Hoe gebruik je Amerikaanse cups en spoons bij het koken?

Hoe gebruik je Amerikaanse cups en spoons bij het koken? De opkomst van internet heeft ervoor gezorgd dat allerlei recepten - waaronder Amerikaanse recepten - in het buitenland makkelijk onder handbereik zijn gekomen. Het is aantrekkelijk om nieuwe gerechten uit te proberen, maar het stelt ons in de keuken soms voor hoofdbrekens. Amerikaanse kookprogramma's op televisie gebruiken onbekende termen of laten minder bekende methodes zien, zoals hun hulpmiddelen bij het meten van ingrediënten voor 'brownies' bijvoorbeeld. Wat zijn Amerikaanse 'cups' en 'spoons', die in die recepten worden gebruikt? Hoe gebruik je dat stelsel precies? Is een Amerikaanse theelepel qua inhoudsmaat zo anders dan een Nederlands lepeltje?

Geschiedenis van de Amerikaanse inhoudsmaat

Twee belangrijke Amerikaanse (verder VS) maatstelsels staat bekend onder de namen de 'United States Customary System' (USCS) en 'de legal system' van de 'Food and Drugs Association' (FDA). Zij bouwen voort op het middeleeuwse, Britse stelsel, dat onder meer in het Verenigd Koninkrijk (verder VK) en de VS gold vóór de onafhankelijkheid van de VS (1776). Dat oude, Britse systeem is gevormd onder invloed van de Romeinen, de Angelsaksen en de Noormannen en heeft maten met aparte termen, zoals 'gallon' en 'pint'. Het middeleeuwse systeem is in het Verenigd Koninkrijk in 1824 omgevormd tot het huidige 'imperial system' van de Britten. Het systeem in de VS daarentegen bleef ongewijzigd. Maateenheden in de VS worden aangehaald met US + eenheid (bijvoorbeeld 'US gallon') of legal + eenheid (bijvoorbeeld 'legal gallon'). Maateenheden in het VK worden aangehaald met 'imperial' + eenheid (bijvoorbeeld 'imperial gallon'). Dit geldt ook voor de inhoudsmaten 'cups' (afgekort tot een 'C' of 'c') en 'spoons'.

Aangezien de Britten kozen voor een ander stelsel en dezelfde terminologie aanhielden, zijn veel termen in de VS en het Verenigd Koninkrijk van beide stelsels identiek, maar zijn zij qua inhoudsmaat verschillend. Wie daar niet op bedacht is, kan in de war raken. Zo heeft een 'legal gallon' in de VS een inhoud van 3.50 liter, een US gallon een inhoud van 3.78 liter, een Britse 'imperial gallon' een inhoud van 4.54 liter. Een 'imperial cup' is veel groter dan een 'US cup'. Aangezien inhoudsmaten per systeem gebaseerd zijn op onderlinge verhoudingen, werkt het verschil tussen VS maten en 'imperial' maten sterk door. Het kan verder verwarrend zijn, wanneer bijvoorbeeld alleen de term 'gallon' of 'pint' wordt gebruikt.

'Cups' en 'spoons' in de VS als inhoudsmaat

Thuiskoks in de VS gebruiken in het algemeen geen weegschaal bij het koken om ingrediënten af te wegen (gewicht), maar 'US cups' en 'US spoons', die de volume van een ingrediënt kunnen aangeven. Een 'US cup' is daarom een inhoudsmaat. Zo zijn er 1 cup-, 1/2 cup-, 1/3 cup- en 1/4 cup-maatbekers. Dit Marouschka-effect waarbij alle 'US cups' (verder 'cup' genoemd) in elkaar passen, wordt 'graded' genoemd, dat te vertalen is met gradatie. Elk huishouden beschikt minstens over een basisset ('nest') 'cups' en een basisset maatlepels. Zij zijn waarschijnlijk de meest gebruikte hulpmiddelen in de Amerikaanse keuken. Wie bij het kopen van een set het woord 'calibrated' tegenkomt, weet dat de set geijkt is en daarom accuraat zal kunnen meten.

Welk stelsel is van toepassing?

De termen 'cup' en 'spoon' kunnen in de VS diverse maten vertegenwoordigen, afhankelijk van de achterliggende regelgeving of gebruik. De aanduiding 'cup' kan aldus verschillende inhoudsmaten vertegenwoordigen. Zo heeft de Amerikaanse warenautoriteit de FDA wettelijke regels opgesteld omtrent de aanduiding van ingrediënten op etiketten. Wanneer bijvoorbeeld 1 cup op een voedseletiket staat, dan vertegenwoordigt 1 cup 240 ml. Een andere term voor deze maateenheid is 'legal cup'.

