InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus

Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus

Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus Wat zijn typische Israëlische gerechten? In dit artikel aandacht voor techina, aubergine en hummus. Techina is een dikke saus met sesamzaad als basis. Het wordt vaak gebruikt voor bovenop een falafel en andere gerechten. En de aubergine? Een Arabisch spreekwoord luidt: "Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden is nog niet klaar voor het huwelijk." Zoals techina werd hummus naar Israël gebracht door de Arabische Joden.

Techina

Techina is een typisch oriëntaalse maaltijd die Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen hebben meegenomen naar Israël. Techina is een dikke saus met sesamzaad als basis. Het wordt vaak gebruikt voor bovenop een falafel en andere gerechten.

ingrediënten

  • 1 kop pure sesamzaad pasta (tachini)
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ kop water
  • snufje rode peper
  • 1 theelepel zout
  • ½ bosje gehakte peterselie
  • sap van 2 citroenen
  • pekel
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding

Meng de tachini, knofloof, water, peper, zout en citroensap tot je een gelijke pasta krijgt. Voeg water toe indien de techina te dik is. Serveer het als een dunne laag op een kleine plaat met een druppel of twee olijfolie, garneer met pekel. Besprenkel met peterselie.

Aubergine (op Turkse wijze)

Dit is een typisch Israëlisch recept voor aubergine. Een Arabisch spreekwoord luidt: "Een vrouw die niet weet hoe een aubergine op 101 verschillende manieren te bereiden is nog niet klaar voor het huwelijk."

ingrediënten

  • 1 medium aubergine
  • 1 fijn gehakte ui
  • zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel kaneel
  • gehakte munt naar smaak
  • 2 tomaten, gesneden
  • ¼ kop gekookte rijst
  • 3 eetlepels olie
  • 3 eetlepels witte wijn
  • sap van 1 citroen

bereiding

Snij de aubergine door de helft, haal het vlees eruit, maak er blokjes van en bak het met ui. Voeg tomaten en rijst toe, zout, peper, kaneel en munt. Stoom het in een gesloten pan met een beetje olie. Voeg wijn en citroensap toe. Laat het afkoelen en serveer het.

Hummus (hoummous (uitspraak: goe-moes), hoemoes, humus of humous)

Zoals Techina werd Hummus naar Israël gebracht door de Arabische Joden. Het is het lekkerst wanneer het gegeten wordt met verse, warme pita.

ingrediënten

  • 2 koppen kikkererwten, uitgeperste sap van 2 citroenen
  • 1 theelepel zout
  • ¼ theelepel komijn
  • 3 eetlepels pure tachini pasta of 1 kop techina (zie recept bovenaan)
  • 2 knoflookteentjes
  • 2-3 eetlepels olie
  • peterselie

bereiding

Stop alle ingrediënten in een food processor tot alles glad is. Zet de hummus in de koelkast in een gesloten bak. Als er geen pita is kan het geserveerd worden met crackers of Frans brood.

Lees verder

© 2009 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarTapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarLast minute recepten, snel klaar, origineel en overheerlijk. Verras uw visite met een lekkere tapenade uit Italie, Spanj…
Antipasti, verrassend en makkelijk Italiaans!Antipasti, verrassend en makkelijk Italiaans!Onverwacht visite: deze antipasti uit Italie zijn heerlijke voorgerechtjes, maar ook uitermate geschikt als borrelhapje.…
Thais koken: CurryThais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Zuiderse gerechten: MoussakaMoussaka is een mooi voorbeeld van zomerse kost en belichaamt de Mediterraanse keuken ten voeten uit. Het is een ovensch…
Kaas in allerlei gerechten verwerktKaas in allerlei gerechten verwerktKaas is niet meer uit onze keuken weg te denken en er zijn dan ook erg veel gerechten gebaseerd op uiteenlopende soorten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tohma, Pixabay

Reageer op het artikel "Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Mirjam Korver, 27-04-2010 12:33 #3
Ga vanmiddag spulletjes halen om Israelische dingetjes te maken, ben net terug uit Israel, wat een geweldig land.

Kirsten, 02-03-2010 14:24 #2
Weet iemand waar techina in Nederland te koop is?

Samira, 11-04-2009 23:32 #1
Al deze gerechten zijn algemeen bekend in alle keukens van het Midden-Oosten. Ze zijn niet door Joden waar dan ook naartoe gebracht. Het is niet erg dat ze nu tot de Israelische keuken behoren, ze zijn overgenomen van de hun omringende volkeren. Ik vind alleen niet dat je net moet doen alsof er voor de komst van de Joden deze gerechten niet bekend waren, ze worden al honderden zo niet duizenden jaren al bereid. Reactie infoteur, 12-04-2009
Volgens mij staat er duidelijk in de tekst dat ze door Arabische Joden naar Israël zijn gebracht. Dus ik begrijp je probleem niet.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!