Fruit: Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn zeer lang houdbaar. Wel zijn citrusvruchten zeer gevoelig voor lage temperatuur bederf. Citrusvruchten worden meestal vervoerd in dozen van 100 stuks, soms apart verpakt in papier om vocht op te nemen.

Citrusvrucht

Van de volgende citrusvruchten benoemen wij de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaar eigenschappen en de toepassing: citroen, grapefruit, kumquat, limoen, mandarijn, pomelo, sinaasappel en ugli.

Citroen

  • Kenmerk: De citroen is een ovaalrond, spits en toelopend.
  • Schil: Glanzend, geribbeld dik en geel.
  • Vruchtvlees: Geel en verdeeld in parten.
  • Smaak: Saprijk en friszuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Italië, Spanje, Cyprus, Turkije, Argentinië en de Verenigde Staten.
  • Bewaren: Ongeveer twee maanden.
  • Toepassing citroen: Garnering, siroop, azijn. Verkleuring andere producten tegen te houden.

Grapefruit

  • Kenmerk: De grapefruit is rond tot hoogrond of platrond.
  • Schil: Dik, glanzend en geel.
  • Vruchtvlees: Geel, geelrood tot roze in parten.
  • Smaak: Bitterzoet tot bitterzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Spanje, Israël, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika, Cuba en de Verenigde Staten.
  • Bewaren: Twee tot drie maanden.
  • Toepassing grapefruit: Frisdrank, jam, siroop, salade en in cocktails.

Kumquat

  • Kenmerk: De kumquat is langwerpig-rond van vorm.
  • Schil: Dof, eetbaar geeloranje en geribbeld.
  • Vruchtvlees: Verdeeld in parten met pitten.
  • Smaak: Friszuur tot zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Italië, Spanje, Frankrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Japan en China.
  • Bewaren: Drie tot zes weken.
  • Toepassing kumquat: Garnering, siroop, jam, sap en salade.

Limoen

  • Kenmerk: De limoen is kleine rond tot langwerpig.
  • Schil: Donkergroen tot geelgroen.
  • Vruchtvlees: In parten, geelgroen.
  • Smaak: Aromatisch en zuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: India, Mexico, Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika.
  • Bewaren: Drie tot zes weken.
  • Toepassing limoen: Garnituur, siroop, ijs, azijn en jam.

Mandarijn

  • Kenmerk: De mandarijn is een ronde of platronde vrucht.
  • Schil: Oranjerood, los zittend van het vlees.
  • Vruchtvlees: In parten verdeeld, Oranjegeel.
  • Smaak: Saprijk, zoet tot zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Spanje, Italië, Marokko, Algerije, Verenigde Staten, Israël, Brazilië en Argentinië.
  • Bewaren: Acht tot twaalf weken.
  • Toepassing mandarijn: Handfruit, salade, cocktail, likeur, gebak.

Pomelo

  • Kenmerk: De pomelo is een hoogronde vrucht. Kruising tussen grapefruit en pompelmoes.
  • Schil: Enigszins dof en geelgroen.
  • Vruchtvlees: Geel, geelrood tot roze in parten. Kan pitten bevatten.
  • Smaak: Licht bitterzoet tot bitterzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Israël, Spanje, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika, Cuba en Verenigde Staten.
  • Bewaren: Twee tot drie maanden.
  • Toepassing pomelo: Frisdrank, siroop, jam, cocktails en fruitsalade.

Sinaasappel

  • Kenmerk: De sinaasappel is rond tot hoogrond.
  • Schil: Glanzend, geribbeld.
  • Vruchtvlees: In parten, veelal zonder pitten.
  • Smaak: saprijk, zoet tot zoetzuur.
  • Verkrijgbaarheid: Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Cyprus, Griekenland, Marokko, Spanje, Zuid-Afrika, Tunesië, Cuba, Suriname en Zuid-Amerika.
  • Bewaren: 4 tot 18 weken.
  • Toepassing sinaasappel: Handfruit, garnituur, salade cocktails, sap, frisdrank, ijs, gebak en likeur.

Ugli

  • Kenmerk: De ugli is een kruising tussen mandarijn, grapefruit en sinaasappel.
  • Schil: Geelgroen en geribbeld, zit los in het vlees.
  • Vruchtvlees: Geeloranje en verdeeld in parten.
  • Smaak: saprijk, aromatisch en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Januari tot en met mei.
  • Productieland: Jamaica en Venezuela.
  • Bewaren: Vier tot zes weken.
  • Toepassing ugli: Garnituur, siroop, cocktails, sap, salade, gebak, likeur en ijs.

Lees verder

© 2006 - 2021 Webchef, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ugli, een lelijke citrusvruchtEen Ugli is een lelijk stuk fruit. Vandaar de gekozen naam. De Ugli is een kruising tussen een Grapefruit, Sinaasappel e…
De verschillende soorten citrusfruitDe verschillende soorten citrusfruitCitrusfruit is er in verschillende vormen, maten, kleuren en smaken. Het meeste citrusfruit komt uit de regio Zuidoost A…
Onbekende vrucht: UgliOnbekende vrucht: UgliHet Engelse ‘ugly’ wat ‘lelijk’ wil zeggen, is de naam van een vrucht die qua uiterlijk ook niet als ‘mooi’ betiteld kan…
Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo, gezond alternatief of zinloze milieuverspilling?Pomelo´s kunnen voor verwarring zorgen voor vertalers omdat pomelo in het Engels staat voor grapefruit en in het Spaans…

Granen, informatie over bekende soortenGranen, informatie over bekende soortenGranen zijn de zaden van gecultiveerde planten. Het gebruik ervan is sinds mensenheugenis bekend. Doordat telkens de bes…
Fruit: SteenvruchtenFruit: SteenvruchtenSteenvruchten worden voornamelijk geplukt en vervoerd wanneer deze nog niet volledig rijp zijn. Steenvruchten zijn zeer…
Webchef (21 artikelen)
Laatste update: 28-07-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!