Kweekvlees – Hamburger van de toekomst

Kweekvlees – Hamburger van de toekomst Vlees dat gekweekt is in een laboratorium. Het kan en er zijn proeven mee genomen maar is het de toekomst? Lost dat het wereldvoedselprobleem op? Voor het allereerst werd er kunstvlees gekweekt en van de substantie een kweekvlees hamburger gemaakt. Het gebeurde in de zomer van 2013 en de hamburger werd gebakken en gegeten. Proef geslaagd maar de kweekvleesburger ligt nog lang niet in het supermarktschap.

Vlees

Het smaakt gewoon naar vlees, misschien iets minder sappig, maar het is kweekvlees: in een laboratorium gekweekte vleessubstantie. Op 5 augustus 2013 werd de eerste kweekvleeshamburger gepresenteerd in Londen. Hij werd gebakken en geproefd.
Het ziet er uit als vlees en het smaakt naar vlees, zeggen de wetenschappers die zich jarenlang hebben ingespannen om de burger te maken en die op de dag van de presentatie de boter in de koekenpan mochten verhitten om hun burger te bakken. De smaak is nog voor verbetering vatbaar, omdat in een kweekburger geen vet zit.
De hamburger is van Nederlandse makelij en werd gemaakt aan de Universiteit Maastricht. Fysioloog Mark Post is de geestelijk vader van het product.

Kan

Wat de smaak betreft is er nog werk te doen. Wat de bakproef van 5 augustus vooral duidelijk wil maken is dat het kan: kweekvlees bakken en eten. Het kan voor de toekomst betekenen dat de mens op een ethisch verantwoorde wijze en milieuvriendelijk vlees kan produceren. De wetenschappers schatten dat het in 2050 mogelijk is dit op grote schaal toe te passen. Het wereldvoedselprobleem kan er door worden opgelost en landerijen waar nu koeien grazen kunnen worden teruggegeven aan de natuur.

Stamcellen

De kweekburger is gemaakt van kleine stukjes biefstuk. Uit het spierweefsel van de koe zijn stamcellen geprepareerd die in een laboratorium groeien tot een stukje vlees. De stamcellen ontwikkelen tot spiercellen, die weer tot kleine strengetjes ontwikkelen. Om een hamburger te kunnen maken zijn er 20.000 strengetjes spiervezels nodig.
De donorkoe van de stamcellen die leidden tot de eerste kweekburger is niet geslacht voor haar donatie: ze leeft nog op de dag dat de burger in de pan ligt.

Prijs

Aan de eerste burger van kweekvlees hangt een aardig prijskaartje. Om het stukje vlees te kunnen maken was er 250.000 euro nodig. De oprichter van Google, Sergej Brin, is de man die 700.000 euro investeerde in dit product. Brin wilde het geld geven omdat hij gelooft in het project, dat goed is voor het milieu en de leefomstandigheden van dieren. In 2004 kreeg Post twee miljoen van de Nederlandse overheid voor het onderzoek. Toen dat geld op was stortte Google man Sergei Brin geld voor de verdere ontwikkeling.

Oplossing

Het kweekvlees wordt gelanceerd als de oplossing van:
  • Het wereldvoedselvraagstuk;
  • dierenleed;
  • het klimaatprobleem;
  • het biodiversiteitsprobleem;
  • het ruimteprobleem;
  • het mestprobleem.

Reageerbuisvlees

Het kweekvlees werd over het algemeen enthousiast ontvangen. Niet alle reacties zijn positief. De bezwaren zijn:
  • Er zijn betere, plantaardige alternatieven;
  • het duurt nog lang voordat het in de winkel ligt;
  • de productie is kostbaar en kost veel energie en grondstoffen;
  • het is een inefficiënte manier van eiwitproductie;
  • reageerbuisvlees is onaantrekkelijk;
  • mensen komen te ver van echt voedsel af te staan;
  • mensen moeten niet ‘ander’ vlees eten maar minder.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kweekvlees: uitleg, voordelen en nadelen van dit 'nepvlees'Kweekvlees: uitleg, voordelen en nadelen van dit 'nepvlees'Verschillende universiteiten in Nederland zijn al enkele jaren bezig met het ontwikkelen van kweekvlees. Kweekvlees word…
Stamcellen in navelstrengbloed invriezenHet invriezen van navelstrengbloed om de stamcellen die zich erin bevinden te bewaren kost weinig moeite, het is niet pi…

Waarom is een aardbei gezond?Waarom is een aardbei gezond?De aardbei is een van de populairste fruitsoorten. Door de zoete smaak is de aardbei voor veel mensen zelfs het favoriet…
Eiwitrijk voedselEiwitrijk voedselWanneer u spieren wilt opbouwen of juist wilt afvallen, kan eiwitrijk voedsel u hier goed bij helpen. U lichaam heeft na…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • www.nos.nl
  • www.nieuws.nl
  • www.volkskrant.nl
  • Leeuwarder Courant
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.