De 'United States Customary System' gebruikt daarentegen zogeheten 'custom' maten. Deze maten worden bijvoorbeeld gebruikt door de thuiskok bij het maken van recepten. Wanneer een recept de term 'cup' gebruikt, gaat men uit van 236 ml. 1 custom cup = 236 ml. Een andere aanduiding hiervoor is de US cup of 'customary cup'.

Soms is de maatbeker iets groter. Dan is 1 cup = 250 ml. Dit is gedaan om de conversie te vereenvoudigen naar het metrische stelsel en is vanzelf in de loop der tijd ontstaan.

Een willekeurig nest 'cups' uit de VS kan een inhoudsmaat hebben, die uitgaat van 236 ml, 240 ml of 250 ml bij 1 'cup'.

Welk stelsel gebruikt jouw set 'cups' en 'spoons'?

Vaak staat een milliliter aanduiding op de steel van de 'cup' of 'spoon'. Zo kan iemand zien, welk stelsel een set precies vertegenwoordigt. Wie zeker wil zijn, kan de 1 'cup' en 1 'tablespoon' vullen met water en dit afzonderlijk afwegen op een digitale weegschaal (weegtest). Één milliliter water weegt evenveel als één gram. 1 cup weegt dan 236ml/240ml of 250 ml. Kleine afwijkingen tussen de gebruikte stelsels zullen bij veel gerechten weinig uitmaken, maar bij fijne patisserie is accuraatheid bepalend voor het succes. Het is daarom van belang dat de kok weet onder welk systeem zijn inhoudsmaten vallen.

VS maatbekers voor droge- en natte ingrediënten

Er zijn twee type 'cups' in de handel. Zij zijn makkelijk online in webshops te vinden of in gespecialiseerde kookwinkels. De verschillen tussen de twee types zijn subtiel. Het afmeten van natte ingrediënten (water, melk of olie) kan prima gebeuren in een grote maatbeker. Zij zijn gemaakt van glas (pyrex) of plastic. Niet iedereen beschikt namelijk over beide type 'cups'. De volgende types worden in de keuken gebruikt: 'cups' voor droge ingrediënten en 'cups' voor natte ingrediënten.

Hoe kan een consument een set 'cups' voor droge ingrediënten onderscheiden van 'cups' voor natte ingrediënten? Een cup voor droge ingrediënten heeft vlakke randen. Zij worden helemaal tot over de rand gevuld. Het product wordt daarna afgestreken. Droge producten zoals, paneermeel of cacao bijvoorbeeld, kunnen in zulke maatbekers gemakkelijk worden afgemeten. Pindakaas, yoghurt, zure room en vetten enzovoort worden ook in dit type 'cup' afgemeten. Zij zijn namelijk onvoldoende vloeibaar om makkelijk en/of accuraat met behulp van het andere type 'cup' te worden afgemeten en/of uitgeschonken. Pindakaas en boter dienen goed te worden aangedrukt, omdat makkelijk luchtpockets ontstaan in de 'cup'. Een 'cup' kan voor het meten bekleed worden met huishoudfolie, zodat deze niet alleen schoon blijft, maar het afgewogen product makkelijk uit de 'cup' te verwijderen is.

'Cups' voor natte ingrediënten hebben een klein tuitje aan de rand in verband met het schenkgemak. Zij worden gevuld tot de aangegeven rand. Dit betekent dat 'cups' voor natte ingrediënten in de regel bij het meten niet geheel tot de rand worden gevuld. Wie twijfelt, kan de beschreven weegtest eerst doen om de correcte hoogte in de 'cup' te kunnen bepalen.

Hoe vult een kok de 'cups'?

Bepaalde keukenproducten zoals suiker, rijst of paneermeel worden in Amerikaanse huishoudens bewaard in potten met brede randen. De reden daartoe is het gemak om een 'cup' of 'spoon' er in te dopen en het glad af te strijken tegen de rand van de pot. Dit is de standaard manier, maar niet altijd even accuraat. Vergeet ook niet dat een gebruiker in de VS in de loop der tijd een timmerman's oog heeft ontwikkeld voor de juiste verhoudingen. Het gevolg voor de onervaren kok kan zijn, dat zijn 'brownies' bijvoorbeeld te droog worden of een saus te dik door te veel bloem. Verder is ook bepalend of de kok een lichte hand of stevige hand hanteert, wanneer hij de 'cup' rechtstreeks vult vanuit de verpakking of uit de bewaarpot. Sommige ingrediënten worden op een speciale manier gemeten en niet volgens de standaard methode.

