InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Fruit: Citrusvruchten

Fruit: Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn zeer lang houdbaar. Wel zijn citrusvruchten zeer gevoelig voor lage temperatuur bederf. Citrusvruchten worden meestal vervoerd in dozen van 100 stuks, soms apart verpakt in papier om vocht op te nemen.

Citrusvrucht

Van de volgende citrusvruchten benoemen wij de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaar eigenschappen en de toepassing: citroen, grapefruit, kumquat, limoen, mandarijn, pomelo, sinaasappel en ugli.

Citroen

  • Kenmerk: De citroen is een ovaalrond, spits en toelopend.
  • Schil: Glanzend, geribbeld dik en geel.
  • Vruchtvlees: Geel en verdeeld in parten.
  • Smaak: Saprijk en friszuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Italië, Spanje, Cyprus, Turkije, Argentinië en de Verenigde Staten.
  • Bewaren: Ongeveer twee maanden.
  • Toepassing citroen: Garnering, siroop, azijn. Verkleuring andere producten tegen te houden.

Grapefruit

  • Kenmerk: De grapefruit is rond tot hoogrond of platrond.
  • Schil: Dik, glanzend en geel.
  • Vruchtvlees: Geel, geelrood tot roze in parten.
  • Smaak: Bitterzoet tot bitterzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Spanje, Israël, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika, Cuba en de Verenigde Staten.
  • Bewaren: Twee tot drie maanden.
  • Toepassing grapefruit: Frisdrank, jam, siroop, salade en in cocktails.

Kumquat

  • Kenmerk: De kumquat is langwerpig-rond van vorm.
  • Schil: Dof, eetbaar geeloranje en geribbeld.
  • Vruchtvlees: Verdeeld in parten met pitten.
  • Smaak: Friszuur tot zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Italië, Spanje, Frankrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Japan en China.
  • Bewaren: Drie tot zes weken.
  • Toepassing kumquat: Garnering, siroop, jam, sap en salade.

Limoen

  • Kenmerk: De limoen is kleine rond tot langwerpig.
  • Schil: Donkergroen tot geelgroen.
  • Vruchtvlees: In parten, geelgroen.
  • Smaak: Aromatisch en zuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: India, Mexico, Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika.
  • Bewaren: Drie tot zes weken.
  • Toepassing limoen: Garnituur, siroop, ijs, azijn en jam.

Mandarijn

  • Kenmerk: De mandarijn is een ronde of platronde vrucht.
  • Schil: Oranjerood, los zittend van het vlees.
  • Vruchtvlees: In parten verdeeld, Oranjegeel.
  • Smaak: Saprijk, zoet tot zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Spanje, Italië, Marokko, Algerije, Verenigde Staten, Israël, Brazilië en Argentinië.
  • Bewaren: Acht tot twaalf weken.
  • Toepassing mandarijn: Handfruit, salade, cocktail, likeur, gebak.

Pomelo

  • Kenmerk: De pomelo is een hoogronde vrucht. Kruising tussen grapefruit en pompelmoes.
  • Schil: Enigszins dof en geelgroen.
  • Vruchtvlees: Geel, geelrood tot roze in parten. Kan pitten bevatten.
  • Smaak: Licht bitterzoet tot bitterzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Israël, Spanje, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika, Cuba en Verenigde Staten.
  • Bewaren: Twee tot drie maanden.
  • Toepassing pomelo: Frisdrank, siroop, jam, cocktails en fruitsalade.

Sinaasappel

  • Kenmerk: De sinaasappel is rond tot hoogrond.
  • Schil: Glanzend, geribbeld.
  • Vruchtvlees: In parten, veelal zonder pitten.
  • Smaak: saprijk, zoet tot zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Cyprus, Griekenland, Marokko, Spanje, Zuid-Afrika, Tunesië, Cuba, Suriname en Zuid-Amerika.
  • Bewaren: 4 tot 18 weken.
  • Toepassing sinaasappel: Handfruit, garnituur, salade cocktails, sap, frisdrank, ijs, gebak en likeur.

Ugli

  • Kenmerk: De ugli is een kruising tussen mandarijn, grapefruit en sinaasappel.
  • Schil: Geelgroen en geribbeld, zit los in het vlees.
  • Vruchtvlees: Geeloranje en verdeeld in parten.
  • Smaak: saprijk, aromatisch en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Januari tot en met mei.
  • Productieland: Jamaica en Venezuela.
  • Bewaren: Vier tot zes weken.
  • Toepassing ugli: Garnituur, siroop, cocktails, sap, salade, gebak, likeur en ijs.

Lees verder

© 2006 - 2020 Webchef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Ugli, een lelijke citrusvruchtEen Ugli is een lelijk stuk fruit. Vandaar de gekozen naam. De Ugli is een kruising tussen een Grapefruit, Sinaasappel e…
De verschillende soorten citrusfruitDe verschillende soorten citrusfruitCitrusfruit is er in verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfruit komt uit de regio Zuidoost A…
Citrusfruit is veelzijdig, en ook in Nederland te kwekenCitrusfruit is veelzijdig, en ook in Nederland te kwekenCitrusfruit is fruit wat in Nederland wordt ingevoerd en waar we veel gebruik van maken voor verschillende doeleinden. I…
Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo´s kunnen voor verwarring zorgen voor vertalers omdat pomelo in het Engels staat voor grapefruit en in het Spaans…
10 frisse citroentipsEen citroen is een lekker ingrediënt in drankjes en salades. De citroen smaakt fris, is gezond en werkt dorstlessend. Ee…

Reageer op het artikel "Fruit: Citrusvruchten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Maria, 27-10-2011 17:47 #4
Op deze site vond ik precies dezelfde vraag als wij ons momenteel stellen; de citrusvruchten barsten open terwijl ze nog aan de boom hangen, sommigen zeggen dat het 'een beestje' is - maar wat dan en hoe te bestrijden eventueel?

Emmie Savonije, 08-10-2008 11:46 #3
Wie kan mij helpen de volgende vraag te beantwoorden? De sinaasappel en mandarijnenvruchten barsten bijna rijp open aan de boom. Wat kan ik er tegen doen en wat zou de oorzaak kunnen zijn. Ondanks dat ik Spaans spreek kunnen de plantage eigenaren het mij niet verklaren.

Serge van den Berg, 10-09-2008 09:09 #2
Heeft iemand enig idee hoelang een partje limoen, welke luchtdicht/vacuum is verpakt, houdbaar is. Alvast bedankt.

Carla Aalders, 03-04-2008 08:39 #1
De pomelo is hartstikke lekker, maar hoe krijg je het makkelijkst de schil eraf? bedankt

Infoteur: Webchef
Laatste update: 28-07-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Reacties: 4
Schrijf mee!