Fruit: Exotisch

Fruit: Exotisch Exotische vruchten worden over grote afstanden in onrijpe toestanden vervoerd. Het meeste exotisch fruit is gevoelig voor lage temperatuur bederf en worden dan ook vervoerd bij een temperatuur die niet onder de 7 graden komt. Exotische vruchten zijn vaak zeer kwetsbaar waardoor veel aandacht aan de verpakking word besteed.

Exotisch

Van de volgende exotische fruit benoemen wij de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaar eigenschappen en de toepassing: ananas, avocado, banaan, blimbing, boomtomaat, cactusvijg, carambola, cherimoya, dadel, granaatappel en Guave, Japanse mispel, Kaapse kruisbes, kaki, kiwi, litchi, mangistan, mango, olijf en vijg.

Ananas

  • Kenmerk: Een ananas heeft een kegelvormig tot ronde vorm met grote kroon.
  • Schil: Geelgroen tot oranjebruin geschubd.
  • Vruchtvlees: Licht tot donker geel met oneetbare kern.
  • Smaak: Sappig, fris, zoetzuur en draderig.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Jamaica, Hawai, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Australië en Venezuela.
  • Bewaren: Een tot drie weken.
  • Toepassing ananas: Salade, blik, jam, dessert, siroop en jam.

Avocado

  • Kenmerk: De avocado is een ronde, peervormige en langwerpige vrucht.
  • Schil: Donkergroen, licht gebobbeld.
  • Vruchtvlees: Geelgroen romige kleur. Met grote pit.
  • Smaak: Matig aromatisch, nootachtig.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Israël, Spanje, Kenia, Zuid-Afrika, Mexico en Verenigde Staten.
  • Bewaren: Twee tot drie weken.
  • Toepassing avocado: Salade, voorgerecht en puree.

Banaan

  • Kenmerk: Een banaan is een langwerpige en licht gebogen vrucht.
  • Schil: Geelgroen en glad.
  • Vruchtvlees: Crèmekleurig en stevig.
  • Smaak: Zoet, plakkerig en soms melig.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Ivoorkust, Jamaica, Colombia, Costa Rica, Ecuador en Brazilië.
  • Bewaren: Drie tot voer weken onrijp.
  • Toepassing banaan: Handfruit, salade, ijsgerecht, gebak en likeur.

Blimbing

  • Kenmerk: De blimbing is een vrij hoekige en glanzende vrucht.
  • Schil: Groengeel en glad.
  • Vruchtvlees: Knapperig en doorschijnend.
  • Smaak: Friszuur (niet rauw eten).
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Maleisië, Thailand, Sri Lanka, India en Indonesië.
  • Bewaren: Rijpe vruchten: twee weken in de koeling.
  • Toepassing blimbing: Chutney, gelei, compote, siroop en frisdrank.

Boomtomaat

  • Kenmerk: De boomtomaat is een eivormige vrucht (geen echte tomaat).
  • Schil: Oranje tot rood of roodbruin.
  • Vruchtvlees: Geleiachtig, oranje met pit.
  • Smaak: Aromatisch en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Kenia, Zuid-Afrika, Brazilië en Colombia.
  • Bewaren: Vier tot zes weken.
  • Toepassing boomtomaat: Fruitsalade, siroop en gebak.

Cactusvijg

  • Kenmerk: De cactusvrij is een spits uitlopende vrucht.
  • Schil: Geelrood tot oranje. Met naalden.
  • Vruchtvlees: Geleiachtig, geel van kleur met pitjes.
  • Smaak: Sappig en friszuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Israël, Spanje, Marokko, Italië, Griekenland, Brazilië en Columbia.
  • Bewaren: Gekoeld tot twee weken.
  • Toepassing cactusvijg: Salade, garnituur, siroop en ijs.

