InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Weekdieren, algemene informatie

Weekdieren, algemene informatie

Weekdieren, algemene informatie Tot de weekdieren behoren meer dan 100.000 soorten. Ze worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: tweekleppige, slakken en inktvissen. Hoewel ze qua uiterlijk kunnen verschillen hebben ze toch allemaal dezelfde bouw: kop, romp en mantel. Weekdieren hebben geen skelet. Aan de onderkant van de romp bevindt zich een voet, die gewoonlijk ter voortbeweging dient. Bij de inktvissen heeft deze voet zich ontwikkeld tot een trechter en armen. Weekdieren planten zich voort door middel van eieren.

Categorieën waarin weekdieren worden opgedeeld

  • Tweekleppige (bv. mossel, oester, kamschelp, zakschelp en venusschelp)
  • Slakken (bv. Zeeslakken: zeeoren, alikruiken. Landslakken: wijngaardslak)
  • Inktvissen (bv. dwerginktvis, pijlinktvis)

Verschil tussen de creuse en de platte Zeeuwse oester

  • De creuse groeit sneller en is in twee jaar volwassen.
  • De creuse vraagt minder arbeid bij het schoonmaken.
  • De creuse is sterker en beter bestand tegen ziekten.
  • De creuse heeft grauw en slap vlees.
  • De creuse is moeilijker te openen.
  • De creuse is aanmerkelijk goedkoper dan de platte Zeeuwse oester.

Over het algemeen genomen bevatten weekdieren de volgende voedingsstoffen

  • 80 procent water
  • Eiwit van 6 tot 18 %
  • Vetgehalte tussen de 1 en 2 procent
  • Koolhydraten tussen de 0 en 4 procent
  • Vitaminen: A en B
  • Mineralen: calcium, jodium en ijzer

Eigenschappen van soorten weekdieren

Tweekleppige weekdieren:

  • Bestaat uit vier delen het lichaam.
  • Het huis bestaat uit twee schalen of kleppen.
  • Tweekleppige weekdieren leven in zowel zoet als zout water.

Slakken:

  • Duidelijk te herkennen kop met een of twee paren voelhorens en in de mond een rasptong.
  • De meeste soorten hebben een spiraalvormig huisje. Er zijn slakken zonder huisje en andere lijken sterk op tweekleppigen.
  • Alle slakken hebben een grootte kruipvoet.
  • Zeeslakken zijn opvallend van kleur en vorm.
  • Slakken zijn zee, zoetwater en landbewoners.

Inktvissen:

  • Hoogst ontwikkelde weekdieren en zijn zeebewoners.
  • De kop is van de romp gescheiden.
  • De meeste hebben geen uitwendige schelp.
  • Bijna alle inktvissen bezitten een klier waarin ze bruinzwarte vloeistof produceren.

Kwaliteit herkennen

Levend:

  • Frisse zilte geur.
  • Schone kieuwen, geen schuim.
  • Gesloten schelp, of open maar bij aanraking dicht.

Voorbewerkt:

  • Frisse kleur.
  • Zilte en frisse geur.
  • Ontbreken van plakkerigheid.
  • De THT datum of uiterste verkoop datum op de verpakking.

De bekendste soorten weekdieren

Creuse (Japanse oester)

  • Kenmerken: Langgerekt en onregelmatig gevormd. Voorkant is rond, achterkant spits. Onderste klep is hol, bovenste plat. Vlees is slap en heeft een grauwe kleur.
  • Toepassing: Rauw, pocheren, gratineren, marineren, sauteren. Grote ook roken en grillen.
  • Soorten: Portugese- en Japanse oester.

Platte oester

  • Kenmerken: Regelmatig van vorm. Verfijnder dan de creuse. Vlees is melkachtig van kleur en stevig van structuur.
  • Toepassing: Voornamelijk rauw.

Mossel

  • Kenmerken: Vlees is zacht maar stevig, lichtgele tot oranjeachtige kleur.
  • Toepassing: Vers gekookt, frituren en gratineren. Convenience onder andere in gekookte vorm, ingevroren en in glas.
  • Soorten: Middellandse-, Paarde-, Dadel- en Steekmossel.

