Big Green Egg-barbecue: voordelen, soorten & prijzen

Big Green Egg-barbecue: voordelen, soorten & prijzen Weinig dingen zijn gezelliger dan in het zomerzonnetje een heerlijke barbecue te organiseren met familie en vrienden. Een barbecue staat niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor lekker eten en drinken in openlucht. De geur van het vlees opsnuiven, een praatje maken met een oude vriend, en intussen nippen van een verfrissende cocktail: het hoort allemaal bij een geslaagde BBQ. Wil je barbecueën met klasse dan kies je voor het neusje van de zalm onder de barbecues, namelijk de Big Green Egg. Met deze barbecue kan je op verschillende manieren eten bereiden, waardoor ook de waaier aan recepten en gerechten heel uiteenlopend is. Bakken, grillen, koken, stomen en roken: het kan allemaal met de befaamde Big Green Egg. Er zijn verschillende soorten 'Eggs' verkrijgbaar, die qua prijs verschillen naargelang hoogte, gewicht en kookoppervlak. Wat zijn de voordelen van de Bigg Green Egg-barbecue en wat zijn de prijzen van de verschillende types?

Wat is de Big Green Egg-barbecue?

Als het zonnetje hoog aan de hemel staat begint het voor vele liefhebbers van barbecue al te kriebelen. Voor wie wil barbecueën met stijl en klasse zijn er tal van barbecues van uitstekende kwaliteit te koop, waaronder de befaamde Big Green Egg. Dit is een barbecue die - zoals de naam het al zegt - het uitzicht heeft van een gigantisch groen ei. Het principe van de Big Green Egg is gebaseerd op de traditionele 'kamado'-kleiovens in Japan, waarbij de voortgebrachte hitte op een bijzondere manier bewaard blijft en de gerechten een heerlijke sappige smaak krijgen. De iconische Big Green Egg is een keramische barbecue met een heel herkenbaar stijlvol design.

Voordelen Big Green Egg

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd in de Verenigde Staten van Amerika de eerste Big Green Egg ontwikkeld. Bij de productie van de Big Green Egg-barbecue worden extreem hoge kwaliteitsnormen gehanteerd. Zo heeft de keramiek een sterk isolerend karakter, waardoor de geproduceerde warmte op een gelijkmatige manier verdeeld wordt over het kooktoestel. Dankzij deze uitstekende warmtecirculatie wordt het vlees na het sluiten van het deksel van de BBQ optimaal gegaard en verkrijgt het een malse smaak. Ook hebben buitentemperaturen geen invloed op de Big Green Egg, wat maakt dat je ook bij koud maar zonnig winterweer zonder zorgen kan barbecueën. Beschikt je keuken over een krachtige afzuigkap dan kan je de Big Green Egg zelfs binnenshuis gebruiken.

Koken met de Big Green Egg

Mogelijkheden

Bovenstaande voordelen van de Big Green Egg maken het mogelijk om niet alleen vlees te barbecueën zoals bij de klassieke barbecues, maar ook om op andere manieren gerechten klaar te maken. Zo kan je met de Big Green Egg ook groenten en aardappelen koken, vlees roken, pizza's bakken of vis grillen. Zelfs brood en taart bakken kan, net als soep koken of desserts bereiden. De Big Green Egg is dan ook een barbecue die haast onbeperkte mogelijkheden heeft op het vlak van recepten en gerechten. De enthousiaste kookliefhebber die houdt van 's zomers en 's winters barbecueën kan de Big Green Egg haast beschouwen als een volledig uitgeruste openluchtkeuken.

Samengevat kan je met een Big Green Egg:
 • bakken
 • braden
 • grillen
 • koken
 • stomen
 • roken

Recepten

Wie op zoek is naar inspiratie om maaltijden te bereiden op de Big Green Egg heeft keuze uit tal van recepten. Op gespecialiseerde websites die zich enkel richten op de Big Green Egg kan je een brede waaier aan recepten vinden. En omdat de mogelijkheden van de Big Green Egg zo uitgebreid zijn, is ook de waaier aan maaltijden haast onuitputtelijk. Om maar enkele voorbeelden te noemen van gerechten die de lekkerbek ongetwijfeld het water in de mond zullen brengen:
 • geroosterde pompoen met walnoot en gruyère
 • lam met paddestoelen en truffel
 • winterse groentespiesen met posteleinpesto
 • flensjes met gekaramelliseerde mandarijn
 • pompoensoep
 • gerookte zalm
 • gestoomde kabeljauw

'Big Green Egg Mini' / Bron: Http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/ 'Big Green Egg Mini' / Bron: Http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/

Big Green Egg kopen

Soorten en prijzen anno 2019

Big Green Egg-barbecues of 'Eggs' zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en types, die allemaal hetzelfde iconisch uitzicht hebben. De prijzen van een Big Green Egg liggen grofweg tussen de 600 en de 6.000 euro.

