Wortelen: Groenten die ooggezondheid bevorderen

Wortelen: Groenten die ooggezondheid bevorderen Kinderen die moeilijk groenten eten, krijgen van de ouders vaak te horen dat wortelen goed zijn om het gezichtsvermogen op peil te houden. Maar zijn wortelen effectief goed voor de ogen of is dit een afbeltje? Wortelen verbeteren de gezichtsscherpte niet bij mensen die geen perfect gezichtsvermogen hebben. Het eten van wortelen geeft bijgevolg geen visus van 20/20. Maar de vitaminen in deze groente bevorderen wel de algehele gezondheid van het oog.

Geschiedenis wortelen: Nachtzicht bevorderen

De mythe dat wortelen goed zijn voor de ogen, meer bepaald voor het nachtzicht, stamt uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse Royal Air Force publiceerde een vrij indrukwekkend verhaal van de gevechtspiloot John Cunningham, ook gekend als “Cat’s Eyes”. Hij meldde dat wortelen zijn nachtzicht verbeterden wat leidde tot betere vliegpprestaties. De Britten pakten dit nieuws op waardoor de bevolking meer wortelen ging eten. Ze wilden zich met het eten van wortelen wapenen tegen de verplichte stroompannes die in de Tweede Wereldoorlog gebruikelijk waren, en hoopten dat hun gezichtsvermogen hiermee zou verbeteren. Hoewel het voor de piloot een geweldig verhaal was om het eten van wortelen te bevorderen, zette de Royal Air Force eigenlijk radartechnologie in om de Luftwaffe bommenwerpers ’s nachts te lokaliseren. Het Britse ministerie verspreidde bijgevolg doelbewust dit bericht om de vijand te misleiden. Hoewel de Britse propaganda misschien de status van wortelen een grotere stempel hebben gegeven dan ze eigenlijk verdienen, is er nog steeds geen twijfel dat de vitaminen in wortelen de algehele gezondheid van het oog bevorderen.

Bètacaroteen: Minder maculadegeneratie en cataract

Wortelen bevatten bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A en de oranje kleur aan wortelen geeft. Bètacaroteen is een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van het oog (ooggezonde voeding). Het lichaam zet vitamine A vervolgens om in retinol, wat zich in de staafjes in de ogen bevindt. Retinol zit verpakt in een proteïne dat verdraaid is, net zoals een bol garen. Wanneer het licht bij de retinol komt, gebeurt er een kettingreactie die door de zenuwen naar de staafjes en de hersenen gaat en ons laat weten dat het niet meer donker is. Zo zien we een beetje licht, zelfs als het donker is. Vitamine A zit echter niet alleen in wortelen, maar eveneens in eidooier, kaas, lever en melk bijvoorbeeld. Bètacaroteen vermindert het risico op het ontwikkelen van maculadegeneratie en cataract. Het gaat dan echter wel om mensen die extra supplementen van vitamine A of bètacaroteen innemen omdat het heel moeilijk zou zijn om aan de vereiste hoeveelheid wortelen te komen.

Vitamine A: Prima voor de ooggezondheid

Vitamine A helpt het oog om licht om te zetten naar een signaal dat dan naar de hersenen gaat. Hierdoor zijn mensen in staat om te zien bij weinig licht. Bovendien verdwijnt het hoornvlies (de cornea, de heldere voorkant van het oog) letterlijk wanneer het lichaam niet voldoende vitamine A krijgt (vitamine A-tekort).

Overdosering bètacaroteen en vitamine A

Het innemen van grote hoeveelheden vitamine A is echter geen goed idee. Hoge doses vitamine A zijn toxisch en sporadisch zelfs dodelijk. Een teveel aan bètacaroteen leidt tot carotenemie, een aandoening waarbij de huid geel of oranje wordt. De normale kleur keert terug zodra de verhoogde inname van bètacaroteen is verlaagd. Daarnaast veroorzaakt het innemen van te veel vitamine A duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.

Luteïne en zeaxanthine in deze groenten

Deze carotenoïde is niet opgewassen tegen de antioxidanten luteïneen zeaxanthine die veelal in bladgroenten zitten. Deze twee werken samen om leeftijdsgebonden maculadegeneratie en cataract te voorkomen. Daarom consumeren mensen best bladgroenten die veel luteïne en zeaxanthine bevatten zoals spinazie, broccoli en boerenkool. Grote bronnen van vitamine A zijn aardappelen, erwten, kaas, mandarijnen, mango, melk, meloen, spinazie en wortelen.

Veel vitamine A verbetert het gezichtsvermogen zeker niet, maar zorgt wel voor een betere ooggezondheid. Wortelen staan met andere woorden zeker niet bovenaan de lijst van oog bevorderende voedingsproducten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oranje, gele, witte, rode en paarse wortelenOranje, gele, witte, rode en paarse wortelenDe wortel is een van de populairste groenten ter wereld en is geliefd als ingrediënt voor diverse gerechten. Wortelen zi…
Paarden en vitamine A (tekort)Paarden en vitamine A (tekort)Paarden hebben net als mensen en andere dieren vitamines en mineralen nodig. Vitamine A is één van die vitaminen. En die…
Waterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen - natuurlijke behandelingenWaterige ogen kunnen op natuurlijke wijze ontstaan door emoties, koude of wind. Allergieën, infecties en een geblokkeerd…
Wortelen: Voordelen voor gezondheid van wortelsWortelen: Voordelen voor gezondheid van wortelsWortelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Deze veelzijdige groenten zijn rauw, gestoomd, gekookt en geroosterd eetb…

Kopje koffie drinken: voordelen en nadelenKopje koffie drinken: voordelen en nadelenKoffie is na water het meest populaire drankje ter wereld. Het kan op alle momenten van de dag worden gedronken. Het bak…
De voor- en nadelen van online boodschappen kopenDe voor- en nadelen van online boodschappen kopenHoewel het nog niet heel erg populair is komen er toch steeds meer mogelijkheden om online uw boodschappen te halen. Het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://health.howstuffworks.com/human-body/systems/eye/carrots-eyesight.htm
  • http://www.health.com/health/gallery/0,,20680738,00.html
  • http://www.kyforward.com/our-health/2014/12/18/carrots-not-at-the-top-of-the-list-of-foods-that-promote-better-eye-health-experts-say/
  • http://www.medicaldaily.com/pulse/eye-health-fact-or-fiction-does-vitamin-carrots-lead-2020-vision-314638
  • http://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-carrots-improve-your-vision/
  • http://www.snopes.com/food/ingredient/carrots.asp
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1669488/2007/03/12/Zijn-worteltjes-goed-voor-je-ogen.dhtml
  • http://www.volkskrant.nl/wetenschap/ga-je-van-wortels-en-eierdooiers-echt-beter-zien
  • http://www.webmd.com/eye-health/fact-fiction-myths-about-eyes
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.