Populaire gerechten uit de Engelse keuken

Populaire gerechten uit de Engelse keuken De Engelse keuken heeft veel nationale en internationale invloeden ondergaan, dat is een ding dat zeker is. Dit heeft een aantal smakelijke, traditionele gerechten voortgebracht. Sommige gerechten staan daardoor al eeuwen op het vaste menu van elk Engels huishouden. Vreemd is toch wel, dat die heerlijke gerechten buiten het Verenigd Koninkrijk minder bekend zijn. Regiogebonden ingrediënten, speciale kooktechnieken en bijzondere namen zoals peasepudding of Eccles cakes prikkelen de fantasie. Welke gerechten uit de Engelse keuken zijn daar populair? Wie heeft de traditionele gerechten uit de Engelse keuken beïnvloed?

De Engelse traditionele keuken

Engeland maakt onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het is - wat zijn culinaire ontwikkeling betreft - beïnvloed door zijn buurlanden die ook tot het Verenigd Koninkrijk horen (Wales en Noord-Ierland bijvoorbeeld). De Engelse keuken is uiteraard ook niet verschoond gebleven van invloeden van verder weg. De koloniale plantages (zoals suiker en thee) en de rijke geschiedenis van Engeland - doorspekt met overheersingen en veroveringen - heeft in de Engelse keuken diepe sporen achtergelaten. De Romeinse overheersing bracht onder meer uien, koolsoorten en kersen mee. Door de aanleg van de Romeinse wegen kwamen producten uit andere streken onder handbereik.

Noormannen / Bron: OpenClipart Vectors, PixabayNoormannen / Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay
De Noormannen (Noordwest-Frankrijk) en Vikingen (Scandinavië) introduceerden eveneens nieuwe producten en andere kooktechnieken, zoals het roken en drogen van vis (koudgerookte haring zoals kippers). De invloed van de Saksen op de Engelse keuken uit zich in het gebruik van bepaalde kruiden en bijzondere specerijen, zoals gember en kaneel. Daarnaast kwamen de Kruisvaarders in contact met de buitenlandse keuken en bijbehorende ingrediënten. Te denken valt aan olijfolie, granaatappel en suiker. Ontdekkingsreizigers namen nieuwe producten mee terug van hun lange (verre) reizen, zoals de aardappel en tomaat. Een aantal vaste, populaire traditionele gerechten die uit dit alles zijn ontstaan, worden tegenwoordig thuis in Engeland nog grif gegeten en aangeboden in bijvoorbeeld pubs, scholen en tearooms.

De Engelse keuken heeft een niet al te beste reputatie. Dat is jammer, omdat die keuken niet alleen maar een ontbijt met bacon en ei inhoudt of witte bonen in tomatensaus geserveerd op toast. Een kijkje in de Engelse keuken laat een keur aan diverse nostalgische gerechten zien, die bijzonder smakelijk zijn en het uitproberen waard zijn wanneer Engeland wordt bezocht.

Peasepudding of Engelse pea soup

Gebroken erwten zijn goedkoop, voedzaam en hebben een lange houdbaarheid. De aanwezigheid van de erwt op Engelse bodem heeft men te danken aan de Romeinen. Pease is de middeleeuwse meervoudsvorm van het woord 'pea' (erwt). Peasepudding en Hollandse snert gebruiken allebei peulvruchten (gebroken linzen of spliterwten) als basis van hun gerecht, maar smaken door andere toevoegingen niet hetzelfde. Peasepudding is lichter van kleur dan snert. Snert is dikker en minder zoet. Peasepudding heeft veel weg van de Griekse 'fava', gemaakt van gekookte, gemalen spliterwten. Een belangrijk ingrediënt in peasepudding is het varkensvlees, zoals een varkenspoot of varkenskluif ('ham hock' of 'pork knuckle'). Het vocht uit de pan met varkensvlees wordt verwerkt in de soep om het te verdunnen en om nog meer smaak toe te voegen. Het vlees wordt van het bot geplukt en aan de soep toegevoegd. Dit alles geeft deze hartige soep een zoute, gerookte smaak en onderscheidende geur. Het is sinds de Middeleeuwen al een populair gerecht in Engeland.

