recensie

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje De smaken van Spanje is een prachtige Spaanse kookbijbel van Claudia Roden. Ze reisde ervoor door heel Spanje en dat levert een smakelijk repertoire van niet alleen klassieke, maar ook minder bekende gerechten op uit alle windstreken van Spanje. Het gaat om traditionele recepten, die al eeuwen lang van de ene op de andere generatie worden overgeleverd. Veel interessante verhalen en uitgebreide (historische) achtergrondinformatie maken dit boek tot een must have voor de liefhebber van de Spaanse keuken.

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje van de kookboekenschrijfster Claudia Roden verscheen in 2013 bij Fontaine Uitgevers BV, ISBN 978 90 5956 463 3. Deze dame, die opgroeide in een Joods-Egyptische gemeenschap in Caïro, schreef eerder al zo'n tien kookboeken, w.o. De Joodse keuken en Duizend-en-een-smaken. Bij het schrijven van haar boek De smaken van Spanje werd zij mede geïnspireerd door de roots van haar voorgeslacht. Haar grootmoeder stamde af van de Joden die in 1492 uit Spanje werden verdreven en zich in het Turkse rijk vestigden. Ze werkte vijf jaar aan het lijvige boek. De sfeerfoto's en de foto's van de authentieke gerechten zijn van Jason Lowe.

Het ontstaan van de Spaanse keuken; de culturele invloeden

Geschiedenis en cultuurtradities zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Iedere beschaving laat zijn sporen na, ook in de nationale en regionale receptuur. Spanjaarden zien zichzelf graag als afstammelingen van de Romeinen, maar de Arabische cultuur heeft wel een heel flinke duit in het zakje gedaan.

De vroegste invloeden

Vóór de Romeinse heerschappij over Spanje, vestigden zich Feniciërs, Grieken, Carthagers op handelsposten langs de mediterrane kust van het Iberisch schiereiland, terwijl Keltische stammen in het noorden neerstreken. De Feniciërs legden zoutpannen aan en hadden hun eigen methode om vis in een zoutkorst klaar te maken. De Carthagers zouden kikkererwten binnengebracht hebben, de Grieken druiven, olijven en amandelen en de Kelten gedroogd varkensvlees. Onder de Romeinen vormden brood, wijn en olijfolie de basis van het Spaanse dieet; daarnaast introduceerden zij perziken, abrikozen en citroenen. Verder leefde men van graansoorten, peulvruchten, groene groenten, noten, vruchten en bessen. Er waren veestapels en er werd gejaagd op groot en klein wild en op vogels, de vis kwam doorgaans uit de rivieren. Aan het begin van de 5e eeuw bezetten de Visigoten het schiereiland. Het waren varkenshoeders, die de kunst van het zouten en roken van het vlees verstonden. Ze kookten met reuzel. Verder hielden ze ganzen en geiten; ze maakten kaas, appelcider en bier. De onderdrukte bevolking bleef op het Romeinse dieet.

De Spaans-Moorse keuken

In het begin van de 8e eeuw na Chr. werden de Visigoten verslagen door de Arabieren. Onder de Moorse overheersing arriveerden allerlei nieuwe gewassen zoals o.a. rijst, suikerriet, artisjokken, bittere sinaasappels, dadels. Na de reconquista door de Christenen heeft de Inquisitie wel geprobeerd om de Moorse keuken uit te bannen, maar dat is nooit gelukt. En nog steeds zijn er opvallende overeenkomsten tussen Spaanse en Noord-Afrikaanse gerechten.

Verder zijn nog van invloed op de hedendaagse Spaanse keuken het Joods erfgoed (o.a. amandelgebak, gebakken uien, knoflook); de invloeden uit de Nieuwe Wereld na de ontdekking van Amerika (paprika's en tomaten), de Franse haute cuisine onder invloed van de gegoede burgerij in de 19e eeuw; het eten van vlees en wild als statussymbool bij de Aristocratie; de vastengerechten en zoetigheden uit de kloosters; plattelandsgerechten. De keuken van de boeren was de echte Spaanse keuken, want tot het midden van de twintigste eeuw werkte nog 80% van de Spaanse bevolking op het platteland.

