InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Groenten: Knol- en wortelgewassen

Groenten: Knol- en wortelgewassen

Groenten: Knol- en wortelgewassen Knolgroenten kun je gemakkelijk herkennen aan de knolvorm, ditzelfde geldt voor wortelgewassen. Alle knol- en wortelgroenten groeien onder de grond.

Knol- en wortelgewassen:

Van de volgende knol- en wortelgewassen benoemen wij een korte omschrijving, kleur, toepassing, aanbod, productieland en seizoen waarin deze verkrijgbaar is: peen, knolselderij, knolvenkel, mierikswortel, pastinaak, radijs, rammenas, rode biet en schorseneer.

Peen

  • Omschrijving: De peen bestaat uit een lang en glad worteldeel al dan niet met loof.
  • Kleur: Oranje en Roodoranje.
  • Toepassing peen: Blancheren, koken, stoven en stomen.
  • Aanbod: Koelvers, diepvries, in glas en blik.
  • Productieland: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Knolselderij

  • Omschrijving: De knolselderij is een kruidachtig gewas met een grote vlezige wortel. Met of zonder blad.
  • Kleur: Blad is groen en de vrucht wit.
  • Toepassing knolselderij: Blancheren, koken, frituren, sauteren. Ook in soepen en salades.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, Polen, België, Denemarken en Frankrijk.
  • Seizoen: September tot en met mei.

Knolvenkel

  • Omschrijving: Knolvenkel is een kruidachtig gewas, van plat tot bolvormig. Het loof lijkt op dille.
  • Kleur: Wit tot groenachtig.
  • Toepassing knolvenkel: Blancheren, koken, stoven, smoren. In salade soepen.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, Italië, Frankrijk en Egypte.
  • Seizoen: Hele jaar.

Pastinaak

  • Omschrijving: De pastinaak is een vlezige verdikte penwortel van ongeveer 25 cm.
  • Kleur: Crèmewit.
  • Toepassing pastinaak: Blancheren, koken, stoven stomen, in salade en soepen.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, Engeland en Duitsland.
  • Seizoen: november tot en met mei.

Radijs

  • Omschrijving: De radijs is een kruidachtig gewas met verdikte penwortel. Rond maar soms ook halflang.
  • Kleur: Rood, wit of roze-achtig.
  • Toepassing radijs: Garnering of in salade.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk.
  • Seizoen: Hele jaar.

Rammenas

  • Omschrijving: De rammenas is een lange saprijke wortel met loof (ook wel rettich genoemd, de zomerrammanas).
  • Kleur: Wit of zwart.
  • Toepassing rammenas: Garnering of in salades.
  • Aanbod: Koelvers.
  • Productieland: Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk.
  • Seizoen: Hele jaar.

Rode biet

  • Omschrijving: De rode biet is een knol die ontstaat door verdikking van de stengel. Verschillende vormen en maten.
  • Kleur: Rood maar ook geel of wit.
  • Toepassing rode biet: Koken en stoven, als garnituur of salade.
  • Aanbod: Koelvers, in zuur, maar ook in glas of blik.
  • Productieland: Nederland, Denemarken en Duitsland.
  • Seizoen: Hele jaar.

Schorseneer

  • Omschrijving: De schorseneer is een 40 cm lange wortel, erg vlezig en bevat melksap.
  • Kleur: Witte wortel bruine schil.
  • Toepassing schorseneer: Koken, stomen of stoven en bakken.
  • Aanbod: Vers maar ook in blik en glas.
  • Productieland: Nederland, Frankrijk en België.
  • Seizoen: Oktober tot en met april.

Lees verder

© 2006 - 2017 Webchef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van knolselderijDe geneeskracht van knolselderijKnolselderij kan gegeten worden als alternatief voor aardappels. De knol is veel voedzamer dan aardappels. Knolselderij…
Pastinaak: pastinaak is goed voor diabeticiPastinaak is een groente die niet veel mensen eten, maar die zijn kwaliteit echt wel bewezen heeft. Het bijzondere van p…
Knolselderij: groente voor zoetekauwenKnolselderij: groente voor zoetekauwenKnolselderij is de groente bij uitstek voor zoetekauwen. Het is misschien een 'groente' die je moet leren liefhebben, ma…
De groententuin: wortel-, knol- en bolgewassenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…

Reageer op het artikel "Groenten: Knol- en wortelgewassen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Rode Biet, 02-11-2007 11:11 #1
Wat voor smaak heeft het, uitzicht en geur. 1.Energetische waarde: kJ/ kcal
? Eiwitten
? Koolhydraten
? Mineralen
? Vitaminen
? Vetten
? Water?

Infoteur: Webchef
Laatste update: 28-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!