Het is belangrijk, dat de thuiskok het meten van de volgende ingrediënten goed kent:
 • Bloem en bakpoeder dienen eerst wat omgeroerd te worden, omdat zij in de verpakking of pot aangedrukt kunnen zijn (= meer ongewenste volume straks bij het meten). De bloem of bakpoeder worden met behulp van een lepel overgeheveld naar de benodigde cup. De cup wordt niet heen en weer geschud tijdens het vullen, of met de bodem op het aanrecht geklopt. De bloem of bakpoeder worden niet in de cup aangedrukt. Dit alles zorgt namelijk voor ongewenste extra ruimte in de cup om bij te vullen. Vul de cup tot over de rand. Ten slotte wordt de bloem of bakpoeder vlak en gelijk met de rand van de 'cup' afgestreken. Dit kan met de rug van een mes bijvoorbeeld. Soms is het nodig om het afstrijken een aantal keren te herhalen voor een correct resultaat.
 • Gezeefde bloem Hoe gezeefde bloem afgemeten dient te worden, is afhankelijk van het recept. Wanneer het recept '1 cup sifted flour' aangeeft, dan dient de bloem vóór het meten te worden gezeefd. Bij de aanduiding '1 cup flour, sifted' wordt de bloem na het afmeten gezeefd.
 • Gewone suiker kan rechtstreeks met ruime hand uit een bewaar pot met behulp van de benodigde cup worden geschept. Het teveel aan suiker wordt vlak afgestreken worden, gelijk met de rand van de cup.
 • Bruine suiker dient tijdens het vullen wat aangedrukt te worden in de cup.
 • Poedersuiker kan - wanneer er geen klontjes in zitten - zo uit de bewaar pot met behulp van een lepel in de benodigde cup worden geschept.
 • Geraspte kaas en andere grove ingrediënten zoals bepaalde kruiden, kokosrasp enzovoort worden licht aangedrukt.

Wat wordt bedoeld met de term 'US spoon'?

Een' US spoon' (verder 'spoon') is eveneens een wettelijk vastgelegde maataanduiding. Het is niet zomaar een thee- of eetlepel uit de bestekbak. 'Spoons' kunnen zowel voor droge als natte ingrediënten worden gebruikt. Het is handig om een lepel vooraf te verwarmen bij plakkerige ingrediënten, zodat minder tot niets aan de maatlepel blijft kleven. Het vullen van een lepel gebeurt uit voorzorg niet boven de kom met de andere ingrediënten. Een basisset spoons bestaat uit 1 'tablespoon', 1 'teaspoon', 1/2 'teaspoon' en een 1/4 'teaspoon'. NB: Een 'tablespoon' in een recept wordt vaak afgekort tot 'T', 'TB', 'tbl', of 'tbsp'. Hiermee wordt onderscheid gemaakt met de teaspoon, die met een kleine 't' of tsp wordt aangehaald. Op basis van de wetgeving van de FDA zijn de volgende inhoudsmaten voor 'US spoons' vastgesteld:
 • 1 tablespoon heeft een inhoudsmaat van 15ml;
 • 1 teaspoon heeft een inhoudsmaat van 5 ml;
 • 1/2 teaspoon heeft een inhoudsmaat van 2 ml;
 • 1/4 teaspoon heeft een inhoudsmaat van 1 ml

Deze inhoudsmaten verschillen van de inhoudsmaten voor 'custom spoons' die vastgesteld zijn als de USCS-inhoudsmaten, oftewel het customary stelsel.

Hoe vult een kok een 'spoon'?

Een 'spoon' wordt tot de rand gevuld en met een mes afgestreken. Soms heeft een pot een speciale rand waartegen de 'spoon' kan worden afgestreken. Bij het afmeten van droge ingrediënten wordt een 'spoon' goed gevuld en het overtollige afgestreken gelijk met de rand van de 'spoon'.

Hoe grover de af te meten ingrediënten, hoe minder accuraat het meten met 'cups' en 'spoons' zal zijn.

Het vullen van een 'cup' of 'spoon' kent naast het standaard vullen en afstrijken ook andere specifieke termen bij te vullen. Zij zullen expliciet in het recept worden aangegeven, omdat dit sterk van invloed is op de volume en daarmee het eindresultaat. Wie bijvoorbeeld een 1/2 cup vult met basterdsuiker ziet bij een weegtest een lagere hoeveelheid op de weegschaal staan, dan wanneer de suiker stevig in de 1/2 cup steeds is aangedrukt en gevuld. Het kan daarom erg bepalend zijn voor de uitkomst van een recept hoe gevuld wordt. Een aantal veelgebruikte termen zijn:
 • 'Heaped' of 'rounded'. Hiermee wordt een volle lepel of cup bedoeld. Het is niet afgestreken.
 • 'Scant'. Hiermee wordt bedoeld dat iets minder dient te worden afgemeten.
 • 'Generous'. Hiermee wordt royaal bedoeld. Dat is uiteraard een subjectief gegeven.
 • 'Packed', 'loosely packed' of 'tightly packed'. Hiermee wordt (licht) aangedrukt of ferm aangedrukt bedoeld. Het is teveel aangedrukt, wanneer het product niet uit de vorm 'valt'.
 • 'Level'. Dit betekent afgestreken.

