Vin cuit: gekookte wijn

Vin cuit: gekookte wijn Vin cuit, ofwel 'gekookte wijn' is eigenlijk helemaal geen wijn. De basis van vin cuit is vers geperst vruchtensap. Welke vruchten gebruikt worden hangt van de streek af. Zowel appels, peren, kersen, pruimen als druiven kunnen gebruikt worden.

De geschiedenis van vin cuit

Vin cuit werd al in de Romeinse tijd gemaakt. Het werd toen gebruikt om vleesgerechten en toetjes mee te overgieten. Het werd ook geserveerd met ganzenlever. Vin cuit is een prima manier om fruit dat snel bederft, zoals kersen en pruimen, te conserveren. Fransen hebben echter de neiging te geloven dat alles waar alcohol in zit, een medicijn is. Zo werd ook aan vin cuit een medicinale eigenschap toegeschreven: versterkend bij een zwakke gezondheid.

Provence

In de Provence speelt vin cuit ook een traditionele rol en wel met Kerst. Goede wensen worden met Kerst bij een glas vin cuit uitgesproken.

Hoe vin cuit gemaakt wordt

Volgens Provençaalse boeren lijkt het maken van vin cuit simpeler dan het is. Eerst moet het fruit geperst worden. Onmiddellijk na het persen moet het sap opgewarmd worden. Het wordt heel langzaam aan de kook gebracht. Bij voorkeur op een vuurtje dat gemaakt is met hout van gesnoeide wijnranken, omdat dit hout langzaam kan smeulen. Dat langzame smeulen is nodig voor de juiste temperatuur voor het lange, langzame proces.

Bed in de keuken

Volgens de boeren moet je bij het maken van vin cuit je bed in de keuken zetten, want er moet constant op gelet worden. Gaat het proces te snel, dan is het eindproduct te zuur doordat de karamel zich niet kan ontwikkelen. Als de wijn te lang kookt, dan krijgt de wijn een te hoog suikergehalte wat de fermentatie in de weg staat. Het totale kookproces neemt ongeveer 24 uur in beslag.

Klaren

Als het kookproces is afgerond, kan de wijn afkoelen. Langzaam. Het klaren gebeurt tijdens het afkoelen. Daarna moet de wijn licht gefilterd worden en kan de fles in.

Verkoop

Vin cuit wordt niet voor december verkocht, want de drank is traditioneel bestemd voor de kersttijd.

Serveren

Vin cuit wordt gedronken als aperitief of als desertwijn. Het combineert met:
  • wild
  • ganzenlever
  • desserts op basis van koffie, karamel, chocolade of pruimen
  • kaasplateau
  • crème brûlée
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aperitieven, waar moet ik aan denken?Het woord aperitief komt van het Latijnse 'aperire', wat 'openen' betekent. Dat een aperitief eetlustwekkend is, mogen w…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Wijnetiquette; hoe wordt wijn geserveerdWijn is een lekkere drank die eigenlijk goed past bij ieder soort voedsel. Of het nu een aperitief een voorgerecht, hoof…

Duvel, een hemels biertjeAls je door België rijdt op weg naar Brussel, dan zie je bij het plaatsje Breendonk op een groot gebouw staan :"Ssst....…
Wijn uit het RhônedalWijn uit het RhônedalHet Rhônedal is vooral bekend om haar rode wijnen, maar binnen die categorie is er een grote variatie en zijn er enkele…
Bronnen en referenties
  • Seasons, najaar 2006
Judithm (119 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.