Courgetti en spirelli: spaghetti van courgette

Courgetti en spirelli: spaghetti van courgette Courgetti kan worden gezien als een soort spaghetti, maar dan gemaakt van courgette. Het is een gezond alternatief voor pasta en een goede manier om meer groente in je voeding te kunnen krijgen. Courgetti wordt meestal gemaakt met een spirelli spiraalsnijder. Hiermee kun je gemakkelijk mooie slierten snijden en gebruiken in de keuken. Wat is courgetti precies en hoe kun je het gebruiken in de keuken?

Wat is courgetti?

Courgetti zijn lange, dunnen slierten die gemaakt zijn van courgette. De slierten zien er precies uit als spaghetti en daarom wordt het ook wel courgetti genoemd. Courgetti wordt gezien als een gezond alternatief van spaghetti. Wanneer je de spaghetti vervangt door de courgetti, heb je meteen minder calorieën binnen en wel veel meer vezels, mineralen en vitamines.

Hoe gezond is courgette?

Courgette is een zeer gezonde groente. Zoals gezegd zit het bomvol vezels. Daarnaast vind je er de volgende mineralen en vitamines in:
 • Vitamine A
 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • IJzer
 • Magnesium
 • Kalium
 • Vitamine B12
 • Chroom
 • Calcium

De courgette kan helpen met het verbeteren van de stofwisseling en je immuunsysteem. Ook is het goed voor je spieren en de ontwikkeling van je botten. Courgette is dus een zeer gezonde groente, die je gerust regelmatig kunt eten.

Courgette en afvallen

Courgetti wordt vooral vaak gebruikt in gerechten, omdat mensen willen afvallen. Witte pasta kan worden gezien als een behoorlijke dikmaker. Courgetti is ook erg populair bij het koolhydraatarme dieet, omdat er in pasta veel koolhydraten zit. In courgette zitten relatief weinig calorieën, en omdat het wel veel voedingswaarden bevat, is het prima om het regelmatig te eten wanneer je wilt afvallen. Bedenk alleen wel dat het geen wondermiddel is en dat je het vooral moet zien als een hulpmiddel. Afvallen lukt alleen met de juiste mindset, een gezond voedingspatroon en voldoende beweging.

Spirelli spiraalsnijder

De beste manier om courgetti te maken, is door een spiraalsnijder te gebruiken. De bekendste spiraalsnijder is spirelli. Er zijn verschillende soorten spirelli's te verkrijgen, die allemaal op dezelfde manier werken: ze maken mooie slierten van je groentes. Je kunt zelf kiezen of je bijvoorbeeld de courgetti wilt snijden met de hand of dat je het automatisch wilt doen. Kijk dan ook goed naar het formaat van het keukengereedschap, zodat je weet of je het bij je in de keuken past. Let er goed op dat de slierten die uit de spirelli komen erg lang zijn. Je zult ze dus nog even door moeten snijden of knippen.

Met de spirelli kun je natuurlijk nog veel meer maken dan alleen courgetti. Je kunt vrijwel iedere groente in het keukengereedschap doen. Denk aan paprika, winterwortel en zoete aardappel. Ook fruit, zoals appel, kan prima in de spirelli worden gebruikt.

Courgetti maken zonder spiraalsnijder

Heb je geen spiraalsnijder? Dan is het nog steeds mogelijk om courgetti te maken. Je gebruikt hiervoor een kaasschaaf en je maakt plakken van de courgette, die je vervolgens in slierten snijdt. Het duurt dus wel wat langer dan wanneer je een spiraalsnijder zou gebruiken, maar het is wel een manier om courgette eens te proberen.

Courgetti kopen

Bij de Albert Heijn kun je vanaf mei 2016 ook courgetti kopen. Je hebt dan een verpakking met 400 gram slierten courgette. Dit kan een prima alternatief zijn, wanneer je geen spirelli wilt aanschaffen. Behalve de courgettespaghetti, verkoopt de AH ook bloemkoolrijst en worteltagliatelle.

Hoe maak je een gerecht met courgetti?

Je kunt eigenlijk ieder denkbaar pastagerecht maken. Volg je favoriete recept, maar maak het niet met gewone pasta, maar gebruik courgetti. Het is overigens niet de bedoeling om de courgetti te koken, zoals je met pasta wel doet. Als je de courgetti namelijk kookt, dan wordt hij zacht. Het is beter om de courgetti als laatste rauw door de saus te doen, even mee te roeren en dan op te dienen. Je kunt de courgetti en de saus apart serveren van elkaar.

Courgetti en pasta combineren

Wil je liever nog steeds pasta blijven eten? Dan kun je bijvoorbeeld ook de helft van de pasta vervangen voor courgetti. Je hoeft uiteraard ook niet bij iedere pastamaaltijd te kiezen voor courgetti, maar je kunt het ook afwisselen.
© 2016 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een spiraalsnijder kiezen (spiralizer) voor groente en fruitEen spiraalsnijder kiezen (spiralizer) voor groente en fruitHet behoeft geen betoog: met een spiraalsnijder maak je gezonde kost! Zulke groente- of fruitvormen kunnen bijvoorbeeld…
Hoe gezond is de courgette?Hoe gezond is de courgette?Courgette is een populaire groente en veelzijdig in gebruik. Het is familie van de komkommer en augurk, maar ook van de…
Drie lekkere kiprecepten met weinig vetHieronder staan drie recepten beschreven die je als lunch en/of avondeten kunt nuttigen. Ze bevatten kip, wat zorgt voor…
Snelle, maar heerlijke pastasausSnelle, maar heerlijke pastasausU heeft trek in pasta, maar geen zin om uren in de keuken te staan voor een heerlijke saus en geen trek in een simpele k…

Lekker eten tijdens food- en foodtruckfestivals: data 2020Lekker eten tijdens food- en foodtruckfestivals: data 2020Normaal gesproken kon je tijdens een festival bij een snackwagen een patatje o.i.d. kopen. Dit is nog steeds wel mogelij…
Picknicken: een gezellige zomerse activiteitPicknicken: een gezellige zomerse activiteitEen picknick geeft je het ultieme zomergevoel, gezellig eten en drinken in goed gezelschap op een mooie zonnige dag. Voo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Fenwench, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.lawsonshop.co.uk/lawsons/recipes/ever-found-yourself-wondering-what-is-courgetti/
 • http://www.olivemagazine.com/just-in/spiralizer-and-courgetti-guide-plus-healthy-spiralizer-recipes/11659.html
 • http://www.proteinworld.com/recipes/courgetti-spaghetti/
 • http://jessipes.co.uk/3-ways-to-make-courgetti/
 • http://girleatsworld.co.uk/courgetti/
 • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/hoe-gezond-zijn-courgettes/
 • http://www.isditgezond.nl/is-courgette-gezond/
 • https://puurmieke.nl/blog/wat-is-het-verschil-tussen-spiraalsnijders-spirelli-en-spirali-3-in-1-en-de-superspirali/
 • http://inspiralized.com/videos/

Reageer op het artikel "Courgetti en spirelli: spaghetti van courgette"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writingsuus
Gepubliceerd: 27-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!