Een 'Big Green Egg Mini' heb je al voor de prijs van 599 euro, terwijl je voor een 'Small' 838 euro moet neertellen. Wil je je barbecue graag meenemen naar de camping of gebruiken voor een picknick, dan is een 'Big Green Egg Mini' bijvoorbeeld uiterst geschikt. Daarna lopen de prijzen op naargelang het kookoppervlak, het gewicht, de diameter van het grillrooster en de extra snufjes van het kooktoestel.
'Big Green Egg XXLarge' / Bron: Http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/ 'Big Green Egg XXLarge' / Bron: Http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/
Wil je voor het neusje van de zalm gaan en is barbecueën voor jou haast een levensstijl op zich, dan heeft de 'Big Green Egg XXLarge' alles om je in de zevende hemel te brengen. Deze topper onder de Big Green Eggs is de jouwe voor het bedrag van circa 4.700 euro. Wie regelmatig voor grote gezelschappen een barbecue organiseert, kan zelfs nog een stap verder gaan met de 'Big Green Egg XXLarge Compleet', die te koop is voor ongeveer 5.500 euro.

Prijsoverzicht

De prijzen van de verschillende types Big Green Egg kunnen lichtjes schommelen naargelang de verkoper, rekening houdend met eventuele promoties. Anno 2019 gelden bij benadering de volgende prijzen voor de verschillende soorten 'Eggs':
 • Big Green Egg 'Mini': ca. 600 euro
 • Minimax: 855 euro
 • Small: 838 euro
 • Medium: 1.035 euro
 • Large: 1.300 euro
 • XLarge: 2.000 euro
 • XXLarge: 4.700 euro
 • XXLarge Compleet: 5.500 euro

Verkooppunten

Alle soorten en types van de Big Green Egg zijn te koop bij verdelers in Nederland en België, maar ook in winkels online. Vind je de aanschaf van een Big Green Egg wat prijzig dan kan je ook op zoek gaan naar een tweedehands 'Egg'.

Lees verder

© 2017 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Big Green Egg: barbecue en buitenkeuken voor koken en rokenBig Green Egg is een nieuwe hit in Nederland. Het is een geavanceerde barbecue, afkomstig uit de USA, waar je niet allee…
Het barbecueseizoenHet barbecueseizoenHet barbecue seizoen ligt afhankelijk van het feit dat de weergoden meewerken tussen mei en september. Logisch dat d…
Barbecue en buitenkeukenBarbecue en buitenkeukenDe barbecue is er al jaren, is er in alle soorten en maten en levert, mits goed klaargemaakt, gezonde voeding op. Sinds…
Barbecueën: Soorten barbecues en barbecuetipsBarbecueën: Soorten barbecues en barbecuetipsMede door de prachtige zomers van de afgelopen jaren is buiten koken en barbecueën helemaal "in". Het is toch veel sfeer…

Dennenthee thee van dennennaaldenDennenthee thee van dennennaaldenDennen geuren niet alleen lekker, de naalden van de bomen blijken ook nog eens een smakelijke en gezonde thee te leveren…
Bestaat diervriendelijke foie gras?Bestaat diervriendelijke foie gras?Foie gras is het Franse woord voor ganzenlever. Foie gras wordt vooral geïmporteerd vanuit Frankrijk. Voor de productie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/
 • http://www.biggreenegg.eu/be_nl/over-big-green-egg/
 • https://www.geertshs.be/outdoor/big-green-egg
 • http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/
 • http://manneneten.nl/hoe-gebruik-je-een-big-green-egg/
 • http://www.bbqforum.nl/forum/archive/index.php/t-17427.html
 • http://www.smulweb.nl/community/recepten/biggreenegg?page=2
 • http://www.dutry.be/merken/biggreenegg/big_green_egg_barbecue.html
 • http://www.greeneggrecepten.nl/tips_and_tricks/je-big-green-egg-binnen-gebruiken/
 • https://www.barbecueland.be/nl/big-green-egg-houtskool-barbecue (bronnen geraadpleegd op 12/07/2017).
 • Afbeelding bron 1: http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/
 • Afbeelding bron 2: http://biggreenegg.com/how-do-you-like-your-eggs/

Reageer op het artikel "Big Green Egg-barbecue: voordelen, soorten & prijzen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 26-09-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Special: Zomertips
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!