Wordt vegetarisme in de Jodendom aangemoedigd of ontmoedigd?

Vegetarisme is geen gebod in het Jodendom. Toch mocht Adam alleen vruchten en groente eten. Er staat nergens dat hij vlees mocht eten. Echter een paar hoofdstukken in Genesis verder (we spreken dan over 1600 jaar later) wordt gesproken over de Zondvloed. Na de Zondvloed krijgen Noach en zijn familie toestemming om vlees te eten. De grote vraag is dus wat God liever heeft: het vegetarisme van Adam of de vleesetende Noach?

De filosofische benadering: onderscheid van verantwoordelijkheid

Volgens de Joods filosoof rabbijn Josef Albo verbood God Adam vlees te eten omdat het wreed is dieren te doden. Bovendien is sommig vlees slecht voor de mens. De generaties na Adam interpreteerden dit echter verkeerd en stelden dat mens en dier gelijk zijn en dat de mens slechts een diersoort is. Deze houding zorgde ervoor dat God de mens strafte met de Zondvloed.

Na de Zondvloed kwam God met een nieuw plan. Noach kreeg het gebod om vlees te eten. Zo staat de mens boven het dier wordt de Goddelijke verantwoordelijkheid duidelijk. God verbood echter de dieren te eten die een vervloekende invloed hebben op de ziel.

De Kabbalistische benadering - kosmische perfectie

De Kabbalist Isaäk Luria betwijfelt het recht van de mens om voedsel te eten wanneer het als doel heeft de maag te vullen. Als het echter als doel heeft energie te creëren om zo God te dienen, dan wordt het voedsel eveneens verheven.

Er is echter een verschil dierlijk en plantaardig voedsel. We hebben bijvoorbeeld brood nodig om in leven te blijven. Er is geen spirituele noodzaak voor om brood te eten. Vlees is echter een luxe product. Daarom mag men alleen vlees eten als het als doel heeft meer te bereiken dan met plantaardig voedsel. Zo worden de mens en het voedsel tot een hoger spiritueel doel verheven.

Waarom pas vlees eten na de Zondvloed?

De menselijke ras van Adam tot aan Noach had de potentie te eten wat nodig was om te overleven, met de intentie een betekenisvol leven te leiden. De mens en het voedsel moesten hun doel bereiken. Maar het eten van vlees vereist veel meer dan dit. Vlees trekt naar materiële lust. Het verheffen van vlees vereist de mogelijkheid boven de natuurlijke orde uit te stijgen, om nieuw altruïstisch leven in iets te brengen wat natuurlijk de belichaming van materialisme is. De mensheid en het vlees vóór de Zondvloed stonden dit niet toe.

Noach kwam na de Zondvloed in een veranderde wereld: in die wereld gaat alles boven zijn natuurlijke staat uit. De wereld is nu een plaats waar de mens de aardse componenten kan verheffen naar bovennatuurlijke hoogten. De mens is in staat vlees te eten en haar energie te verheffen.

De Joodse wijzen onderwijzen dat een leeghoofd geen recht heeft vlees te eten. Ook mag er geen vlees gegeten worden als men honger heeft; eerst moet de honger gestild worden met brood. De mens moet haar aandacht op de Goddelijke missie richten tijdens het eten van vlees. Zo doen we meer voor het dier dan het dier voor ons.

Volgens deze benadering is het juist wreed geen vlees te eten, omdat het het dier de mogelijkheid ontneemt een hoger doel te dienen.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uiteenzetting of beschouwing?Uiteenzetting of beschouwing?Vaak hebben lezers er moeite mee om te ontdekken of ze met een uiteenzetting of een beschouwing te maken hebben. Dit hoe…
Jodendom en voeding: vegetarisme  vegetarisch etenJodendom en voeding: vegetarisme vegetarisch etenVóór de Zondvloed aten de mensen alleen maar zaaddragende gewassen. En ook in de Messiaanse tijd zal geen vlees meer wor…
Noachieden: de Zeven Wetten van NoachNoachieden: de Zeven Wetten van NoachOp de berg Sinaï ontving het Joodse volk van God de Tora met 613 verplichtingen (mitsvot). De rest van de mensheid kreeg…

Barbecue en grill tipsBarbecue en grill tipsEen barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin,…
Hoe word je een goede kok?Koken is een vaardigheid dat iedereen kan aanleren. In dit artikel tips voor iedereen die beter wilt leren koken.
Bronnen en referenties
  • Chabad
Jehoeda (661 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.