InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > Glühwein maken

Glühwein maken

Nu dat de winterse en koude dagen weer zijn aangebroken liggen de flessen Glühwein weer in de schappen. Deze lekkere warme drank is thuis ook heel makkelijk en snel zelf te maken.

Algemeen

Rond de kerstdagen en bij de ijsbanen staat veelal Glühwein op de drankkaart. Ook thuis wordt de drank regelmatig gedronken. Hij is kant en klaar te kopen bij de supermarkt en slijterij. Maar het is ook een leuk, niet tijdrovend, klusje om de drank zelf te maken.

De recepten voor het maken Glühwein zijn al heel oud. In het Middeleeuwse Europa werd de drank voornamelijk gedronken voor de kerstdagen. In het voor Christelijke Romeinse rijk, werd de wijn ook al gekruid met de kruiden die wij heden ten dage nog steeds gebruiken. Alleen had het ten doel de smaak en vooral de houdbaarheid van de wijn te waarborgen.

Soorten Glühwein


Glühwein met hele citroen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 fles rode wijn
  • 1 citroen, goed gewassen
  • 6 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 eetlepels suiker

  • Pan
  • Zeef
  • Glazen

Bereiding

  • Steek de kruidnagels in de schil van de citroen
  • Doe alle ingrediënten in de pan
  • Verwarm het geheel tot ongeveer 70 graden
  • Draai het gas laag
  • Laat de drank ongeveer een half uur trekken.
  • Boven een glas zeven

Gluhwein met kruidnagel, kaneel en kardemom

Ingrediënten voor 8 personen

  • 1 fles rode wijn
  • 2,5 dl water
  • 100 gram suiker
  • 2 kruidnagelen
  • 2 kardemomzaden
  • 1 sinaasappel, in partjes
  • ½ citroen, in partjes
  • stukje pijpkaneel

  • pan
  • 4 glazen

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de pan
  • Verwarmt het geheel, maar beslist niet laten koken.
  • Gas laag draaien en 10 minuten laten intrekken
  • Wijn boven de glazen zeven
© 2008 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf Gluhwein makenGluhwein is een typisch winters gerecht, maar het smaakt ook op kille herfstdagen. Je hoeft niet te wachten op de eerstv…
Kerstrecepten – NagerechtenKerstrecepten – NagerechtenWilt u tijdens uw feestmaal een heerlijk nagerecht op tafel toveren? U vindt hier diverse recepten voor nagerechten tijd…
Warme winterse drankjesIn de wintertijd is het heerlijk om, naast de gewone koffie en thee, ’s avonds te kunnen genieten van een lekker warm dr…
Kerstrecepten – KerstpunchEen warme punch warmt heerlijk op van binnen. Niet alleen bij het bezoek aan de Kerstmarkt, ook gezellig voor de televis…
Warme dranken met kaneelWarme dranken met kaneelKaneel staat bekend als een krachtige antioxidant. Bovendien zou het suiker in het bloed verlagen waardoor het vaak word…

Reageer op het artikel "Glühwein maken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Leesvermaak (infoteur), 19-12-2009 22:32 #3
Beste Storm, Vandaag heb ik je recept (het tweede) voor een grote groep gebruikt. Het was een doorslaand succes! Reactie infoteur, 20-12-2009
Hartstikke leuk, en bedankt voor je reactie
Storm

Ruud Bloem, 16-12-2009 10:10 #2
Zelf voeg ik een stukje steranijs toe aan Gluhwein, geeft een andere smaak. Reactie infoteur, 16-12-2009
Klinkt goed, bedankt
Storm

Bramboos (infoteur), 11-01-2009 22:22 #1
Zit er na het bereiden drank in?

Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 15-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Reacties: 3
Schrijf mee!