InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboe

Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboe

Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboe Voor de liefhebbers van de Indische keuken zijn recepten een grote uitkomst. Bijvoorbeeld om te weten welke kruiden er normaliter gebruikt worden. Of hoe men een boemboe maakt. De Indische gerechten zijn te integreren in een Indische rijsttafel, maar kunnen ook het hoofdgerecht van een maaltijd vormen. Bij alle Indische gerechten kan rijst, bami of nasi geserveerd worden. Indische gerechten én de bijbehorende boemboe.

Boemboe

Veel Indische rijsttafelgerechten zijn gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden. De basiskruiden zijn:
  • sereh
  • djahé
  • djintan
  • ketoembar
  • laos

Basiskruiden

Naast de 5 basiskruiden gebruikt men altijd ui en knoflook. Om een specifieke smaak aan een gerecht te geven worden steeds andere kruiden toegevoegd. De boemboe kan volgens oude traditie in een vijzel worden fijngemaakt. Natuurlijk kan ook een keukenmachine worden gebruikt of men kan de ingrediënten met een mes klein snijden.

Alle gerechten gaan uit van 4 personen

Indisch rundvlees

Nodig een kilogram doorregen runderlappen

De kruiden voor de boemboe:
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1/2 theelepel djahé, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. djintan
  • 1/4 theel. sereh
  • 3 tenen knoflook, 1 ui en 2 grote sjalotten
  • 1 kruidnagel, 2 blaadjes salam, 2 blaadjes laurier, 1 eetlepel sambal (geen oelek)
  • gula djawa

  • Maak de boemboe fijn en fruit hem in de pan
  • Doe het rundvlees er in stukken bij en braad het geheel even aan
  • Doe er dan 4 theel. gula djawa bij en zet het vuur meteen klein
  • Van het afsnijsel (de te vette delen) van het rundvlees is snel een kleine bouillon te trekken
  • Van deze bouillon neemt u ongeveer 2 soeplepels en doet die bij het gerecht
  • Twee á drie uur sudderen in een dikke pan geeft u een heerlijk rundvleesgerecht

Indische kip voor de rijsttafel

Nodig 8 drumsticks

De kruiden voor de boemboe
  • 1 theel. ketoembar, 1 theel. sereh, 1 theel. djahé, 1 theel. laos
  • 3 uien, 5 tenen knoflook, 3 gepofte kemirinoten
  • 3 eetlepels sambal badjak

  • Maak de boemboe fijn en fruit hem in de pan
  • Voeg de kip toe en blus hem af met 2 soeplepels bouillon (van wat vleugeltjes te trekken) of wat water
  • Na hooguit twee uur sudderen kunt u genieten van uw Indische kip

Indisch lamsvlees voor de rijsttafel

Nodig 1 kilogram lamsvlees

De boemboe wordt gevormd door
  • 2 uien, 3 tenen knoflook, 1 gepofte kemirinoot
  • 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel kerrie (naar keuze)
  • 1/2 theelepel djahé, 1/2 theel. laos, 1/2 theel. sereh

  • Van het afsnijsel van het lamsvlees (de te vette delen) en 1 teentje knoflook trekt u een kleine bouillon
  • Fruit de boemboe in zonnebloemolie, doe het lamsvlees erbij en overgiet het gerecht met twee soeplepels bouillon
  • Laat het ongeveer twee uur sudderen
  • Voeg eventueel na 50 minuten toe: een blikje kokosmelk (santen)

Geweldige groenteschotel

Sajoer Lodeh voor de rijsttafel

Nodig
  • 1/2 kool, 1 winterpeen, 400 gram sperzieboontjes, 3 sjalotjes, blok santen (kokos)
  • Verse djeroekpurutblaadjes, verse salamblaadjes, sereh en verse laos en djahé
  • Groenten kunnen ook zijn: kousenband en paksoi

De boemboe wordt gevormd door
  • 3 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 1 theel. ketoembar, een vingerlengte sereh, 2 schijfjes laos en 2 schijfjes djahé.
  • Voeg een mespuntje trassie toe en 1/4 theel. djintan.

  • Trek een bouillon van kippenvleugeltjes.
  • Fruit het mengsel van de boemboe in zonnebloemolie, doe er de groenten en 1/4 liter bouillon bij met 1/8 van het blok santen.
  • Voeg eventueel gekookte eieren toe. Laat de groenten bijtgaar worden en er ontstaat een heerlijke sajoer.

Lees verder

© 2008 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Meest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meerMeest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meerHet schaakspel kent vele openingen die nog altijd door zowel grootmeesters als clubspelers gespeeld worden. De meeste op…
Indische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéIndische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéDe Indische keuken is bij uitstek een keuken waarin men op velerlei manieren kan variëren. Met de vijf basiskruiden: ket…
Overzicht van de belangrijkste platenOverzicht van de belangrijkste platenEr zijn 6 grote platen op de wereld, natuurlijk zijn er daarnaast ook nog kleinere platen, maar om dat allemaal te bespr…
Boekverslag: Marion Bloem; Geen gewoon Indisch meisjeDe hoofdfiguur inditboek, die soms als vertelster in de ik-vorm optreedt, is gesplitst in twee schijnbaar aparte persona…
Waarom je ziek kan worden van Chinees-Indisch voedselWaarom je ziek kan worden van Chinees-Indisch voedselUit eten of een maaltijd afhalen bij de Chinees: veel mensen zijn er dol op. Toch worden er jaarlijks heel wat mensen zi…

Reageer op het artikel "Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboe"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wilvdvleuten (infoteur), 07-08-2009 14:40 #2
Natuurlijk kan er bruine suiker worden toegevoegd, dat is naar uw eigen smaak. Noodzakelijk is het niet.

Fara, 31-03-2009 14:54 #1
Bij de indische rijsttafel mis ik steeds de bruine suiker, bijv in de Sajoer Lodeh. Kloppen uw recepten wel?

Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische recepten
Reacties: 2
Schrijf mee!