Steak and kidney pudding

Pudding in de titel verwijst niet naar zoetigheid of een nagerecht. Het is een hartig hoofdgerecht. De pudding is een korst gevuld met blokjes bief en niertjes en een smeuïge, bruine, rijke saus (gravy). Het wordt een aantal uren gestoomd in een speciale puddingvorm. De niertjes in het gerecht kunnen ook lamsniertjes zijn. Ze geven het gerecht zijn uitgesproken smaak en geur. De korst is onder meer gemaakt van geraspt niervet ('suet' geheten). Geraspt niervet is een veelgebruikte product in de traditionele Engelse keuken. Het was overal voorhanden en goedkoop. De groeiende aandacht voor de gezondheid heeft het gebruik van niervet ingedamd. Wie dit gerecht zelf eens wil uitproberen, dient uit te kijken naar 'shredded suet' van het merk Atora.

Lancashire hotpot

Dit gerecht heeft zijn naam te danken aan de provincie Lancashire en mogelijk de hoge pot waar het traditioneel in werd klaargemaakt. De term hotpot zou anders een verbastering zijn van de uitdrukking 'hodge podge' (mengelmoes) en kan verwijzen naar het gerecht zelf, dat een mengelmoes is van stoofvlees, aardappel en uien (dakpansgewijs opgebouwd). De eerste hotpots werden klaargemaakt met schapenvlees. Lamskarbonades hebben het slecht verkrijgbare schapenvlees merendeels vervangen in dit suddergerecht.

Potted shrimp

Potted shrimp verwijst naar een potje met kleine grijze garnalen die zijn ingelegd met gesmolten boter. De boter is op smaak gebracht met nootmuskaat en soms cayennepoeder (gemalen gedroogde cayennepepers). Het wordt gegeten met beboterde toast en een zuur (pickles) als snack, borrelhapje of bijgerechtje. De garnalen in het gerecht zijn vernoemd naar de plaats waar zij worden gevangen, namelijk 'Morecombe Bay'. Zij zijn in feite niet anders dan de grijze Hollandse garnaal, maar worden aangeduid als 'Morecombe Bay shrimp'.

Pork pie

Het eerste bekende recept voor dit gerecht dateert uit 1390 (uit de keukens van Koning Richard II). De pork pie is volgens een andere overlevering oorspronkelijk afkomstig uit het Engelse plaatsje Melton Mowbray. Dit plaatsje staat ook bekend om zijn schimmelkaas: de Stilton kaas. Een bijproduct van de kaasmakerij is natuurlijk de wei. Dit blijkt prima varkensvoer te zijn en heeft geleid tot het ontstaan van veel lokale varkenshouderijen.

De pork pie is een pastei gevuld met gehakte varkensvlees en gelatine (voorheen gesmolten boter) en kent diverse variaties al naar gelang de regio. De korst van de pastei is een zogeheten 'hot water crust'-deeg. Om dat te maken wordt reuzel in heet water gesmolten en daarna - nadat het water aan de kook is gebracht - vermengd met de bloem. Dit deeg moet met de hand in de vorm worden gedrukt, omdat het te slap is om uit te rollen. Een pork pie is lekker met piccalilly en/of ingelegde uitjes (pickled onions). Deze uien smaken niet hetzelfde als Amsterdamse uitjes. Zij zijn ook harder qua structuur. Een andere aardige toevoeging is een lik hete Engelse mosterd (de traditionele Colman's bijvoorbeeld). Een pork pie kan warm of koud worden gegeten.