Carambola

  • Kenmerk: De carambola is een vijfhoekige vrucht in de kleuren geelgroen tot felgroen.
  • Schil: Aan de punten iets bruin.
  • Vruchtvlees: Knapperig met bruine pitten.
  • Smaak: Sappig, aromatisch en zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Columbia, Brazilië, Srilanka en Thailand.
  • Bewaren: Rijpe vruchten 2 tot 3 weken in de koeling.
  • Toepassing carambola: Garnering, compote, gelei, chutney, siroop en blik.

Cherimoya

  • Kenmerk: De cherimoya is rond tot peervormig en geschubd.
  • Schil: Groen tot donkergroen.
  • Vruchtvlees: Wit tot roomkleurig met veel pitten.
  • Smaak: Lichtzuur tot zoet. Zachte smaak.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Israël, Brazilië, Indonesië en Spanje.
  • Bewaren: Een tot twee weken. Niet in de koeling.
  • Toepassing cherimoya: Fruitsalade, handfruit en siroop.

Dadel

  • Kenmerk: De dadel is een ovale langwerpige vrucht met pit.
  • Schil: Roodbruin tot zwart. Glanzend.
  • Vruchtvlees: Witgeel tot oranjebruin met pit.
  • Smaak: Fris, honigachtig en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Israël, Arabië, Tunesië, Spanje, Algerije, Irak en Verenigde Staten.
  • Bewaren: Ongeveer een week.
  • Toepassing dadel: Garnituur, salade, gedistilleerd en gekonfijt.

Granaatappel

  • Kenmerk: De granaatappel is bolrond met een klein kroontje.
  • Schil: Dik, leerachtig en oranjerood.
  • Vruchtvlees: Rood. Verdeeld in 6 vakken met pitten.
  • Smaak: Pitten zijn Sappig en lichtzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Spanje, Italië, Israël, Cyprus en Brazilië.
  • Bewaren: Vier tot zes weken.
  • Toepassing granaatappel: Garnering, siroop en bij ijs.

Guave

  • Kenmerk: De guave is rond tot peervormig.
  • Schil: Groen of geel en gebobbeld.
  • Vruchtvlees: Geleiachtig. Allerlei kleuren.
  • Smaak: Zoetzuur met eetbare pitten.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: India, Columbia, Zuid-Afrika, Mexico en Thailand.
  • Bewaren: Een tot drie weken.
  • Toepassing guave: Puree, sap, siroop en gelei.

Japanse Mispel

  • Kenmerk: De Japanse mispel is een peervormige gladde vrucht.
  • Schil: Bleekgeel tot oranje. Taai.
  • Vruchtvlees: Oranjeachtig en stevig.
  • Smaak: Friszuur als appel of peer.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: China, Japan en Zuid-Europa.
  • Bewaren: 2/3 maanden, rijp 2/3 dagen.
  • Toepassing Japanse mispel: Jam, gelei en compote.

Kaapse kruisbes

  • Kenmerk: De Kaapse kruisbes is oranje/gele bes met een bladerig (gedroogd) omhulsel.
  • Schil: Glad en oranjegeel.
  • Vruchtvlees: Stevig met eetbare pitten.
  • Smaak: Zoetzuur en typisch aroma.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Thailand.
  • Bewaren: 2/3 maanden, rijp 2/3 dagen.
  • Toepassing Kaapse kruisbes: Garnituur, dessert, gebak.

Kaki

  • Kenmerk: De kaki is een tomaat lijkende vrucht.
  • Schil: Vrij hard, Geel tot oranjegeel.
  • Vruchtvlees: Oranje met kleine pitjes.
  • Smaak: Zoet en licht bitter.
  • Verkrijgbaarheid: Oktober tot en met juni.
  • Productieland: Peru, Spanje, Israël, Brazilië en Verenigde Staten.
  • Bewaren: 1 tot 2 weken.
  • Toepassing kaki: Garnituur, salade, siroop en puree.

