Vragen over kosjer eten

Voor mensen die kosjer eten komen altijd wel een aantal vragen naar boven over wat wel of niet kosjer is en of kosjerslachten gunstig is voor dieren. In dit artikel aandacht voor het eten van niet-kosjere dieren door kosjere dieren en de verwerping van wreedheid. Vraag: De Joodse wijzen leggen uit dat niet-kosjere dieren negatieve kenmerken hebben die we zouden opnemen door hun vlees te eten. Maar veel kosjere dieren eten niet-kosjere dieren. Als 'we zijn wat we eten', absorberen we dan niet indirect deze negatieve elementen wanneer we deze dieren eten?

Vraag: Veel Joden benadrukken dat kasjroet vaak gebaseerd wordt op de verwerping van wreedheid (bijvoorbeeld vlees van een levend dier mag niet worden gegeten; en een dier wordt pijnloos geslacht). Kalfsvlees is kosjer. En iedere dierenrechtsactivist zal je vertellen dat kalfsvlees het meest wrede vlees is: gemartelde kalven die in een kleine stal staan alleen gevoed door melk. Hoe kan kalfsvlees kosjer zijn als kasjroet zoveel medeleven toont richting dieren.

Kasjroetwetten

Voordat op de vragen ingegaan wordt is het van belang om te realiseren is dat de Joden geen kasjroetwetten hebben gemaakt. Net zoals ze geen vissen hebben geschapen. Joden hebben nooit beweerd dat ze de kasjroetwetten hebben begrepen. Wanneer Joodse wijzen redenen verschaffen voor deze wetten maken ze altijd duidelijk dat ze niet een gehele verklaring geven. Het zou absurd zijn te denken dat God ons de Tora gaf als een soort verband voor Zijn fouten.

Eerst de Tora

Eerst kwam de Tora, pas daarna werd de wereld ontworpen. Zoiets als dit: De Schepper verlangde een wereld waar we als schepsels een keuze zouden hebben met Hem in contact te staan of onze eigen weg te kiezen. Hij schiep ons als wezens die voedsel consumeren en dat dit één van de gebieden is waar we deze keuze hebben. Als dat zo is zijn er dieren waarvan God wil dat we die niet eten en dieren die we mogen eten.

Handeling naar boven

Wanneer we iets eten met gedachte aan onze Schepper en Goddelijk doel, dan is onze handeling van eten een handeling met contact naar Boven. De energie die we uit dat voedsel ontvangen wordt zelf verheven naar dat hoger doel.

Aan de ander kant, als we slechts voedsel eten om onze honger te stillen, zonder contact te maken met God, dan blijven wij en het voedsel slechts een andere brok van deze gefragmenteerde wereld.

Zo werkt het met kosjer voedsel. Als het het soort voedsel is waarvan de Schepper niet wil dat we het eten, dan is de aard van het voedsel zo dat het niet verheven kan worden door het te eten. Het maakt niet uit wat we doen, het blijft vastzitten aan deze wereld.

Negatieve spiritualiteit

Sommige van deze dieren reflecteren deze negatieve spiritualiteit in hun werkelijke aard en gedrag. Dus Nachmanides spreekt van de negatieve karaktertrekken ingezogen met het vlees van niet-kosjere soorten. In veel gevallen geldt dat wat niet gezond is voor de ziel is duidelijk ook niet gezond voor het lichaam. Dus we hebben voedingsdeskundigen die bevestigen dat kosjer eten gezonder is. Mooie woorden, maar het is niet de onderliggende factor.

Wreedheid

Wat betreft wreedheid jegens dieren verbiedt de Tora dit uitdrukkelijk. We worden alleen toegestaan een dier te doden wanneer het noodzakelijk is voor direct menselijk voordeel -en zelfs dan moet het gedaan worden met zoveel mogelijk medeleven. Het verbod van wreedheid tegen dieren bestaat onafhankelijk van het verbod niet-kosjer voedsel te eten -een dier dat op een humane manier gedood is kan nog steeds niet-kosjer zijn, en het feit dat een bepaalde procedure een dier ongeschikt verklaart voor consumptie betekent niet dat de procedure verboden is voor redenen van wreedheid tegen dieren. Deze laatste soort wreedheid is een gebied dat tegenwoordig moet worden gecorrigeerd, zoals velen zich realiseren.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Productie van kosjere wijnenGeen majem maar jajem voor gabbers die niet treife is om het in het Nederlands met Jiddische leenwoorden te zeggen. Van…
Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden?Hoe werkt het koosjer slachten van dieren bij Joden?Het slachten van ritueel geoorloofde dieren noemt men in het Hebreeuws 'sjechieta'. Wanneer men een dier slacht, dient d…
Jodendom en voeding: filosofie kosher voedselKosher voedsel heeft drie betekenissen: spiritueel, hygiënisch en bevorderen zelfdiscipline. Er zijn drie vormen van voe…
Pesach: huis schoonmaken, kasjeren, inkopen doenPesach is een feest dat een goede voorbereiding vergt. Hoe bereiken we dit? Door het schoonmaken en het inspecteren van…

Wat kan je doen met melkDat melk van de koe komt dat weten we allemaal en dat we het kunnen drinken ook. Maar wist je dat er nog veel meer dinge…
Franse culinaire termen en hun betekenisFranse culinaire termen en hun betekenisWie in Frankrijk op de gok iets van de menukaart bestelt, komt soms voor (nare) verasseringen te staan. Hier vind je een…
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 15-07-2022
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.