden

Tegenwoordig zijn er heel wat vegetariërs. Ze doen dit omdat ze dieren geen pijn willen doen of omdat ze gezond willen leven of omdat ze tegen de bio-industrie zijn.

Hoewel het de gewoonte is bij de Joden om op Sjabbat vlees te eten (denk aan de traditionele kippensoep op vrijdagavond), is het geoorloofd voor vegetariërs om helemaal van vlees af te zien. Dit wordt verklaard door het feit dat het onder bepaalde omstandigheden is toegestaan om te vasten. Voor andere feestdagen is het lastiger. Het is niet mogelijk om feestdagen te vieren zonder vlees en wijn. Maar sinds de verwoesting van de Tempel is men niet meer verplicht om vlees te eten.

Omgang met dieren

Vegetariërs hebben twee ethische bezwaren tegen het eten van dieren:
 1. Moreel verkeerd om dieren voor consumptie te gebruiken.
 2. Onmenselijk om dieren pijn te doen.

Joodse visie

In de Bijbel wordt veel aandacht besteed aan het welzijn van dieren:
 • Sjabbatsrust voor dieren.
 • Een moeder en haar jong mogen niet op dezelfde dag geslacht worden (is voor de mens wreed).
 • Sterke en zwakke dieren niet onder hetzelfde span ploegen.
 • Geen muilkorf voor os bij dorsen van graan.
 • Eerst dieren voederen, dan pas zelf eten.
 • Rituele slachtwetten om pijn bij dieren te minimaliseren.
 • Jagen is verboden (jagen is niet terug te vinden in de Tora alleen bij verdorven mensen)

Vlees eten is geoorloofd zij het met beperkingen. Dit zijn economische beperkingen: geen geld besteden aan vlees tenzij het om gezondheidsredenen gaat. Vlees alleen eten om het lichaam te versterken en niet voor persoonlijk genot. Daarnaast mag de gezondheid niet in het geding komen door de bio-industrie.

Twee stromingen binnen het Jodendom t.a.v. vegetarisme

 1. Rabbijnen die een vegetarische levenshouding benadrukken. Mens slacht dier en daarmee toont de mens zijn gevallen toestand.
 2. Rabbijnen, waaronder de beroemde Chabad Rabbijn Schneur Zalman, die vinden dat met het eten van vlees een offer wordt gebracht: het dier wordt verheven omdat de mens het voedsel aanwendt om God te dienen.

Tot slot kan gezegd worden dan men geen vlees moet eten omdat veel mensen niet weten hoe het geslacht en gezouten moet worden. Tegenwoordig wordt dit door deskundigen gedaan, dus vormt het minder een probleem.

Eindconclusie

Het Jodendom verzet zich niet tegen vegetarisme.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een korte geschiedenis van het VegetarismeVegetarisch eten is in de Westerse wereld relatief nieuw. Vlees heeft meestal een belangrijk deel uitgemaakt van onze ee…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…
Hoe kan je je inzetten voor vegetarisme?Door vegetarisch te eten, draag je jouw steentje bij aan het verminderen van dierenleed, milieuvervuiling en een betere…
Vegetarisme vs veganismeVegetarisme vs veganismeGewicht verliezen, kiezen voor een gezondere levensstijl, religieuze overtuigingen of uit respect voor dieren, er zijn t…

Afvallen in 1 week: Hoe kan ik snel afvallen?De beste manier om af te vallen is nog altijd om je eetpatroon en je manier van leven structureel aan te passen. Er best…
Groente uit diepvries en blik: even goed als vers?Groente uit diepvries en blik: even goed als vers?Is verse groente altijd beter dan groente uit blik of diepvries? En hoe vers is de groente die je uit de supermarkt haal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wernerdetjen, Pixabay
 • Aan tafel bij de rabbijn - R. Evers/L. Mock
Jehoeda (479 artikelen)
Laatste update: 01-12-2022
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.