Deze aanduidingen maken het meten minder accuraat. Niet alle af te meten ingrediënten hebben een fijn structuur. Dit is wat lastig voor de onervaren kok. 'Chopped' (gehakt), 'minced' (gemalen) of 'diced' (blokjes), roepen de vraag op hoe fijn of grof bedoeld wordt. Gelukkig geven veel recepten naast 'cups' en 'spoons' een aanduiding in grammen tussen haakjes aan, zodat het ingrediënt bij twijfel ook kan worden afgewogen.

Andere VS maataanduidingen

Sommige maataanduidingen zijn ingegeven door de verpakking van een product of zijn op basis van gangbare uitdrukkingen in gebruik gekomen.
 • Een 'stick' boter is gelijk aan 110 gram boter;
 • Een 'square' van chocolade staat gelijk aan ongeveer 30 gram;
 • Een 'dash' is bij natte ingrediënten de aanduiding voor 2 à 3 druppels of iets minder dan 1/8 'teaspoon' bij droge ingrediënten;
 • Een 'pinch'. Hier regeert het gezonde verstand. het kan duiden op een 'pietsje' of een mespuntje.

Amerikaanse spoonsAmerikaanse spoons
cup met schenktuitencup met schenktuiten
glazen maatbeker met aanduidingenglazen maatbeker met aanduidingen

Lees verder

© 2017 - 2020 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Chocolate chip cookies, origineel amerikaans recept!Iedereen kent ze inmiddels wel, de Amerikaanse chocolate chip cookies. In iedere supermarkt verkrijgbaar, maar niets is…
Robert Maudsley – de ware Hannibal LecterVan de pers kreeg hij de bijnaam ‘Hannibal de Kannibaal’, maar of hij echt een kannibaal is weet men niet. Andere bijnam…
Dolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto is koffie gemaakt om van te genieten, bestaande uit vele koffiespecialiteiten geschikt voor een 1 kops koffi…
Softcups, flexibele en zachte menstruatiecupsDe ontwikkeling van producten om het menstruatiebloed op te vangen gaat steeds verder. Zo zijn er tampons, maandverband…

Klassieke gerechten uit de Ierse keukenKlassieke gerechten uit de Ierse keukenIn een land zoals Ierland, waar vroeger weinig ingrediënten voorhanden waren, moest de kok slim en inventief zijn. Het i…
Wat eet je tijdens een klassieke Engelse kerstmaaltijd?Wat eet je tijdens een klassieke Engelse kerstmaaltijd?Het klassieke kerstmaal uit het Verenigd Koninkrijk is wereldberoemd. Generatie op generatie genieten Britten in Engelan…
Bronnen en referenties
 • https://www.nigella.com/ask/us-cup-to-uk-cup-measures
 • https://www.thespruce.com/recipe-conversions-486768
 • https://www.cooksillustrated.com/equipment_reviews/1702-dry-measuring-cups
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cup_(unit)
 • https://www.dovesfarm.co.uk/hints-tips/cheat-sheets/us-cups-conversion-table
 • https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/Cup_(unit).html
 • http://www.cooksinfo.com/measuring-cups
 • http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/equipment/dear-americans-fed-stupid-cup-measurements/
 • http://www.traditionaloven.com/culinary-arts/volume/convert-cup-us-to-milliliter-ml.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_the_imperial_and_US_customary_measurement_systems
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pint
 • https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm063102.htm
 • https://delishably.com/food-industry/Cooking-Measurement-Conversions
 • https://www.wikihow.com/Use-Measuring-Spoons-and-Cups
 • https://www.thespruce.com/measuring-flour-wrong-and-right-483100
 • http://www.dummies.com/food-drink/recipes/measuring-ingredients-for-baking/
 • http://www.traditionaloven.com/foods/exchange/oz-square-Bakers/g-gram/baking-chocolate-unsweeten-squares.html
 • https://www.ttb.gov/spirits/convtbl.shtml

Reageer op het artikel "Hoe gebruik je Amerikaanse cups en spoons bij het koken?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: 24-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Internationale cuisine
Bronnen en referenties: 18
Schrijf mee!