Kiwi

  • Kenmerk: Een kiwi is rond, Ovaal of langwerpig.
  • Schil: Bruin en licht behaard.
  • Vruchtvlees: Geleiachtig groen.
  • Smaak: Zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Nieuw-Zeeland, Chili, Israël, Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje.
  • Bewaren: 2/3 maanden, 2/3 dagen rijp.
  • Toepassing kiwi: Handfruit, ijs, salade en puree.

Litchi

  • Kenmerk: Een litchi is rond/ovaal van vorm.
  • Schil: Roodbruin en geschubd.
  • Vruchtvlees: Wit met oneetbare pit.
  • Smaak: Sappig en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: November tot en met juli.
  • Productieland: China, Israël, Thailand, Japan en Australië.
  • Bewaren: Twee tot drie weken.
  • Toepassing litchi: Conserven, garnering en salade.

Mangistan

  • Kenmerk: De mangistan is een ronde vrucht met kroon.
  • Schil: Donker, paars en hard.
  • Vruchtvlees: Glazig wit.
  • Smaak: Fris en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Indonesië, Costa Rica en Thailand.
  • Bewaren: 1 tot 2 weken.
  • Toepassing mangistan: Handfruit, dessert en siroop.

Mango

  • Kenmerk: De mango is een hartvormige vrucht.
  • Schil: Leerachtig groen en geel.
  • Vruchtvlees: Stevig en geel met pit.
  • Smaak: Kruidig, zoet aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Brazilië, India, Israël Venezuela, Mexico en Peru.
  • Bewaren: 1 tot 2 weken.
  • Toepassing mango: Salade, siroop, azijn en puree.

Olijf

  • Kenmerk: De olijf is een kleine ronde vrucht.
  • Schil: Groent tot zwart.
  • Vruchtvlees: Stevig met harde pit.
  • Smaak: Afhankelijk van marineren.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk.
  • Bewaren: Droog en donker 6 tot 12 maanden.
  • Toepassing olijf: Bitter, salade, pizza en olie.

Vijg

  • Kenmerk: De vijg is een peervormig, vlezige vrucht.
  • Schil: Dofgroen en paarsachtig.
  • Vruchtvlees: Room tot geelachtig.
  • Smaak: Zoet en aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Turkije, Brazilië, Griekenland en Frankrijk.
  • Bewaren: Vier tot zeven dagen.
  • Toepassing vijg: Gedroogd en gekonfijt.

Lees verder

© 2006 - 2021 Webchef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse desserts met exotisch fruit: gezond en lekker!Zomerse desserts met exotisch fruit: gezond en lekker!Eindelijk schijnt de zon volop! Tijd om vitamientjes op te slaan. Geen zin om zomaar fruit van hier uit het vuistje te e…
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Pina Colada: een Caribisch drankjePina Colada: een Caribisch drankjePina Colada is een exotisch wit cocktaildrankje dat afkomstig is uit Puerto Rico. Het smaak erg romig en naar ananas en…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…

Granen, informatie over bekende soortenGranen, informatie over bekende soortenGranen zijn de zaden van gecultiveerde planten. Het gebruik ervan is sinds mensenheugenis bekend. Doordat telkens de bes…
Fruit: Bessen (zacht fruit)Een bes is een kleine, ronde, ovale of langwerpige vrucht, die meestal groeit op bomen en struiken en eetbaar, oneetbaar…
Reactie

R. Romijn, 05-07-2008
Geachte heer/mevrouw
De foto bovenaan het artikel, met de groen roze/paars vruchten, staan die ook bij de beschrijving? Ze smaken heerlijk maar ik weet de naam niet, en ik ben wel benieuwd naar de naam en herkomst?

Met vriendelijke groet, Ramses Romijn Reactie infoteur, 05-07-2008
Dit is de pitahaya ook wel eens dragonfruit genoemd. Er bestaat ook een gele variant van. De pitahaya's worden meestal geimporteerd vanuit Zuid-Amerika (Mexico en Colombia) of Azie (Thailand en Vietnam). Een zeer exotisch fruit maar in dit artikel niet benoemd.

Webchef (21 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!