InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Recepten: Frikadel Jagung - mais koekjes & Pisang Goreng

Recepten: Frikadel Jagung - mais koekjes & Pisang Goreng

Recepten: Frikadel Jagung - mais koekjes & Pisang Goreng Twee overheerlijke recepten uit de Indonesische keuken: Frikadel Jagung of Perkedel Jagung - maiskoekjes & Pisang Goreng - Indonesische Banaanbeignets. Pisang goreng is bij nagenoeg iedereen wel bekend, van het Chinese restaurant op de hoek of van de Pasar Malam - Indonesische markt met verschillende snackstands en restaurants met ieder hun eigen specialiteit en een podiumprogramma. De Indonesische maiskoekjes - Frikadel Jagung - zijn minder bekend, maar niet minder smaakvol! En heel leuk om zelf te bereiden.

Frikadel Jagung & Pisang Goreng


Pisang Goreng - Indonesische Banaanbeignet

Pisang goreng (gebakken banaan in het Indonesisch / Maleis) is een hapje uit de Indonesische keuken van bananen die in de lengte zijn doorgesneden, ondergedompeld zijn in het beslag en vervolgens zijn gefrituurd in hete olie. Je vindt deze snack in heel Indonesië, Maleisië, Singapore, Brunei en de Filipijnen. Het wordt geconsumeerd als snack in de ochtend en middag. In Indonesië en Maleisië, wordt pisang goreng vaak verkocht door straatverkopers.

Pisang Goreng: ingrediënten

  • 1 1/4 kopje bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1/4 eetlepel vanillepoeder
  • 1/2 kopje melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 rijpe bakbananen, in de lengte doormidden gesneden
  • een snufje zout
  • poedersuiker
  • olie om te frituren

Pisang Goreng: bereiding

  1. Maak een beslag van gesmolten boter, ei, zout, melk, kristalsuiker en vanillepoeder, bloem en bakpoeder totdat er een glad mengsel ontstaat. Tip: doe eerst de bloem, het bakpoeder, de vanillepoeder en de suiker in een grote kom en maak daarna een kuiltje in het midden en giet daarop de melk, eieren en de gesmolten boter.
  2. Haal vervolgens de in de lengte doormidden gesneden bananen hier doorheen. De plakjes bananen moeten gelijkmatig bedekt zijn.
  3. Laat ze daarna direct per twee of drie tegelijk in de olie glijden. Bak ze op een temperatuur van 180-190 graden Celcius in enkele minuten goudbruin en krokant.
  4. Laat ze op voldoende keukenpapier uitlekken en bestrooi met poedersuiker.
  5. Serveer de banaanbeignetals als bijgerecht bij de Indonesische rijsttafel of zomaar als snack tussendoor omdat het zo smakelijk is.

Frikadel Jagung - maiskoekjes

Dit is in Indonesië een bijgerecht, maar je kunt het ook lekker als tussendoortje eten en als snack voor bij de borrel is het ook een idee.

Frikadel Jagun: ingrediënten

  • 1 blik maïs extra crispy
  • 2 eieren
  • 1 rode ui of 2 lente-uitjes
  • al naar gelang uw smaak selderij of koriander
  • 1 rawit of Spaanse peper
  • snufje peper en zout
  • 5 teentjes knoflook
  • 1/4 teellepel bakpoeder
  • meerdere eetlepels zelfrijzend bakmeel (net zoveel totdat de substantie blijft plakken - zie bereiding hieronder)
  • desgewenst 50 gram garnalen
  • olie om te frituren

Frikadel Jagung: bereiding

  • Laat het blikje mais laten goed uitlekken.
  • Selderij of koriander, rawit of Spaanse peper, ui en knoflook zeer fijn snijden.
  • Snijd ook de garnalen (als u deze in de koekjes wilt hebben) fijn.
  • In een kom, mais, selderij of koriander, ui, knoflook, zout, peper, eventueel garnalen, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel goed door elkaar roeren. Gebruik zo veel zelfrijzend bakmeel totdat de substantie blijft plakken.
  • Breek het ei en roer nu alles tot een gladde massa.
  • Laat wat olie in een braadpan heet worden (een temperatuur van 180-190 graden Celsius), en maak met 2 eetlepels die u eerst in de olie doopt om te voorkomen dat de substantie aan de lepels blijft kleven, platte koekjes en bak de koekjes in de olie goudbruin en krokant.
  • Opdienen met ketchup of een andere (meer exotische) saus.
  • Smullen maar!

Op de foto's hieronder ziet u (de bereiding van) Frikadel Jagung. Eet smakelijk en natuurlijk veel kookplezier toegewenst!

Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman
Bron: Martin SulmanBron: Martin Sulman

Lees verder

© 2010 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Dit is een wonderlijk hoofdgerecht dat door mijn uit Nederlands-Indië afkomstige familie is overgeleverd. Van moeder op…
Restaurant Xapoe in Assen: lekker informeel etenRestaurant Xapoe in Assen: lekker informeel etenHet is er net een huiskamer. Je drinkt je koffie uit een theeglas, je mag zelf plaatjes draaien en na afloop van de maal…
Koken in de Indische keukenKoken in de Indische keukenEr komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Recepten nasi goreng, ketjapsaus en sambal oelekU wilt nasi goreng met sambal en een ketjapsaus op tafel zetten, echt moeilijk is het niet. Probeer het eens en ontdek h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Azrianna / Wikimedia Commons
  • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 2: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 4: Martin Sulman

Reageer op het artikel "Recepten: Frikadel Jagung - mais koekjes & Pisang Goreng"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!