Aardappel, familie van de nachtschade-achtigen

Aardappel, familie van de nachtschade-achtigen Aardappelen behoren tot de familie van de nachtschade-achtigen waaronder bijvoorbeeld de tomaat, paprika en aubergine uitmaken. Een aardappelplant maakt onder de grond wortels en zijstengels waaraan de aardappels groeien. Aardappelen zijn dus eigenlijk de verdikte delen van de stengel van de aardappelplant. In het voorjaar poot men al of niet gekiemde aardappelen. Als het loof begint af te sterven, zijn de aardappelen rijp en kunnen deze geoogst worden. Een pootaardappel brengt ongeveer vijftien nieuwe aardappels voort. De neutrale smaak en hoge voedingswaarde en het feit dat de aardappel het gehele jaar verkrijgbaar is maakt de aardappel een geliefde toepassing bij vele gerechten en maaltijden.

Aardappels


Indeling van aardappelen

Aardappelen kunnen op twee manieren worden ingedeeld:

Aardappel kookeigenschappen

  • Zeer bloemig (vb: Eigenheimer en Irene)
  • Bloemig (vb: Bildtstar, Bintje en Sante)
  • Vastkokend (vb: Accent, Nicola, Opperdoezer Ronde en Timate)

Aardappel oogsttijden

  • Vroege Aardappelen
  • Middelvroege Aardappelen
  • Middellate Aardappelen

Telen van aardappelen

Aardappelen kunnen op drie methodes professioneel worden geteeld:
  • Traditioneel: Een zo groot mogelijke opbrengst per hectare. Goede kwaliteit, goedkoop en gehele jaar door. Veel gewasbescherming dus slecht voor het milieu.
  • Geïntegreerd: Zoveel mogelijke opbrengst en minst milieu belasting. Gehele jaar door. Een lage belasting voor het milieu.
  • Biologisch: Geen chemisch middelen of kunstmest voor de teelt. Zijn duurder en niet het gehele jaar verkrijgbaar. Geen enkele milieubelasting.

Voedingstoffen en verhoudingen die in aardappel voorkomen

  • Water 77%
  • Zetmeel 17%
  • Eiwit 2%
  • Vitaminen B1, B2 en C (Samen met de mineralen 4%)
  • En mineralen calcium, kalium, ijzer en fosfor

Invloed van de grond op het zetmeelgehalte

  • Zand: Een laag zetmeelgehalte
  • Veen: Een zeer hoog zetmeelgehalte
  • Klei: Een hoog zetmeelgehalte
Of kort gezegd hoe zwaarder de grond hoe hoger het zetmeel gehalte.

Vervangers van aardappelen

Aardappelen kunnen gemakkelijk vervangen worden door diverse soorten knolgewassen, qua voedingswaarde zijn deze met een aardappel te vergelijken.

Zoete aardappel (bataat)

Grillige wortel, ronde en langwerpige vorm. Gebruikswijze vergelijkbaar met de aardappel. Vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Bewaren op een koele plaats voor maximaal enkele maanden.

Aardpeer

Onregelmatig, groot en een dunne huid. Kort koken en daarna bakken of rauw. Bij jonge knollen hoeft niet geschild te worden. Qua vorm lijkt deze op een artisjok. Verkrijgbaarheid van oktober tot maart. Zijn gevoelig voor uitdroging.

Japanse andoorn

Klein en langwerpig met ringen zonder schil. Wassen, borstelen en rauw bewerken of blancheren, bakken of frituren. De smaak is enigszins zoet en pittig. Verkrijgbaar van oktober tot maart. Bewaren op een vochtige plaats enkele maanden, drogen gemakkelijk uit.

Yam

Variabele langwerpige vormen. Rauw of gefrituurd gebruiken. Minder zoet dan de bataat (zoete aardappel). Verkrijgbaar het gehele jaar door in kleine aanvoer. Houdbaarheid is tamelijk kort, zijn gevoelig voor bederf als gevolg van een lage temperatuur.

Redenen waarom een ander knolgewas word gebruikt in plaats van een aardappel is: Ander receptuur, allergie en/of andere toepassingsmogelijkheid.

Aardappelsoorten

Eigenheimer (zeer bloemig)
  • Vorm: Ovaal en middendiepogig.
  • Kwaliteit: Goede smaak en zuivere kleur.
  • Seizoen: Half augustus / april.
  • Houdbaar: 6-9 maanden.
  • Toepassing: Koken (stomen) of pureren.

