InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Fruit: Steenvruchten

Fruit: Steenvruchten

Fruit: Steenvruchten Steenvruchten worden voornamelijk geplukt en vervoerd wanneer deze nog niet volledig rijp zijn. Steenvruchten zijn zeer kwetsbaar voor stoten en wrijving. Steenvruchten zijn niet lang houdbaar en de tijd tussen de oogst en consumptie is dan ook vrij kort.

Steenvruchten

Van de volgende steenvruchten benoemen wij de kenmerken, schil, vruchtvlees, smaak, verkrijgbaarheid, productieland, bewaar eigenschappen en de toepassing: abrikoos, kers, nectarine, perzik en pruim.

Abrikoos

  • Kenmerk: De abrikoos heeft een platronde, ronde of langgerekte vorm.
  • Schil: Fluweel, geel tot oranje met rode blos.
  • Vruchtvlees: Stevig, donkergeel tot oranje met oneetbare pit.
  • Smaak: Sappig aromatisch en zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Het Hele jaar door verkrijgbaar.
  • Productieland: Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Zuid Afrika en Nieuw Zeeland.
  • Bewaren: 1 tot 2 weken.
  • Toepassing abrikoos: Compote, jam, salade, puree, gebak, siroop en conserven.

Kers

  • Kenmerk: De kers is een ronde tot platronde vrucht.
  • Schil: Glad, Glanzig. Geel en rood tot zwart.
  • Vruchtvlees: Stevig met harde pit in het midden.
  • Smaak: Vlezig, licht zoetzuur tot zoet.
  • Verkrijgbaarheid: Mei tot en met september.
  • Productieland: Nederland, België, Duitsland, Griekenland, Turkije en Zwitserland.
  • Bewaren: 2 tot 6 dagen.
  • Toepassing kers: Garnering, jam, dessert, bier, salade en gekonfijt.

Nectarine

  • Kenmerk: De nectarine is een ronde stevige vrucht ook wel een perzik mutant.
  • Schil: Geelrood tot rood, glad en dun.
  • Vruchtvlees: Stevig lichtgeel tot oranje met harde pit.
  • Smaak: saprijk, zoet en aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: December tot en met september.
  • Productieland: Frankrijk, Italië, Griekenland, Spanje en Chili.
  • Bewaren: 2 tot 3 weken.
  • Toepassing nectarine: Salade, bij ijs, gebak, puree, siroop en jam.

Perzik

  • Kenmerk: De perzik is rond tot hoogrond.
  • Schil: Fluweelachtig dun en geel, oranje of rood.
  • Vruchtvlees: Stevig wit, geel tot oranje, met grote pit.
  • Smaak: Saprijk, zoet en aromatisch.
  • Verkrijgbaarheid: Juni tot en met oktober.
  • Productieland: Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië, België, Zuid-Afrika en de Verenigde staten.
  • Bewaren: 2 tot 3 weken.
  • Toepassing perzik: Salade, likeur, gebak, puree, siroop en jam.

Pruim

  • Kenmerk: DE pruim is een ronde tot eivormige vrucht.
  • Schil: Dof en zacht. Geel, Blauw en groengeel.
  • Vruchtvlees: Stevige met een oneetbare pit.
  • Smaak: Saprijk, aromatisch en zoetzuur/zoet.
  • Verkrijgbaarheid: December tot en met oktober.
  • Bewaren: 1 tot 3 weken.
  • Productieland: Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Chili en Zuid Afrika.
  • Toepassing pruim: Compote, gedistilleerd, gedroogd en jam.
© 2006 - 2020 Webchef, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Fruit, wat is gezonder?Fruit, wat is gezonder?Fruit verzorgt het lichaam optimaal met belangrijke vitaminen en mineralen. Echter, sommige fruitsoorten zijn nog gezond…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
De geneeskracht van nectarinesDe geneeskracht van nectarinesEen nectarine is het stevige tweelingzusje van de perzik. Nectarines hebben in vergelijking met de perzik iets meer stev…
De verschillen tussen een perzik, nectarine en abrikoosDe verschillen tussen een perzik, nectarine en abrikoosPerziken, nectarines en abrikozen lijken op het eerste gezicht zeer veel op elkaar. Het zijn bijvoorbeeld fruitsoorten d…

Reageer op het artikel "Fruit: Steenvruchten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Webchef
Laatste update: 20-07-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!