Gezond barbecueën met veel groenten en mager vlees

Gezond barbecueën met veel groenten en mager vlees Bij het barbecueën wordt vaak veel en vet vlees geroosterd. Dat kan ook anders! Barbecueën wordt een stuk gezonder met verse groenten, mager vlees, vis en vers fruit. Het vlees breng je op smaak met een marinade. Serveer er een lekkere, zelfgemaakte salade en brood met kruidenboter bij en je hebt een volwaardige, gezonde maaltijd. Bij een gezonde maaltijd hoort natuurlijk ook een gezond drankje. Dit maak je van water waar je fruit aan toevoegt. Na enkele uren heeft het water een heerlijke fruitsmaak. Gezond barbecueën
Onze gezondheid is belangrijk en daar hoort een gezond voedingspatroon bij. Gelukkig kun je ook op de barbecue een gezonde maaltijd bereiden. Het roosteren van vlees en groenten is eigenlijk heel gezond omdat je er weinig vet voor nodig hebt.

Vlees op de barbecue

Voor het barbecueën wordt vaak veel en vet vlees gebruikt. Het is beter om wat minder vlees te eten en wat meer groenten en fruit. Zeker als er regelmatig wordt gebarbecued. Vette vleessoorten zoals karbonade, speklapjes, slavinken, lamsvlees en worst kun je beter beperken. Kies liever voor mager vlees zoals tartaar, kip, rundergehakt, varkenshaas en vis. Vis valt gemakkelijk uit elkaar, verpak het daarom in folie of gebruik een visklem.

Voor vegetariërs zijn er

Hamburgers, worstjes of groenteschijven
vegetarische kipsaté
Naturelle blokjes tofu (sojaproduct) Marineer deze blokjes eerst en rijg ze daarna met stukjes groenten aan spiesjes. Daarna leg je de spiesjes op de barbecue.
gekookte eieren.

Een marinade maakt het vlees mals en smakelijk

Om het vlees op smaak te brengen gebruik je een marinade. Een marinade is een (zurige) vloeistof met verse of gedroogde kruiden. De vloeistof bestaat uit water met azijn of wijn waaraan kruiden zijn toegevoegd. Het vlees moet uren in de marinade liggen zodat de smaak goed in het vlees trekt. Een marinade maakt het vlees ook malser. De kruiden en specerijen die in de marinade zitten bevatten anti-oxidanten. Anti-oxidanten zijn goed voor het immuunsysteem.

Aardappels poffen

Aardappels kunnen worden gepoft. Ongekookt moeten ze lang op de barbecue blijven liggen Daarom is het beter om ze alvast voor te koken. Neem hiervoor een iets kruimige aardappel en kook deze 10 tot 15 minuten. Leg de voorgekookte aardappels nog ongeveer 20 minuten op de barbecue. Snijd de gare aardappels kruislings in, strooi er wat bieslook overheen en serveer ze met kruidenboter.

Groenten roosteren

Stevige groenten kunnen zo worden geroosterd op de barbecue. Stevige groenten zijn: paprika, maïskolven, courgette en aubergine. Snijd de groenten in repen en bestrijk ze met olijfolie, peper en zout. Je kunt ook spiesjes maken van groenten. Rijg de stukjes aan een spies evt. met vlees ertussen. Hiervoor kun je bijv. stukjes kipfilet of gehaktballetjes met ui en tomaat gebruiken. Als je schaaltjes met verschillende soorten groenten en vlees op tafel zet, dan kan iedereen zijn eigen spiesje maken. Gevulde tomaat of champignons zijn ook lekker om te roosteren. Slappe groenten zoals sperzieboontjes wikkel je in folie voordat je ze op de barbecue legt.

Salade met yoghurtsaus

Maak veel salades en gebruik hiervoor geen mayonaise maar yoghurtsaus. Neem hiervoor:
  • 2 eetlepels magere yoghurt (kwark)
  • 1 eetlepel citroensap of azijn
  • 1 eetlepel room of melk
  • En voeg naar smaak zout en peper toe.

Fruit bij de barbecue

Stevig fruit kun je roosteren op de barbecue. Prik stukjes fruit aan een spies bijv. ananas en banaan. Leg de spiesjes op de barbecue. Zachte vruchten zoals aardbeien en peren kun je verpakken in folie.

Serveer ook een lekkere verse fruitsalade bij de barbecue. Voor een fruitsalade kunnen diverse fruitsoorten worden gebruikt zoals appel, peer, ananas, aardbeien, kersen enz. Pers bijv. sinaasappels uit zodat er vers sap is om te drinken. Het is ook mogelijk om hier ander fruit voor te gebruiken.

Brood

Bij een barbecue wordt vaak wit stokbrood geserveerd. Vervang dit eens voor bruinbrood, volkoren, meergranen of notenbrood.

Fruitwater

Bij een gezonde maaltijd hoort ook een gezond drankje. Je maakt dit gezonde drankje zelf door fruit aan het water toe te voegen. Dit laat je enkele uren trekken zodat het water naar fruit gaat smaken. Neem hiervoor een karaf met wijde opening en vul deze met water. Voeg nu het fruit toe. Door het fruit wat te pletten geeft het meer smaak af. Daarna zet je de karaf in de koelkast zodat je de drank koel kunt serveren.

Verschillende combinaties voor fruitwater zijn

Citroen- framboos
Sinaasappel- komkommer- munt
Watermeloen- munt
Sinaasappel- blauwe bessen- munt
Aardbeien- blauwe bessen- takje basilicum
komkommer- limoen-munt
© 2010 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clean eating: een gezonde barbecueClean eating: een gezonde barbecueHet mooie weer komt er weer aan en de barbecues worden massaal uit de schuur gehaald. Barbecueën is leuk en gezellig en…
Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Vegetarische barbecueVeel mensen denken dat het voor vegetariërs erg lastig is om lekker mee te kunnen eten tijdens een barbecue. Dit hoeft h…
Verse groente roosteren op de barbecueVerse groente roosteren op de barbecueBarbecue met vlees en vis is bij de meeste mensen wel bekend, maar niet bij iedereen in trek. De vegetariërs en echte gr…

Met restjes een maaltijd makenMet restjes een maaltijd makenAls je vergeten bent boodschappen te doen, of je geld is simpelweg op dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om te bekijke…
Koken voor beginnersKoken lijkt simpel, maar is het vaak niet. Helemaal niet voor beginnende koks, zoals studenten. Daarom hier een paar han…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.