Irene (zeer bloemig)
  • Vorm: Rond en vrij vlakogig.
  • Kwaliteit: Goed en zuiver van kleur.
  • Seizoen: september / half juni.
  • Houdbaar: 6-9 maanden.
  • Toepassing: koken (stomen) of pureren.

Bildtstar (bloemig)
  • Vorm: Rond en vlakke ogen.
  • Kwaliteit: Melig, vrij vast in kook en zuivere kleur.
  • Seizoen: september / mei.
  • Houdbaar: 6-8 maanden.
  • Toepassing: Koken of bakken.

Bintje (bloemig)
  • Vorm: Langovaal, gladde schil en vrij vlakke ogen.
  • Kwaliteit: Neutrale smaak, zuivere kleur, vast in kook.
  • Seizoen: september / juni.
  • Houdbaar: 5-7 Maanden.
  • Toepassing: Koken, bakken, frituren, chips en snacks.

Sante (bloemig)
  • Vorm: Ovaal met gladde schil, en vrij vlakke ogen.
  • Kwaliteit: Tamelijk melig, zuivere kleur, biologische teelt.
  • Seizoen: Het hele jaar door.
  • Houdbaar: 4-6 maanden.
  • Toepassing: Koken of bakken.

Accent (vastkokend)
  • Vorm: Rondovaal.
  • Kwaliteit: Tamelijk vast en zuiver van kleur.
  • Seizoen: Het hele jaar door.
  • Houdbaar: 3-4 Maanden.
  • Toepassing: Koken, bakken of frituren.

Nicola (vastkokend)
  • Vorm: Langovaal, gladde schil en vlakke ogen.
  • Kwaliteit: Vaste kook, zuivere kleur, milieuvriend geteeld.
  • Seizoen: Het hele jaar door.
  • Houdbaar: 3-4 maanden.
  • Toepassing: koken, bakken of frituren.

Opperdoezer Ronde (vastkokend)
  • Vorm: Rond onregelmatig en diepogig.
  • Kwaliteit: Goed, kooktype vast en droogmelig.
  • Seizoen: In opperdoes verbouwd, vroeg rooibaar.
  • Houdbaar: 3-4 maanden.
  • Toepassing: Koken, bakken of frituren.

Timate (vastkokend)
  • Vorm: Langovaal met vlakke ogen.
  • Kwaliteit: Iets melig in de kook en zuiver van kleur.
  • Seizoen: Het hele jaar door.
  • Houdbaar: 5-7 maanden.
  • Toepassing: Koken, bakken of frituren.

Lees verder

© 2006 - 2021 Webchef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de aardappelAlles over de aardappelDe aardappel is zo gewoon dat het lijkt alsof er niets over te schrijven valt. Toch is dat niet het geval. Zo werd het g…
Aardappels verrassend veelzijdigAardappels verrassend veelzijdigAl van oudsher kennen we de aardappel. Later kwamen ook rijst en pasta in trek, vanaf toen wilden we geen aardappels mee…
Wintertijd, stamppot op het vuurWintertijd, stamppot op het vuurStamppot, in de wintermaanden kom je er niet omheen. Het recept is heerlijk overzichtelijk, aardappelen, groenten en eve…
Zwarte nachtschadeZwarte nachtschadeSolanum nigrum is een veel voorkomend onkruid in groententuinen, meestal wordt het niet hoger dan een 30cm maar hier in…

Fruit: Appels (hard fruit)Fruit: Appels (hard fruit)Appels worden geplukt als ze bijna rijp zijn en daarna vervoerd. Er kan dus enige tijd verlopen tussen het tijdstip van…
Spijsoliën informatieSpijsoliën informatieSpijsoliën bestaan er in vele soorten en maten. Welke zijn geschikt voor dressings en welke voor frituren? Wat is de toe…
Bronnen en referenties
Reactie

Sjourd Janssen, 17-05-2008
Graag wil ik weten wanneer het poten/teelt van de zoete aardappel of bataat begint, gaarne uw antwoord. Reactie infoteur, 24-06-2008
De zoete aardappel heeft geen specifiek teeltseizoen. Het is voornamelijk van belang dat er geen vorst is.

Webchef (21 artikelen)
Laatste update: 20-07-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!