Streekkeukens

Grofweg bestaat Spanje uit drie gastronomische zones:
  • het regenachtige gebergte van Noord-Spanje aan de Atlantische kust
  • het droge Spanje van het binnenland
  • de Middellandse Zeekust en de eilanden
Daarnaast heeft iedere regio weer zijn eigen kookstijl; vaak is dit ook een erfenis uit het verleden. Claudia Roden laat alle regio's de revue passeren met veel verhalen over de achtergronden van de streekgerechten. Voor en achter in het boek is de kaart van Spanje opgenomen met de indeling in deze regio's, zodat je lekker mee kunt reizen.

Recepten

Eenmaal goed doorkneed in de culinaire geschiedenis en na onderricht in ingrediënten, keukengerei en basistechnieken zijn we klaar om recepten te gaan maken. Alhoewel het een beetje een inkoppertje lijkt, is het toch meteen ook het allerbeste advies: "U moet lekker vinden wat u kookt". Volgens de schrijfster moeten we bij het koken voortdurend kijken, voelen en ruiken en de smaken naar eigen maatstaven aanpassen. In Spanje doet iedereen de dingen op zijn eigen manier en kookervaring krijg je door hetzelfde gerecht een aantal keren klaar te maken. De recepten in het kookboek zijn door de schrijfster trouwens ook al enigszins aangepast; ze gebruikt nergens reuzel, maar overal olijfolie en recepten met ingewanden e.d. zijn achterwege gelaten. Heel veel recepten zijn gebaseerd op een gezelschap van 6 à 8 personen. Dus zorg dat je genoeg mensen aan tafel krijgt. Claudia Roden heeft ook alle recepten op haar vrienden uitgeprobeerd alvorens ze in hun definitieve vorm in het boek te beschrijven.
Tapas, bouillons en sauzen, soepen, eiergerechten, hartige pasteien, warme en koude groentegerechten, rijst en pasta, gestoofde bonen en kikkererwten, vis en andere zeedieren, gevogelte en klein wild, vleesgerechten, nagerechten en gebak, dranken. Bij ieder gerecht weer een interessant verhaal en tussendoor hier en daar een portret van een persoonlijkheid die iets met de Spaanse (eet)cultuur van doen heeft. Het kookboek is precies geworden zoals het moet zijn: heerlijk! Om te kijken, te lezen, je te laten inspireren om achter het fornuis te staan of naar Spanje te gaan voor je eigen culinaire belevenissen. De term kookboek schiet trouwens rijkelijk te kort. Het is bijna de Heilige Schrift van de Spaanse keuken.

Lees verder

© 2013 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De buitenlandse keukensDe buitenlandse keukensIeder land heeft zijn eigen eetgewoontes. Maar als u kijkt naar hun producten en ons eten, maakt het een groot verschil…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Spanje: politieke indeling: de gemeentenSpanje kent zowel miljoenensteden als gemeenten waar minder dan 100 inwoners wonen. Hoe is het gemeentebestuur geregeld…
Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofdHet staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de S…

Suiker in de voedingSuiker in de voedingSuiker is voor menigeen het ‘witte goud’, want de mens is over het algemeen nogal een zoetekauw. Dit terwijl suiker zoal…
Hoe houd je peultjes knapperig? Kooktips voor peultjesHoe houd je peultjes knapperig? Kooktips voor peultjesPeultjes of sugar snaps zijn een groente die je bij veel gerechten kunt eten. Vaak worden ze niet op de juiste wijze ber…
Bronnen en referenties
  • De smaken van Spanje

Reageer op het artikel "De smaken van Spanje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 11-06-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Special: Spanje
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!