Bonte mantel

  • Kenmerken: Verkleinde uitgave van de Sint Jakobsschelp. Van drie tot zes en halve centimeter. Gevist langs de kusten van de Atlantische oceaan en Middellandse Zee.

Kokkel

  • Kenmerken: Witte grijsbruine schelp. Bol en/of hartvormig.
  • Toepassing: Rauw, gekookt, gepocheerd, soepen, sauzen en geserveerd bij vis. Convenience onder andere in gekookte vorm, ingevroren en in glas op zout of olie.
  • Soorten: Kleine- en gestekelde kokkel.

Ruwe venusschelp

  • Kenmerken: Heeft meer dan 500 soorten.
  • Toepassing: Garnituur, bittergarnituur, amuses, sauzen, soepen en als garnering bij vis.

Tapijt schelp

  • Kenmerken: Vele soorten, gevist langs de Atlantische kusten en Middellandse zee.
  • Soorten: Gegroefde-, Japanse- en Pacifische schelp.

Sint jakobsschelp

  • Kenmerken: Twee schelpen zijn ongelijk. Vlees is stevig van structuur en heeft een grauwe kleur.
  • Toepassing: Stomen, pocheren, roosteren, frituren etc. indien ontdaan van schelp.
  • Soorten: Wijde mantel, Noordelijke kamschelp.

Alikruik

  • Kenmerken: Gedraaide schelp, scherpe punt, vlees is stevig, zacht en grauw.
  • Toepassing: Met kruiden in zeewater koken. Amuse, salade en/of garnituur.

Wijngaardslak

  • Kenmerken: Harde, spiraalvormig gedraaid huis. Vlees is grijs tot zwart, stugge veerkrachtige structuur.
  • Toepassing: Bereid in het huis met boter. Sauzen, soep, salade en in pasta.

Wulk

  • Kenmerken: Grijs tot geelbruin. Vorm van een hoorn. Vlees is fijn van structuur en grauwwit.
  • Toepassing: Gebakken, gekookt, gefrituurd in beslag of deeg.

Pijlinktvis

  • Kenmerken: Mantelholte met vinnen en staart. Vlees is wit en smakelijk en stevig van structuur
  • Toepassing: Ringen in beslag, Roerbakken, stomen, vullen, pocheren.
  • Soorten: Dwerginktvis ross en dwerginktvis

Kikkerbilletjes

  • Kenmerken: Diepgevroren uit Bangladesh, India, Japan en Indonesië. Vers ook te verkrijgen uit Frankrijk.
  • Toepassing: Frituren, roerbakken en/of sauteren.
  • Soorten: Op maat gesorteerd en apart verpakt.
© 2006 - 2019 Webchef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ongewervelde dieren - WeekdierenOngewervelde dieren - WeekdierenOngewervelde dieren zijn onder te verdelen in meerdere groepen. Eén van deze groepen is die van de weekdieren. Er zijn v…
Schelpen, in soorten en matenAls kind ging ik altijd graag met mijn opa en oma naar het strand om schelpen te zoeken. Ik nam altijd een hele tas vol…
Takoyaki  Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Balls, kortweg Takoyaki genoemd, zijn één van de meest populaire fast food snacks van Japan. Het zijn gefrituur…
Consumptie van vis in NederlandConsumptie van vis in NederlandIn 2011 werd er in Nederland zo'n 77 miljoen kilo vis gegeten, zowel op de markt als zelfgebakken thuis. Welke vissoorte…
Kokkels, ze komen uit het zandKokkels, ze komen uit het zandDe kokkel is een schelpdier. De kokkel is heerlijk en kan zelf bereid worden. In landen als Spanje en Portugal werd de k…

Reageer op het artikel "Weekdieren, algemene informatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Beatrice, 12-11-2007 13:48 #2
Hele interesante informaties, maar waar kan ik zeevruchten (anders dan mosselen en oesters) kopen in Nederland, bijvoorbeld zeeslakken? Een frans liefhebber.

Willem, 14-10-2007 21:05 #1
Ik zou eens willen weten hoelang een alikruik er over doet om volwassen te worden en hoe groot ie dan is, dat staat nergens beschreven. Dus ik bedoel van eitje tot volwassen alikruik.

Infoteur: Webchef
Gepubliceerd: 04-11-2006
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Schrijf mee!