Eccles cakes

Een Eccles cake is een ronde schijf gemaakt van gevulde bladerdeeglapjes. Het gebruik van de term (squashed) 'fly cake' verwijst naar de kleur en vorm van de vulling (kleine zwarte krenten), omdat die in veel opzichten aan een dode vlieg doet denken. De cakes worden na het bakken besprenkeld met suiker. Deze plakkerige koekjes zijn mogelijk ontstaan in het stadje Eccles waar ooit jaarlijks de 'Eccles Wakes' werden gehouden. Na de kerkdienst werd de jaarlijkse Eccles Wakes-markt gehouden waar goed gegeten en gedronken werd. Een van de aangeboden lekkernijen was natuurlijk de Eccles cake. Dit gebruik is later door de Puriteinen afgeschaft, omdat zij het te heidens van karakter vonden. De Eccles cake lijkt qua receptuur op andere regionale Engelse cakes.

steak and kidney pudding / Bron: Annie Mole, Flickr (CC BY-2.0)steak and kidney pudding / Bron: Annie Mole, Flickr (CC BY-2.0)
pork pie / Bron: The Dorset Knob, Pixabaypork pie / Bron: The Dorset Knob, Pixabay
pease pudding / Bron: Lauralealynch, Pixabaypease pudding / Bron: Lauralealynch, Pixabay

Lees verder

© 2017 - 2020 Meus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Israëlische keuken: gerechten uit meer dan 100 landenDe Israëlische keuken: gerechten uit meer dan 100 landenOmdat de staat Israël bewoond wordt door emigranten uit meer dan honderd landen, is er niet echt sprake van een officiël…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Hongaarse keukenHongaarse keukenDe Italiaanse keuken, Franse keuken en Mediterrane keuken zijn voorbeelden van lekkernijen die kenmerken zijn voor een b…
Eetcultuur: MarokkoDe Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden cousco…

Jaffa sinaasappels en andere citrusvruchten uit IsraëlJaffa sinaasappels en andere citrusvruchten uit IsraëlJaffa is een soortnaam voor citrusvruchten uit Israël van hoge kwaliteit. Sinds de oprichting van Israël in 1948 is het…
Populaire gerechten uit de Indiase keukenPopulaire gerechten uit de Indiase keukenKoken is een populaire hobby. Met behulp van talrijke televisieprogramma's en publicaties kunnen mensen kennis maken met…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: By Robbie Jim, Wikimedia Commons (CC BY-2.0/bewerkt)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Engelse_keuken
 • http://www.historic-uk.com/CultureUK/History-of-British-Food/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Countries_of_the_United_Kingdom
 • https://regia.org/research/life/food.htm
 • https://regia.org/research/history/norm1.htm (Noormannen)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_dishes
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pea_soup
 • http://www.dictionary.com/browse/peasen
 • https://yesterday.uktv.co.uk/blogs/article/what-else-romans-did-us/
 • http://www.bestcookingpulses.com/history.php
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Steak_and_kidney_pie
 • https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/oct/31/how-to-cook-perfect-lancashire-hotpot
 • http://www.koken.be/recept/engelse_pork_pie
 • http://mmppa.co.uk/?page_id=14
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Potted_shrimps
 • https://web.archive.org/web/20070312074513/http://www.salford.gov.uk/living/yourcom/salfordlife/aboutsalford/salfordlocalhistory/localhistory-eccles/ecclescakes.htm
 • https://www.deliaonline.com/recipes/international/european/british/traditional-lancashire-hotpot
 • http://www.cliffordawright.com/caw/food/entries/display.php/topic_id/23/id/99/
 • https://www.livestrong.com/article/470819-what-is-the-difference-between-cayenne-powder-cayenne-pepper/
 • Afbeelding bron 1: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Annie Mole, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: The Dorset Knob, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Lauralealynch, Pixabay

Reageer op het artikel "Populaire gerechten uit de Engelse keuken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Meus
Laatste update: Maart 2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Internationale cuisine
Bronnen en referenties: 24
Schrijf mee!