Zomerse cocktails: alles over de Caipirinha en de Mojito

Zomerse cocktails: alles over de Caipirinha en de Mojito De temperaturen lopen op, het is volop zomer en de tijd is weer aangebroken om gezellig een terrasje te pikken of te barbecueën in de tuin. Daar horen natuurlijk ook heerlijke frisse cocktails bij. De caipirinha en de mojito behoren tot de populairste cocktails ter wereld. Hier lees je alles over de oorsprong van de caipirinha en de mojito, originele recepten en smaakvolle varianten.

Caipirinha

De zomerse cocktail met de naam Caipirinha is afkomstig uit Brazilië. De cocktail is gebaseerd op de drank cachaça. Dit is een suikerrietdestillaat, dat je wat smaak betreft kan vergelijken met witte rum. Cachaça werd rond 1530 voor het eerst geproduceerd. Voordat de drank populair werd door heel het land en onder alle lagen van de bevolking, was het in het begin vooral een drank die door de slaven werd gedronken die in de suikerrietteelt werkten. Cachaça heeft een alcoholpercentage van tussen de 38% en 54%. In Brazilië zijn er wel ruim 4000 verschillende merken cachaça te verkrijgen. Bekende merken zijn onder andere Pitú Cachaça, Pirassununga 51, Rainha, en Velho Barreto.

Ingrediënten

  • Cachaça
  • Limoen
  • IJs
  • Bruine suiker

Soort glas: whiskyglas

Bereiding

Een caipirinha maakt je per glas, zodat ieder drankje de juiste verhouding aan ingrediënten heeft. Snij eerst een limoen in kleine stukjes en doe deze in het whiskyglas. Voeg daarna twee volle theelepels bruine suiker toe. Pers vervolgens het sap uit de limoenen met een houten stamper. Deze stamper heet in het Braziliaans een bastonete of een pilão. De suiker en het limoensap worden nu gemengd. Als volgt voeg je het fijngestampte ijs toe, ruim twee vingers dik. Tot slot schenk je er tussen 20 en 50 milliliter cachaça bij. Garneer het glas eventueel met een schijfje limoen op de rand. Je kunt de caipirinha natuurlijk helemaal aan je eigen smaak aanpassen door iets meer of iets minder van de afzonderlijke ingrediënten toe te voegen.

Variaties op de originele caipirinha: caipiroska en caipiríssima

Een caipirinha is de ideale cocktail voor een zomers feest, bij de barbecue op een warme zomeravond of op het strand. In Brazilië wordt deze drank veel gedronken en is in de meeste restaurants en cafés te krijgen. Ondertussen zijn er ook al verschillende varianten op de originele caipirinha ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de caipiroska, waarbij de cachaça vervangen wordt door wodka of de caipiríssima die op basis van rum wordt gemaakt.

Mojito

Van Brazilië reizen we nu door naar Cuba, waar de populaire cocktail Mojito bovenaan op de drankenlijst staat. De Mojito ontstond in de tweede helft van de 19e eeuw, niet als een verfrissend zomerse drankje maar als een medicijn tegen koorts. Dit medicijn werd Draque genoemd. Maar algauw werd de Mojito meer dan een medicijn en werd het een geliefd drankje onder de bevolking. De Mojito heeft wereldwijd faam gemaakt en is niet meer weg te denken uit het uitgaansleven. Vooral de frisse smaak maakt deze cocktail zeer populair als zomers drankje. Wist je trouwens dat de bekende schrijver Ernest Hemingway helemaal weg was van deze cocktail?

Ingrediënten

  • Rum
  • Limoen
  • Rietsuiker
  • Spuitwater
  • Verse munt
  • IJs

Soort glas: longdrinkglas

Bereiding

Voor één glas mojito snij je een halve limoen in kleine stukjes. Doe de stukjes limoen samen met twee theelepels rietsuiker en ongeveer 12 muntblaadjes in een longdrinkglas en stamp het geheel fijn tot een gladde massa. Vul het glas daarna met ijs en giet er vervolgens 5 centiliter rum bij. Vul de rest van het glas met wat spuitwater. Garneer de cocktail eventueel nog met een takje munt. Ook hiervoor geldt weer dat je de verhouding van de ingrediënten op je eigen smaak kunt afstellen.

Variaties op de originele mojito: mojito venezolano en mojito royal

Een bekende variant op de originele mojito is de Mojito Venezolano. Bij deze variant worden er per glas mojito twee aardbeien toegevoegd aan de rietsuiker, limoen en munt. Dit wordt allemaal samen fijngestampt, om vervolgens het ijs, de rum en het spuitwater toe te voegen. Je kunt natuurlijk ook nog andere soorten fruit gebruiken. Varieer ook eens met bijvoorbeeld passievrucht, bosvruchten of sinaasappel. De andere populaire variant is de Mojito Royal, hierbij wordt het spuitwater vervangen door champagne.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een caipirinha?Hoe maak je een caipirinha?Zeg cocktail en Brazilië en je denkt aan de caipirinha. De tropische cocktail wordt gemaakt met cachaça, verse limoen en…
Zomerse cocktails: alles over de Cuba Libre en de MargaritaZomerse cocktails: alles over de Cuba Libre en de MargaritaCocktails bestaan er in alle soorten en alle smaken. Kleurrijke, fruitige en frisse cocktails zijn vooral populair in de…
Rumcocktails: MojitoDeze verfrissende Cubaanse cocktail helpt je in een exotische sfeer te komen! Samen met de daiquiri was de mojito Heming…

Cocktails die de herinnering aan vakantie levendig houdenNet terug uit Thailand en daar die fantastische Mai Tai gedronken? Of hele dagen aan een Spaans strand gelegen en dan ’s…
Cocktailglazen, welke gebruik je?Cocktailglazen, welke gebruik je?Een cocktailglas kan je cocktail maken of breken, zeker als je een echte perfectionist bent. Dus als je wil weten wat de…
Faffie (113 artikelen)
Laatste update: 16-07-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Cocktails
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.