InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Asperge uit de oven,asperge ijs of aspergelikeur

Asperge uit de oven,asperge ijs of aspergelikeur

Kun je maar geen genoeg krijgen van asperges? Dan volgen hier nog wat niet allerdaagse recepten met het witte goud.

Asperge ijs uit de ijsmachine

Nagerecht is klaar in een uur.

Wat heb je nodig:

  • Ijsmachine
  • Zeef
  • Garde of keukenmachine
  • 100 milliliter volle melk
  • milliliter 1 bekertje (250 ml) slagroom
  • 250 gram suiker
  • 1 blikje asperges (± 10 stuks) of vers /overgebleven gekookte asperges
  • 6 eieren
  • 200 milliliter balsamico azijn
  • 100 gram blauwe bessen

Bereiding :

Scheidt de eieren en klop de eidooiers schuimig.
Pureer de asperges door ze door een zeef te drukken of pureer ze met de keukenmachine.
Neem vervolgens een pan met dikke bodem en doe hier de melk, 150 gram suiker en het bekertje slagroom in. Breng alles al roerend aan de kook. Voeg vervolgens het melk mengsel al roerend toe aan de aspergepuree. Klop daarna met de garde de eidooiers erdoor. Blijf kloppen totdat het ijsmengsel voldoende is afgekoeld. Doe het dan in de ijsmachine en laat het draaien tot aspergeijs. Kook, voor de saus, de azijn en 100 gram suiker tot het stroperig is. Laat het iets afkoelen en schep dan de bessen erdoor.
Verdeel vervolgens het ijs over 4 coupeglazen en schep de lauw/warme saus er over heen.

Asperge likeur

Apperatief, klaar in 2 dagen.

Wat het je nodig:

  • Zeef
  • Fles of weckpot, die je af kan sluiten
  • ± 500 gram Aspergeschillen/kontjes (die overgebleven zijn van de maaltijd)
  • 1 liter oude jenever
  • 2 asperges, overgebleven van de maaltijd of uit blik
  • 2 zakjes vanillesuiker

Bereiding:

Doe de aspergeschillen met de jenever en de suiker in een fles (of weckpot). Sluit de fles af en schudt alles even flink door.
Zet vervolgens de fles in de koelkast, schudt de fles af en toe en laat het twee dagen trekken. Leg na twee dagen een schone doek in de zeef en zeef de aspergeschillen zo uit de jenever.
Schenk de aspergelikeur vervolgens terug in de fles, voeg de asperges toe.

Asperges met een korstje, uit de oven

Groenteschotel, voor 2 personen.

Wat heb je nodig:

  • ovenschotel
  • 250 gram witte asperges, geschild
  • 250 gram groene asperges, hoeven niet geschild te worden
  • Olijfolie
  • 2 lente uitjes, in dunne ringen gesneden
  • 1 pakje ham (vleeswaren), in kleine stukjes gesneden
  • 1 pakje slagroom, niet geklopt
  • Geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper
  • Zout
  • Koriander
  • Peterselie, fijn gehakt

Bereiding:

Snijdt van de groene en witte asperges de onderkant af . Hier kan je heerlijke soep of een lekker likeurtje (zie boven) van maken. Snijdt vervolgens de kopjes van de asperges af en houdt deze apart. Dan de asperges in drieën snijden.
Kook vervolgens in een pan met ruim water en een beetje zout, de stukjes asperges in 10 minuten, beetgaar. Kook de laatste drie minuten de apart gehouden aspergekopjes mee. Giet vervolgens de asperges af en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden en maak ondertussen de saus. Verwarm hiervoor 1 eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui ringen op een laag vuurtje, met wat peper en zout. Doe vervolgens de slagroom, de stukje ham en een klein beetje koriander bij de ui en roer alles nog even flink door. Haal dan de saus van het vuur. Doe dan de goed uitgelekte asperges in de ovenschaal en roer de saus erdoor. Strooi dan de geraspte Parmezaanse kaas en peterselie over de ovenschotel. Zet vervolgens de aspergeschotel in de voor verwarmde oven en laat in ± 15 minuten de kaas gratineren (een bruine kost krijgen).

Eet smakelijk.
© 2012 - 2017 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf likeur makenZelf likeur makenEen lekker maar over het algemeen prijzig drankje: likeur. Relatief voordelig is het zelf te "maken". De eerste aanschaf…
Kleinfruit in de keuken; jams en drankenKleinfruit in de keuken; jams en drankenAan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoen vruchte…
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…
Aandoening: Het Syndroom van AspergerAandoening: Het Syndroom van AspergerMensen met het syndroom van Asperger hebben een autistische aandoening. Deze aandoening begint vaak al vanaf de geboorte…
Klinkklare proeven (1969-1970)Het eind van de jaren 60 was een bloeiperiode wat betreft thematische keramiektentoonstellingen in de Nederlandse musea…

Reageer op het artikel "Asperge uit de oven,asperge ijs of aspergelikeur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Anhi
Gepubliceerd: 10-06-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!