Fruit: Peren (hard fruit)

Fruit: Peren (hard fruit) Peren worden geplukt als deze bijna rijp zijn, daarna worden ze vervoerd. Er kan dus enige tijd verlopen tussen het tijdstip van de oogst en het moment dat de appel verkrijgbaar is. De vruchten worden onder transport altijd gekoeld onder de 5 graden. Peren welke op kamertemperatuur zijn gekomen kunnen niet worden terug gekoeld, de kwaliteit zal dan merkbaar en snel achteruit gaan.

Peren

Van de volgende peren benoemen wij de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaareigenschappen en de toepassing: Beurre Hardy, Conference, Doyenne Du Comice, Gieser Wildeman, Saint Remy, Triomphe de Vienne en Kweepeer.

Beurre Hardy

  • Kenmerk: De Beurre Hardy is hoog, rond breed en zwaar +/- 300 gram.
  • Schil: Bruin, ruw en hard.
  • Vruchtvlees: Zacht en wit.
  • Smaak: Saprijk en zoet aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: Maart tot en met november.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk, Denemarken en Engeland.
  • Bewaren: Geen bewaarras.
  • Toepassing Beurre Hardy: Handpeer of in fruitsalades.

Conference

  • Kenmerk: De Conference is lang, slank en uitgerekt, erg onregelmatig.
  • Schil: Roestig, groengeel en hard.
  • Vruchtvlees: Zacht en licht oranje.
  • Smaak: Saprijk en zoet aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: September tot en met mei.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Engeland en Italië.
  • Bewaren: Geen bewaarras.
  • Toepassing Conference: Handpeer of in fruitsalades.

Doyenne Du Comice

  • Kenmerk: De Doyenne Du Comice is groot en breed en onregelmatige gevormd.
  • Schil: Geel groen gespikkeld met een bruine blos.
  • Vruchtvlees: Zacht en wit.
  • Smaak: Sappig en zoet aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: September tot en met februari.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Engeland, Italië, Zuid Afrika, Verenigde Staten, Chili en Argentinië.
  • Bewaren: Matig bewaarras.
  • Toepassing Doyenne Du Comice: Handpeer, niet verwerkbaar door zachte vruchtvlees.

Gieser Wildeman

  • Kenmerk: Gieser Wildeman os klein, breed in een punt uitlopende peer en uitermate geschikt als stoofpeer.
  • Schil: Bruingele roestige schil en rode blos.
  • Vruchtvlees: Zacht en korrelig.
  • Smaak: Hard, droog en wrang.
  • Verkrijgbaarheid: September tot en met februari.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk, Denemarken en Engeland.
  • Bewaren: Goed bewaarras.
  • Toepassing Gieser Wildeman: Uitsluitend als stoofpeer of in compote.

Saint Remy

  • Kenmerk: Saint Remy is een groot en breed model.
  • Schil: Groen en doorrijpend naar geel.
  • Vruchtvlees: Zacht en wit.
  • Smaak: Droog, licht zoet en wrang.
  • Verkrijgbaarheid: Oktober tot en met maart.
  • Productieland: Nederland en Frankrijk.
  • Bewaren: Goed bewaarras.
  • Toepassing Saint Remy: Als stoofpeer of in compote.

Triomphe de Vienne

  • Kenmerk: Triomphe de Vienne is een groot breed model en erg regelmatig gevormd.
  • Schil: Groen en bronskleurig gespikkeld.
  • Vruchtvlees: Zacht en crèmekleurig.
  • Smaak: Saprijk en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Augustus tot en met september.
  • Productieland: Nederland, België, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Argentinië.
  • Bewaren: Geen bewaarras.
  • Toepassing Triomphe de Vienne: Als handpeer of in fruitsalades.

Kweepeer

  • Kenmerk: De kweepeer is een Appel of peervormige vrucht (eigenlijk geen echte peer). Onregelmatig van vorm en bevat een groot klokhuis.
  • Schil: Geel en donzig behaard.
  • Vruchtvlees: Hard en witgeel.
  • Smaak: Droog, Aromatisch en een beetje citroenachtig.
  • Verkrijgbaarheid: Oktober tot en met april.
  • Productieland: Turkije en Griekenland.
  • Bewaren: Goed te bewaren.
  • Toepassing Kweepeer: Gekookt, Gelei, jam, taartvulling. Rauw niet eetbaar.

Lees verder

© 2006 - 2021 Webchef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten met stoofperen: zoet en hartigRecepten met stoofperen: zoet en hartigEen lekker ouderwets gerecht uit grootmoederskeuken is de gekookte stoofpeer. In de winkel worden over het algemeen twee…
Recepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessertRecepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessertPeren zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en in de supermarkt. Maar een net rijpe peer zo van de boo…
Recepten met peer en stoofpeerPeren zijn populaire vruchten die erg veel weg hebben van appels. Er bestaan twee verschillende categorieën peren, namel…
Over appels & perenOver appels & perenAppels zijn de populairste fruitsoort, peren zijn een goede tweede. Zowel appels als peren bevatten veel vezels, vitamin…

Fruit: Zacht fruitFruit: Zacht fruitZacht fruit is zoals de naam al zegt zacht en kwetsbaar. Het wordt rijp of bijna rijp geplukt. Na het plukken wordt het…
Aardappel, familie van de nachtschade-achtigenAardappel, familie van de nachtschade-achtigenAardappelen behoren tot de familie van de nachtschade-achtigen waaronder bijvoorbeeld de tomaat, paprika en aubergine ui…
Bronnen en referenties
Webchef (21 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!