InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel

Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel

Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel De Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui en knoflook. U kunt genieten van de variatie in enkele recepten voor de Indische rijsttafel. Indische recepten kunnen als hoofdgerecht of als bijgerecht dienen en geserveerd worden met rijst, bami of nasi. Als u vaker gerechten maakt, kunt u zelf met de kruiden gaan variëren. Als de basiskruiden met grotere of kleinere hoeveelheden worden gebruikt. kunnen allerlei smaken gecreëerd worden.

De basiskruiden waarop een boemboe is gebaseerd

  • ketoembar
  • djahé
  • djintan
  • sereh
  • laos

Samen met ui, knoflook en zelfgekozen andere kruiden kunnen gerechten met veel verschillende smaken worden gecreëerd.

Indische kip voor de rijsttafel

Nodig: 8 kippenpoten (afhankelijk van de hoeveelheid eters, kan dit aantal variëren).
Wat kippenvleugeltjes

De boemboe bestaat uit:
  • 1 theelepel ketoembar, 1/2 theel. djintan, 1/2 theel. sereh, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. djahé
  • 2 uien, 1 teen knoflook
  • Trek een kleine bouillon van kippenvleugeltjes.
  • Hak de boemboe fijn en fruit deze in de olie.
  • Doe de kip erbij.
  • Schenk er twee soeplepels bouillon bij en laat de kip twee uur sudderen.

Boemboe Bali Telor voor de rijsttafel

Nodig: 4 eieren en boemboekruiden

De boemboe bestaat uit:
  • 1 theelepel ketoembar, 1/2 theel. djahé, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. sereh
  • 1 ui en 1 teen knoflook
  • (verse) sambal

  • Kook de eieren en halveer ze.
  • Hak de boemboe fijn en fruit deze in de zonnebloemolie.
  • Naar keuze kan er wat santen van het blok bij.
  • Leg de halve eieren in de boemboe en laat ze op een heel zacht vuurtje warm worden.

Reepjes varkensvlees op Indische wijze voor de rijsttafel

Nodig: 4 Schouderkarbonaadjes

De boemboe bestaat uit:
  • 1 theelepel ketoembar, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. djahé
  • 4 sjalotjes, 2 tenen knoflook
  • een eetlepel sambal naar keuze
  • eventueel santen (van het blok)

  • Haal bij de karbonaadjes het vlees van het bot en snijd het vlees in reepjes of stukjes.
  • Hak de boemboe fijn en fruit deze in de zonnebloemolie.
  • Leg dan de karbonadereepjes erbij en bak ze in korte tijd gaar.

Indische makreel voor de rijsttafel

Nodig: een GESTOOMDE makreel
Er is voor dit gerecht geen boemboe nodig.
Wel nodig: een sjalotje en Chinese oliesambal

  • Haal de makreel van de graat.
  • Neem 1/2 theelepel van de vaste substantie van de sambal.
  • Daarbij twee á drie theelepels olie van dezelfde sambal.
  • Snijd het sjalotje fijn.
  • Fruit de sambal met het sjalotje in de zonnebloemolie.
  • Schep de stukjes makreel er doorheen en laat het gerecht warm worden.

Zure ketimun

Nodig: komkommer en azijn

  • Doe azijn en sambal (hoeveelheid naar keuze) in een schaal.
  • Roer het geheel door elkaar.
  • Doe er dan de stukjes of schijfjes komkommer bij.

Heerlijk fris!

Lees verder

© 2008 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepRecepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepKip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te…
Indische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéIndische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéDe Indische keuken is bij uitstek een keuken waarin men op velerlei manieren kan variëren. Met de vijf basiskruiden: ket…
Kryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalKryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalOndanks dat Kryptopterus bicirrhis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is nam…
De Indische glasmeervalDe Latijnse naam van de Indische glasmeerval is Kryptopterus bicirrhis en behoort tot de familie van de echte meervallen…
Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Dit is een wonderlijk hoofdgerecht dat door mijn uit Nederlands-Indië afkomstige familie is overgeleverd. Van moeder op…

Reageer op het artikel "Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wilvdvleuten (infoteur), 10-05-2010 17:43 #2
Hallo Marijcke,

Ik reageer wel laat, heb niet altijd tijd voor Infonu.
Maar ik wil je bedanken voor je complimenten.
Groetjes, Wil

Marijcke Marten, 12-01-2010 19:32 #1
Hallo!
ik ben voor het eerst Indisch aan het koken en ik vind dat de recepten makkelijk en overzichtelijk zijn.
hartelijk bedankt!

Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 12-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische recepten
Reacties: 2
Schrijf mee!